Dolar çift haneyi görür mü? İşte hükümetin yıl sonu dolar kuru hedefi

Dolar kuru, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun açıklamaları sonrası çıktı. Piyasalar tedirginlik hakimken yıl sonu dolar kuru hedefi de merak ediliyor. Ekonomist Özbülbül dolar ve gram altın için konuştu.

EKONOMİ 09.09.2021, 17:15
16
Dolar çift haneyi görür mü? İşte hükümetin yıl sonu dolar kuru hedefi
Ekonomist Murat Sururi Özbülbül, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun enflasyon ve faiz hakkındaki açıklamalarının ardından yüksel dolar kuru için çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Kavcıoğlu’nun açıklamalarıyla güne 8.37 TL bandından başlayan dolar kuru 8.48'i gördü. Dolar endeksi ise bugün asya piyasalarında 92,6'ya çıktı. Peki, dolar kuru ve gram altın fiyatlarında beklentiler nedir? Dolar kuru yıl sonu hedefi ne? Dolar ne olacak? Dolar çift haneyi görür mü? Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Faiz artacak mı, yoksa faiz düşecek mi? Ekonomist Murat Sururi Özbülbül, Emre Kulcanay'ın sunduğu yayında tahminleri paylaştı.

Yatırım tavsiyesi vermeden konuşan ekonomist Murat Sururi Özbülbül, hükümetin, piyasalarda yıl sonu dolar kuru hedefinin 9,20 TL olduğunu savundu. Özbülbül olası bir faiz indiriminde kurun bu seviyeden daha yukarıya zıplayacağını ifade etti.

Altın fiyatları için de konuşan Özbülbül, “Eğer varlık alımları azaltılır ve dolara verilen faiz yükseltilirse ons altın fiyatlarında bir miktar geri çekilme olur. Fakat bu durumda Türkiye gibi kırılgan ülkelerde dolar kuru çok yükseleceği için altının gram karşılığı, Türk Lirası karşılığı yine artacaktır.” dedi.

Ekonomist Özbülbül, ONS altının 1900-2000 dolara doğru gideceğini düşündüğünü söyledi. Özbülbül, gram altın fiyatları hakkında ise, “Şuan gram altın 488 lira. Eğer ONS altın 2000 dolar olursa dolar da böyle 9 lira sınırına doğru giderse 550-600 lirayı rahat görür.” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomist Özbülbül’ün dolar kuru, altın fiyatları ve gram altın ve faize ilişkin yorumu şöyle:
“Dolar/TL 8,30’un da altına sarkmıştı. 8,20 lerin hemen üstündeydi. Bunun sebebi enflasyon yüksek çıkınca bir faiz indirimine gidilecek. Hatta belki sürpriz bir faiz artırımı olur. Beklentisi piyasalara yansımıştı. Erdoğan'ın faiz sebep, enflasyon sonuçtur diye garip bir teorisi var. Sayın Kavcıoğlu bu teoriyi benimseyenler de dillendirenlerden bu konuda yazıp çizenlerden bu yüzden hep korkuyordu. Bunlar bir erken faiz indirimine gidilir diye, enflasyon biraz düşük gelmesinin bu eğilimi tetikleyeceği düşünüyordu. Enflasyon yüksek gelince bunlar faiz indirimine gidildi. Hem gidemez diye kurda bir aşağı bir şey mi olmuştu?
Bu hafta şimdi iki tane gelişme oldu. Birincisine OVP açıklandı. 2021 yılı için ortalama döviz kurunu 8,30 olduğunu gördüm. Şimdi bugün 8,30’sa yıl sonu döviz kurunu tahmin etmek çok zor olmadı. Yani içler dışlar çarpımı dört işlem matematik bilen herkes yapabilir. Benim değil hükümetin yaptığı döviz kuru tahminine 9,20 civarında olduğunu gösteriyor. Bunu nasıl bulduk? Programı açık ve net olarak yazmıyorlar. 8,30 ortalama, kuru açık ve net olarak yazmıyorlar sadece. Yıl içindeki gayri safi milli hasılaya türk lirası olarak yazmışlar ve yıl içinde gayrisafi milli hasılaya dolar kuru üzerinden yazmışlar. Bu yılın sonunda doların 9,20 olmasını bekliyor.
OVP’ye göre orta vadeli programa göre evet tamam olabilmesi için de yani bunun olabilmesi için de muhtemel bir faiz indirme gelmesi gerektiğini söylüyor. Dolar kurunun böyle yükselebilmesi için bir miktar faiz indirimine gidileceğini tahmin ediyorlar. Bende öyle tahmin ediyorum. Bunun olabilmesi için bir faiz indirimine gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama ben yapılacak bir faiz indirimine kur bu seviyeden daha yukarıya zıplatacağını tahmin ediyorum. Yani öngördükleri yıl sonu kurun tutmayacağını düşünüyorum.
“Piyasalarda tahminimize göre kaça olur yıl sonunda?”
Bu tamamıyla faiz indirimine bağlı. Bir faiz indirimine gideceğiz. Enflasyonu düşüreceğiz, iyi bir teorinin peşinde koşarlarsa dolar kuru çifthane atlayabilir. Yapacakları indirime bağlı yani 10 lira ve üzerine çıkabilir. Bu tamamen başka dışsal olaylar sabit kalsa bile yeni bir dış şok olmasa dahi sadece faiz indirimlerinden dolayı böyle bir etki görülebilir. Faiz indiriminin boyutuna bağlı olarak sembolik bir şey yaparlarsa bunu yıl sonunda 9,20’lerde falan tutabilirler. Hani biz ciddi bir indirim yapalım. Enflasyonda bu ciddi bir düşüşe yol açar derlerse dolar kurunu çift hanede görürüz.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, biz bundan sonra çekirdek enflasyonu baz alacağız dedi. Tabii enflasyon oranı efektif kur tarihinde çok önemli bundan sonra dedi. Biz faizi belirlerken gelecekteki kuru enflasyon öngörümüz kullanacağız dedi ve burada çekirdek enflasyonu baz alacağız. Şimdi bu 2006’da terk edilen bir metotdu. Piyasa şu anda açıklanan enflasyona inanmıyor ki gelecekteki tahmini enflasyona inansın.
Gelecekteki Merkez Bankası tarafında tahmin edilen bir enflasyona kimsenin itibar etmesi mümkün değil. Burada bir faiz indirimine altlık hazırlanıyor bir gerekçe yaratılıyor diye algılandı. Piyasada insanlarda dolar almaya, döviz almaya ve satmaya başladılar. Beklenti o yönde değişti. Şu anda dünyada en yüksek faizi veren ülke Türkiye'dir. Türkiye'de yüzde 19 faiz var ve türk tarafından ölçülen enflasyon şu anda bu faiz üstünde. Yani aslında yüzde 19 faiz vererek negatif faiz veriyoruz. Enflasyon karşısında paranızı bitiriyorsunuz, beklenti değişti. Şimdi bundan sonra 23 Eylül'deki para politikaları kurulunda ne yaparlar bilmiyoruz. Şahap Bey’in açıklamalarına baktığımız zaman muhtemelen bir faiz indirimine gidecek. Sembolik bir faiz indirimi olabilir. Ekonomik sonuçları olsun diye ciddi bir faiz indirimi olabilir. Bunun nasıl olacağını ve neticeler vereceğini görürüz.
“Peki altın fiyatları ile ilgili tespitiniz takibiniz nedir? Bize yorumlar mısınız?”
Altın benim kutup yıldızımdır. Kağıt paralar altına karşı devamlı değerleri değişir. Aslında Türk milletinin de gerçek parası altında. Maaşımızı Cumhuriyet altını ile alsak, ödemelerimizi cumhuriyet altını bazında yapsak bugün enflasyon muhtemelen negatifteydi. Türk milletinin gerçek parası cumhuriyet altınıdır. Banknot yani eski osmanlıca tabiri ile kayma onun yerine kaim olsun diye çıkarılmış kendi başına bir değeri olmayan bu yüzden de devamlı değer kaybeden para birimidir. Merkez Bankası, iktidarın yönetimince piyasadaki miktarı artık bu parayı basan otorite itibarı azaldığı müddetçe buradaki itibardan bahsettiğimde arkasındaki varlıklar, üretim gücü ve iş ahlakından bahsediyorum. Yani Türk Lirası tutan adam şunu bilmeli. Önümüzdeki sene banknot matbaası kadar çalışmayacak. Piyasaya çok banknotu sürülmeyecek, Türk Lirası değer kaybetmeyecek diyebilmeli. Türk parasına enflasyonun üzerinde faiz verilecek diyebilmeli. Bunları bilmezse türk parasını tutmaz. Türk parasının değeri daha da düşer.
Altın fiyatı iki şeyden etkileniyor. Bir kurlardan etkileniyor, özellikle dolar kurundan etkileniyor. İki ons fiyatındaki değişimlerden etkileniyor. 1800 dolar civarında ONS altın dolaşıyor. Geçen hafta biraz üstüne çıkmıştı. Bu hafta biraz altına sarktı bu da tamamen doların piyasadan çekilip çekilmeyeceği yani dolara verilen faizlerin artıp artırılmayacağı varlık alımlarını azaltılıp azaltılmasıyla ilgili bir tartışma. Eğer varlık alımları azaltılır ve dolara verilen faiz yükseltilirse ons altın fiyatlarında bir miktar geri çekilme olur. Fakat bu durumda Türkiye gibi kırılgan ülkelerde dolar kuru çok yükseleceği için altının gram karşılığı, Türk Lirası karşılığı yine artacaktır.
“Çeyrek, gram altın, şu anki altın fiyatları ile ilgili öngörünüz nedir? Kaçtan kaça kadar çıkarlar?”
İki tane parametre var. Bir FED ne yapacak? Çünkü FED’in önünde iki tane seçenek var. Ya enflasyonun artmasına göz yumacak ya zincirleme iflasların artmasına göz yumacak. Çünkü bu pandemi sürecinde çok fazla borç birikti. Ben ölümü görüp sıtmaya razı olacağını, iflaslar olmasındansa enflasyon atmasına razı olacaklarını bu sorun orta vadede halletmeye çalışacaklarını ön görüyorum. O yüzden ons altın fiyatının 1800 doların üzerinde hafif böyle 1900-2000 dolara doğru gideceğini düşünüyorum. Böyle çok sert bir faiz artırımı ve çok sert bir varlık alımını azaltmaya gidilecek diye düşünüyorum. Giderlerse çok fazla borçlu olan devletler, şirketler ve şahıslar iflas eder. Bunu Amerika'nın göze alabileceğini tahmin etmiyorum. Bu dünyadaki fiyatı günümüzdeki kurlar. Dediğimiz gibi hareket ederse, eğer ONS altın 2000 dolar olursa, dolar da böyle 9 lira sınırına doğru giderse 550-600 lirayı rahat görür.”
Editörün Notu: Haber yorumcunun kendi görüşlerini yansıtır. Haber, yatırım tavsiyesi ve yönlendirmesi amacı taşımaz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı