Dolar için karar günü bu akşam... Dolar kurunda yeni zirve 9.50 mi?

Dünya piyasaları bu akşam ABD Merkez Bankası FED'in vereceği karara kilitlendi. Çıkacak karar dolar kuru için önemli olacak. Piyasalar doların ne olacağını merak ediyor. Dolar kuru için teknik analiz.

EKONOMİ 28.07.2021, 17:50
15
Dolar için karar günü bu akşam... Dolar kurunda yeni zirve 9.50 mi?
Dolarda bugün kritik bir gün. Piyasalar, dolar için FED kararına odaklandı. Gözler, akşam saatlerinde Amerika Merkez Bankası’ndan gelecek kararı tüm dünya takip edecek. Karar sonrası FED Başkanı Jerome Powell basının karşısına çıkacak. FED toplantısında bir değişlik beklenmiyor. Yüksek enflasyon vurgusu olabilir yönünde görüşler fazla. Peki, dolar kuru ne olacak? Dolar düşecek mi yoksa daha da yükselecek mi? Son teknik analiz ne diyor…
Dolar kuru için birçok beklenti yukarı yönde seyrediyor. Bir anda böyle bir sürprizin olmayacağı da ifade edilenler arasında… Teknik analizler yapılan Kıdemli Analist Youtube kanalında, dolar için yeni analize yer verildi.

Kıdemli Analist, “8.55 bandında bizleri karşılayan bir Dolar/TL var. Akşam 9,5 görecek diyen var, 10 liranın üzerinde görecek diyen var ama birçok beklenti, ağırlık olarak yukarı yönde. Teknik anlamada kur aşırı yüksek seviyelerde. Buradan 9 lira, 9.10, 9.20 gibi rakamlar görse dahi ki beklemiyorum. Bir anda böyle bir sürprizin olacağını. Sadece dolar endeksinin etkisiyle ancak yüzde 1, yüzde 1,5 şeklinde bir yukarı yönlü hareket görürüz.” değerlendirmesinde bulundu.

Dolar kuru için teknik analiz şöyle:
“Dolar/TL’de yukarı gidiş için iki tane şart var, birincisi 8.65 kuruş seviyesi. Burası kısa vadede bizim direncimiz. Bu nokta aşılmadığı takdirde kimse dolar kurunda yukarı yönlü bir cacık beklemezsin. Yukarıda aşılırsa ilk etapta 8.75 ve sonrasında 8.80 son takip edeceğimiz direnç. Çünkü bölgenin üzeri boş. Yukarıda bizim kırmızı çizgimiz kabaca 8.80 kuruş. Ama bu noktada teknik anlamda geri çekilmelere dikkat etmemiz lazım. Burda bir satıcı grubu var ve bu noktadaki satıcı grubu fiyatı 8.50 bandına kadar çekebiliyor. Yani tekrar denemesinde geri çekilme olarak takip edeceğimiz bir rakam olma eğilimi de çok yüksek.

O yüzden bu noktayı umarım anlamışsınızdır ve yukarıdan gelen düzeltme hattı bugün bozulmadığı takdirde ki görüntü bunu destekliyor. Kabaca 8.65 yine bizim için bugün önemli. Bölgenin altında nerelere kadar gideriz? Bölgenin aldı boşluk, bir  uçurum diyebiliriz. Baktığımızda ki artık Dolar/TL’nin gidebilecek bir alanı kalmadı. Hatta 8.52’lere çok dikkat etmek gerekiyor. İlk etapta 8.20’lerde gözünüzü açarsınız benden söylemesi ve onun da altını zaten kabaca 8 lira ve 7.80 lira doğru teknik anlamda bir boşluk var. Yani şu boşlukta can çekişmeye değer mi? Bunu artık siz bileceksiniz ya da sizleri yönlendirenler artık bu konuda sizlere destek olacaklar mı? Orasını da bilemem ama çok aman aman bir hareket bekliyor muyum? Hayır, çünkü ortalama değerler bir miktar aşağı yönde.

Dolar içinde bulunduğu ve ait olduğu 7.80’den itibaren yükseliş kanalını bozduğu takdirde aşağı taraftaki zaten borçlu. Dalgalanma geçerliliğini koruyor. Akşam gelecek haber akışı birlikte kırarsa iş sakat. Yukarı kırarsa, yukarıda 9.10 kuruş seviyelerine doğru birkaç günlük süre içerisinde takip etmekte fayda var. Ama genel görüntüye baktığımızda ve sat sinyalleri düşüş trendini göstergelerle takip ettiğimizde gidişat aşağı yönde şu an için kabul edilmiş durumda. Tabi bu tamamen kişisel öngörü.
Kur tarafında yine saatlik bazda da karşımıza çıkan, özellikle gram altında olduğu gibi kur tarafında aşağı tarafta bir cepli bölge var, ilk olumlu fiyat haber akışıyla birlikte ilk olumlu fiyatlama ile birlikte bu noktaya geleceğiz. Bu da 7.70, 7.20 aralığında bir boşluk şu anda 8,5 seviyesinden bu noktayı hesap ettiğimizde değerlendirdiğimizde çok sert geri çekilmeler maruz kalabileceğimiz bir rakam burası. O yüzden bu noktaya dikkat etmekte fayda var. Bugün çok sıkıntılı bir gün. Bugün çok adam ters köşe olur. Çok fazla oynaklık olmasa bile yani yüzde 1, yüzde 1,5 dahi iyi derecede küçük ve orta ölçekteki yatırımcı panik yapmasını kolaylaştırır.
Hem altın yatırımcısı hem vadeli işlemlerin kapanış tarihinin kapanış haftası olması dolayısıyla da bu toplantı çok ciddi derecede kritik önem arz ediyor. Bu toplantının önemini bugün anlayacağız ve inşallah iyi bir şekilde sonlandıracağız diye düşünüyorum. Diğer taraftan Türk lirasının dolar karşısındaki görüntüsüne bakalım. Orada ilerleyiş nasıl? Orada dipten dönüş hazırlığı halen geçerliliğini koruyor. Göstergeler de artık dipten toparlanan bir TL ve aşırı satış bölgelerinden uzaklaşmak için saat dakika sayan bir TL görünüyor.
Dolar kurunda 8,5 altında kalıcılık göremediğimiz sürece. Ve en azından 4 saatlik ve üzerine bir günlük kapanışlar görmediğimiz sürece çok fazla net konuşmanın da tabiki mantığı yok ama genel görüntü değerlendirdiğimizde özellikle bayram dolayısıyla kapalı olan Türk  piyasalarında ve bu kadar sığ piyasaların olduğu bir süreçte kur tarafında önemli hareketli olması da TL adına bakıldığında iyi bir görüntü diyebiliriz. Bizim açımızdan bakıldığında evet Türk lirası aşırı değer kaybetti. Özellikle son döneme baktığımızda yüzde 30’un üzerinde bir değer kaybı var. Tabi bunun artık kar realizesi gelecek. Türkiye'sinde ilk etapta 1 tepki yükselişini hak ettiğini düşünüyoruz ve matematik olarak zaten bu mümkün.
Akşam saatlerinde arkadaşlar bekleyeceğiz ve sabırlı olacağız. Sakinliğinizi koruyacağız ve gelecek sonuca göre zaten piyasanın ilk tepkileri belli olacak. Tek dikkat etmesi gereken nokta herkesin kendine göre iki yönlü yani yukarıda aşağıda bir stop seviyesi olacak. Bana göre bu seviyeler aşağı tarafta 8.50 yukarıda 8.65 özellikle kaldıraçlı piyasalarda bugün uzak durmakta fayda var.”

Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler teknik analiz içerir. Yatırım tavsiyesi amacı taşımaz...

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı