Dolar kuru için yarına dikkat! Bu hafta dolar mı, altın veya gümüş mü?

Dolar kuru yeni haftaya 8,45 TL ile başladı. Bu haftanın önemli verisi ABD'den gelecek olan enflasyon olacak. İslam Memiş dolar kuru için yarına dikkat çekerek, altın ve gümüş için tahmin paylaştı.

EKONOMİ 13.09.2021, 13:25
11
Dolar kuru için yarına dikkat! Bu hafta dolar mı, altın veya gümüş mü?
Dolar kuru yeni Türkiye piyasasına 8,45 TL seviyesinde başladı. Bu hafta dolar kuru için kritik gelişmelerden biri Amerika’da açıklanacak enflasyon rakamları olacak. Enflasyon kararı sonrası dolar kuru üzerine nasıl gelişmeler olacak merak ediliyor. Dolar fiyatında hareketlilik sonrası altın fiyatları, gram altın, gümüş gram fiyatı, ONS altın performansı takip edilecek. Altın ve Para Piyasaları Uzman İslam Memiş, yaptığı yayında geçtiğimiz haftayı özetle değerlendirerek piyasaları bekleyen dolar kuru gram altın, gümüş fiyatı için öngörülerini paylaştı.
Yatırım tavsiyesi vermeden yorumlarını paylaşayan İslam Memiş, ABD’den gelecek olan enflasyon verisinin dolar kuru için önemine dikkat çekerek, “Benim tahminim yarın Amerika’daki enflasyon rakamları beklenenden daha iyi gelebilir. Yani düşüş anlamında iyi gelebilir. Buda altın, gümüş, platin, bakır, çinko, alüminyum gibi değerli metallerin baskı altında kalmasına, doların uluslararası piyasalarda tekrar değer kazanmasına neden olabilir.” yorumunda bulundu.
Gram altın fiyatı içinde konuşan İslam Memiş, “Altının gram fiyatı şu an itibariyle 482, 487 lira. Altının gram fiyatı 487.20 lira seviyesinden güne başladı. Bugün gün içinde gram altın TL fiyatına 482 490 lira aralığında işlemler gerçekleştirmesini bekliyorum. Bugün gram altın fiyatındaki yükselişlerin kalıcı olacağını görmüyorum. Öğleden sonra tekrar aşağı yönetilen olabilir. Bu da tabii ki altının ons fiyatında gördüğüm fiyatlardan dolayı olumsuz yönde etkilenebilir.” dedi.
İslam Memiş’ten gram altın, gümüş ve dolar kuru yorumları:
“Bu hafta piyasalarda hangi gelişmeleri takip edeceğiz? Küresel ekonomileri etkileyen faktörler neler olacak? Altın ve gümüş fiyatları hangi bant aralığında işlemler gerçekleştirebilir gibi soruların cevabını vermeye çalışacağım. Umarım faydalı olurum.
Geride bıraktığımız haftada özellikle emtia fiyatlarında karışık bir seyir olduğunu gördük. Altın ve gümüş fiyatlarındaki karışık seyir yine devam ediyor ancak baskı altında geçen haftayı tamamladı. Dolar varlıklarının miktar toparlanma gördük tekrar kar satışları yaşandı.
Küresel ekonomilerde birçok ekonomik veriler vardı. Özellikle geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı faizlerde beklenti doğrultusunda bir değişikliğe gitmemesi ve 5 kitap raporu. Bu raporda özellikle kovid-19 ile alakalı delta varyantı ile alakalı, işsizlikle alakalı yine enflasyonla alakalı birçok konu başlıkları olduğunu gördük. Herhangi bir sürpriz gelişme yok. 5 kitap raporunda özellikle delta varyantı ile alakalı ciddi endişelerin olduğunu da hep beraber gözlemliyoruz. Yine FED üyelerinin geçen hafta şahin tonda bir açıklama yaptığını hep beraber gördük. Amerikan ekonomisini öven, FED’in yıl sonu varlık alımlarını azaltma ile alakalı sürecin başlayacağına dair açıklamalar yapması. Yine FED üyelerinin aslında kendi hisse senetlerinin ne kadar çok büyük rekor yaptığı, malı ne kadar çok götürdükleri ve dolayısıyla da etik olmadığı için hisse senetlerinden çıkış yapacaklarını açıklaması çok dikkat çekici bir gelişmeydi.
Amerikan Merkez Bankası FED tarafından baskılanan altın ve gümüş fiyatları var. Karşımızda manipülasyon yapıyorlar, baskı altında tutuyorlar ve dolayısıyla da mümkün olduğunca satmayın uyarılarım vardı ve dolayısıyla da bu 4 aylık süreç içerisinde FED üyelerinin, FED başkanının, Amerika Hazine Bakanı’nın açıklamalarında enflasyondan korktukları için sürekli söylemle baskılanan bir piyasa karşımızda vardı ama ne ortaya çıktı? FED üyelerinden özellikle Dallas FED Başkanı'ndan kendi hisse senetlerinden çıkış yapacağı etik olmadığı ile alakalı açıklamalar yapması, hisse senetleri rekor yapmış, tam zirveyi test etmiş ve dolayısıyla da bunlara manipülatör demeyelim de ne diyelim. Yani her şey ortaya çıkıyor da ortaya çıkacak çok şey var.
Manipülasyonla altın ve gümüş fiyatları baskılıyor demenin altındaki nedenin aslında tek tek ortaya çıktığında görelim. Bu süreçte FED Başkan yardımcılarının hisse senetlerinin ne kadar miktarda olduğunu tam zirveden ne hikmetse burada etik olmadığı için bir satış planladıklarını. Peki bu o kadar kazandıkları parayla acaba hangi pozisyon alacaklar ile ilgili de tekrar bence düşünceyi gözden geçirmek gerektiğini düşünüyorum.
Yavaş yavaşta çeşitli ülkelerden enflasyonda zaten geçici olmayacağına dair de açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dolayısıyla da o hisse senetlerinden çuvallar dolusu kazanılan parayla da altın ve gümüş alınacağı herkes tarafından bilinmekte.
Yarın Amerika'da enflasyon verisi açıklanacak. Bu haftanın en önemli verisi ve en önemli gelişmesi olacak. Benim tahminim yarın Amerika’daki enflasyon rakamları beklenenden daha iyi gelebilir. Beklenenden daha az gelebilir ve dolayısıyla da ard arda gelen bu enflasyon yüksek gelen enflasyondan sonra mevsimsel etkinin olumlu olması. İster istemez kısmi bir geri çekilmeyi gündeme getirebilir diye tahmin ediyorum.
Yani düşüş anlamında iyi gelebilir. Buda altın, gümüş, platin, bakır, çinko, alüminyum gibi değerli metallerin baskı altında kalmasına, doların uluslararası piyasalarda tekrar değer kazanmasına neden olabilir. O yüzden elinde dolar bulunduranlar, dolarla altın veya gümüş olacak olan yatırımcılar da yarın Amerika’daki enflasyon verisinde odaklanmalı ve kişisel tercihini de buna göre yapmalı. Ben kişisel öngörü ve tahminimi sizinle paylaştım.
Ben Amerika’da açıklanacak enflasyon verisinin beklenenden daha iyi yani beklenenden daha düşük gelme olasılığı kuvvetli gördüğümü, bu altın ve gümüş fiyatlarını olumsuz yönde etkileyecek yani bir aşağı yönlü trendine destekleyebilir. Dolarında uluslararası piyasalarda ve yurtiçi piyasalarda değer kazanmasına neden olabilir. Yani bu hafta doların değer artışları dikkat çekebilir.
Altının ons fiyatında 1770 devamında 1765 dolar seviyesine kadar bir geri çekilme görebiliriz. Altının gram fiyatı ile altının ons fiyatında gümüşün ons fiyatı ile gümüşün gram fiyatına birbirinden ayırt edecek kadar akıllı bir yatırımcı olduğunu düşünüyorum. Zaten bunları birbirinden ayırt edemeyecek kadar piyasaya takip edemeyen yatırımcılar varsa hiçbir zaman kazanamazlar. Bir an önce bu piyasadan uzak kalsınlar. Yarın Amerika’daki enflasyon rakamlarının beklenenden daha az gelmesini, daha iyi gelmesini beklediğimden dolayı altının ons fiyatında 1700 dolar, kademeli olarak da bu hafta için 1780 1770 1765 dolar seviyesine kadar bir geri çekilme bekliyorum.
Dolar endeksinde bu hafta 93 bandının üzerinde bir hareketlenme bekliyorum. Dolar/TL kurundaki düşüşlerin kalıcı olmayacağını ön gördüğümden dolayı dolar/TL kurunda 8,50 lira seviyesinin üzerinde rakamları bekliyor olacağım.
Bu hafta piyasalarda dolar/TL kuru ve dolar varlıklarında dikkat. Dolar varlıklarının yükselişe dikkat çekeceğini tahmin ediyorum. Şu anda dolar kuru 8,47 lira seviyesinde. Haftanın ilk işlem gününde bugün 8,45 8,50 lira aralığında işlemler gerçekleştirmesini bekliyor olacağım.
Euro kuru 9,99 lira seviyesinde. 10 lira seviyesine yakın bir yerde tutulmaya çabasını sürdürüyor. Bugün euro/TL kurunda 9,95 10,05 lira aralığını takip ediyor olacağım. 10 lira seviyesinin altındaki rakamlar bu hafta için kalıcı olmayabilir. Ama dolar/TL kurundan almış olduğu destekle bunu söylüyorum. Euro dolar paritesi de aşağı yönlü bir trend bekliyorum. Bu hafta şu anda 1,17 90 euro dolar paritesi. Bugün gün içinde 1,1781 1,820 bandını takip edeceğim. 1,18 bandının üzerindeki rakamların kalıcı olacağını tahmin etmiyorum. Yükselişler benim nazarımda satış fırsatı bu hafta için.
Altının gram fiyatı şu an itibariyle 482, 487 lira. Altının gram fiyatı 487.20 lira seviyesinden güne başladı. Bugün gün içinde gram altın TL fiyatına 482 490 lira aralığında işlemler gerçekleştirmesini bekliyorum. Bugün gram altın fiyatındaki yükselişlerin kalıcı olacağını görmüyorum. Öğleden sonra tekrar aşağı yönetilen olabilir. Bu da tabii ki altının ons fiyatında gördüğüm fiyatlardan dolayı olumsuz yönde etkilenebilir.
Altının ons fiyatı 1790 dolar seviyesinde. Altının ons fiyatında dediğim gibi 1770 1.765 dolar seviyesine kadar geri çekilme olabilir. Yükselişler o yüzden benim nazarımda bu hafta için bir satış fırsatı olacaktır.
Gümüş gram fiyatı 6,46 lira seviyesinde. Bugün gün içinde 6,43 6,50 lira seviyelerini takip ediyor olacağım. Gümüş biraz daha pozitif ayrışmaya başlayabilir. Gümüşün ons fiyatı 26 dolar seviyesinin altına sarktı. 24,85 $ seviyesine test eden gümüşün ons fiyatı şu anda 23,72 dolar seviyesinde. Gümüşün ons fiyatında tekrar 23,20 dolar seviyesinde güçlü bir destek seviyesi olduğunu tahmin ediyorum.
Bu hafta piyasalarda en çok Amerika’daki enflasyon verisi takip edilecek. Yarın İngiltere'de enflasyon verisi var. Avrupa'da euro bölgesinde birçok ekonomik veriler açıklanacak ama en önemlisi bu hafta Amerika’daki enflasyon rakamları olacaktır. Eylül ayının son haftasında özellikle 2 hafta sonra Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz kararı var ve bu faiz kararından sonra başkan Powell'ın açıklamaları çok önemli olacaktır. Bu haftaki gelişmelerden sonra bakalım FED  piyasalara nasıl bir mesaj verecek. Dolayısıyla da bu hafta dolar kuru ön planda kalmaya devam edeceği için doların bu haftaki performansının emtia fiyatlarına kıyasla daha iyi olacağını tahmin ediyorum.”
Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler yorumcunun kendi görüşlerini yansıtır. Haber, yatırım tavsiyesi veya yönlendirmesi amacı taşıdığı iddia edilemez.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı