Dolar kuru için tarih uyarısı! Doların ateşi daha da yükselebilir

Ekonomist Remzi Özdemir, dolar kuru için önem arz eden Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi konuştu. Dolar kuru ne olacak sorusuna cevap veren Özdemir 23 Eylül'e dikkat çekerek ateş yükselebilir dedi

GÜNDEM 16.09.2021, 11:25
4
Dolar kuru için tarih uyarısı! Doların ateşi daha da yükselebilir
Dolar/TL kuru 16 Eylül perşembe sabahına yatay seyirle başladı. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun açıklamalarını piyasalar erken faiz indirimi olarak yorumladı. Dolar yatırımcısı ve piyasalar Merkez Bankası’nın 23 Eylül’deki faiz kararına adeta kilitlendi. Ekonomist Remzi Özdemir’den dolar kuru için 23 Eylül uyarısı geldi.

Ekonomi yazarı Remzi Özdemir, dolar kuru 12-13-14 TL olacak diyenlere ilişkin, “Bunun olması bugünkü şartlarda imkânsız. Ancak dolar için 9.500 adil değer biçen çok sayıda saygın ekonomist de var.” dedi.
Merkez Bankası’nın 23 Eylül’deki faiz toplantısına dikkat çeken Özdemir, doların yönünü yukarıya çevirdiğini söyledi. Özdemir, “Kaynayan dolar kazanının altına Merkez Bankası 23 eylülde daha fazla odun atıp ateşi daha da yükseltebilir.” yorumunda bulundu.

Dolar kuru için 23 Eylül tarihine dikkat çeken ekonomist Remzi Özdemir, değerlendirmesi şöyle:
“TCMB bugün ayrıca yabancı para mevduat ve kıymetli maden depo hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırırdı. TCMB Temmuz'dan bu yana iki adımda yabancı para zorunlu karşılıkları toplam dört puan artırırken daha önce açıkladığı takvim doğrultusunda banka TL cinsi zorunlu karşılıkların (ZK) döviz tutulma imkanını da birkaç hafta içinde kaldırmış olacak.
Amerika’daki enflasyon rakamları beklentiler doğrultusunda geldi. Bu Türkiye’ye sadece 10 günden kısa bir süre için rahat nefes aldırdı. Ancak 23 Eylül’de yapılacak olan Merkez Bankası para kurulu toplantısından faiz indirimi sembolik de olsa kesin gelecek gözüyle bakılmasına da neden oldu.”

Dolar kurundaki beklentilere dair konuşan Remzi Özdemir, '”Bazı ekonomistler doların 12 lirayı bulacağını söylüyor. Hatta abartıp 13-14 diyenler de var. Bunun olması bugünkü şartlarda imkânsız. Ancak dolar için 9.500 adil değer biçen çok sayıda saygın ekonomist de var.

Doların 10 liranın üzerine çıkması için öncelikle Türkiye’de çok önemli gelişmeler olması lazım. Amerika’dan Türkiye’ye yönelik yaptırımlar, Halk Bankası davasında ceza gibi gelişmeler olmadan doların 10 liranın üzerine kısa vadede çıkması neredeyse imkânsız.

Ancak şu ana kadar tüm gelişmeler ve politikalar doların artık yönünü yukarı çevirdiğini açık bir şekilde gösteriyor. Kaynayan dolar kazanının altına Merkez Bankası 23 Eylül'de daha fazla odun atıp ateşi daha da yükseltebilir.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı