"Dolar kuru için bu fiyat alarm sinyalidir!"

Dolar kuru için Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tahminini 9,5 TL'ye çekmişti. IIF'nin açıkladığı tahmin için Artı Gerçek yazarı Alp Altınörs, "Kuşkusuz bir alarm sinyalidir" dedi.

EKONOMİ 05.06.2021, 09:25
14
Dolar kuru geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Merkez Bankası'na talimat" olarak okunan açıklaması sonrası tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Yabancı yatırımcılarda Erdoğan'ın açıklaması sonrası dolar/TL için rekor tahminlerde bulunuyorlar. Bunlardan biri olan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), dolar/TL kuru tahminini 9.5 TL'ye çekti.
Söz konusu öngörüyü değerlendiren Artı Gerçek yazarı Alp Altınörs, "Kuşkusuz bir alarm sinyalidir" dedi.
Yüksek enflasyon ve yüksek faizin eşlik ettiği dış finansman krizinin bu mali krizin temel özelliği olduğunu söyleyen Altınörs, dolar-Euro karşısında TL'nin sürekli erimesinin de enflasyonu tetiklediğinin ve enflasyonun da faiz oranlarını yukarıya çektiğinin altını çiziyor.
"İktidar partisi Türkiye'yi bir Alman turiste muhtaç etmiş durumdadır" diyen Altınörs, "Tam da pandemi öncesi dönemde inşaat sektörünün çıkarları uğruna 128 milyar dolarlık döviz rezervini eriten iktidar şimdi cari açıkla başa çıkamıyor. Tıpkı geçen sene olduğu gibi bu sene de 1 Haziran'da alelacele bir açıklama ile Turizm sektörünün teşvik edileceğini sanıyorlar" ifadesini kullanıyor ve ekliyor:
"Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) bu şartlarda dolar/TL kuru için ‘adil fiyatı’ 9.5 TL'ye çekmesi kuşkusuz bir alarm sinyalidir. Zira TL'nin hızlanan değer kaybının yanı sıra ABD'de tahvil faizlerindeki artışında para sermayeleri mıknatıs gibi kendisine çekmesi doların da değerini arttırmaktadır. Merkez Bankası rezervlerindeki erimede TL'nin değer kaybını hızlandırmaktadır. Dolayısıyla 2021 yılı sonuna değil dolar kurunda, euro kurunda artışlar görülmesi son derece olasıdır. Bu artışların somut düzeyinin ne olacağını ise bugünden kestirmek mümkün değildir. Ayrıca ABD ve AB ile Ankara'nın kuracağı ilişkilerinde dış finansman krizini hafifletici ya da ağırlaştırıcı etkileri olabilecektir. Mali kriz, iç siyaseti de büyük oranda etkilemeye devam edecektir."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı