Dolar kuru zirve yaptı! Maliye Bakanı nerede, duyan, gören var mı?

İstanbul Milletvekili Oluç, Merkez Bankası’nın kararıyla dolar kurunun zirve yaptığı hatırlatarak, “Maliye Bakanı nerede? Maliye Bakanı’nı duyan gören var mı? Susuyor. Ortada yok. Neden?” diye sordu.

SİYASET 25.10.2021, 14:45
24
Dolar kuru zirve yaptı! Maliye Bakanı nerede, duyan, gören var mı?
İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Merkez Bankası’nın 200 baz puan faiz kararı sonrasında dolar kurunun rekor kırmasına ilişkin konuşan Oluç, “Maliye Bakanı nerede? Doların zirve yaptığı günlerde Maliye Bakanı neden susuyor” diye sordu. 
Hakkı Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutuklu Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısını yapan 10 büyükelçinin “istenmeyen kişi” ilan edileceğini açıklamasına tepki gösterdi. Oluç, “Hukuk cambazlığı yapmayı bırakmalıdır bu iktidar. Türkiye’yi bu hale düşürmeye bu iktidarın hakkı yoktur. AİHM kararlarına uyun.” dedi. 
Hakkı Saruhan Oluç, şunları kaydetti: 
HDP'li Hakkı Saruhan Oluç, Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrasında döviz kurunun artması ile ilgili olarak da şunları söyledi:
“Bu talimat Türkiye’yi uluslararası alanda yalnızlaştırmak, ekonomik yıkıma sürüklemekten başka bir sonuç vermeyecektir. 10 büyükelçi içinde 3’ü hariç; ABD, Kanada ve Yeni Zelanda büyükelçileri için diğer 7’si AİHM’e Türkiye ile birlikte taraftır. AİHM kararlarında Türkiye ile birlikte taraftır. AİHM’in kararları esas itibariyle devletleri ilgilendirir. Çünkü, AİHM’e yapılan başvurular devletler aleyhine yapılan kişisel başvurulardır. Kararlar ve sonuçlar devletlerin sorumluluğundadır. AİHM’i bilen tanıyan kimse diyemez ki, ‘mesele yargının meselesidir’ diye, mesele devletin, iktidarın meselesidir. Böyle bir zamanda hukuka saygı duyulmayan, AİHM’in kararlarını, sözleşmesinin 46. maddesini çiğneyen bir iktidar, ‘yargıya müdahale ediliyor’ diye bu işin üstesinden gelemez. İnandırıcı değildir. 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana insan hakları konusu, devletlerin iç işleyişi olmaktan çıkmıştır. Devletlerin egemenlik alanı dışındadır, insan hakları meselesi. Bunu bilmeyen bir iktidar ile karşı karşıyayız. Hukuk cambazlığı yapmayı bırakmalıdır bu iktidar. Türkiye’yi bu hale düşürmeye bu iktidarın hakkı yoktur. AİHM kararlarına uyun.”
“Bu yaptıklarınızla kurlara zirve yaptırıyorsunuz. Geçen hafta konuşma yaptığımda dolar 9.26 civarındaydı şimdi 9.80’lerde dalgalanıyor. Dolara zirve yaptıracağı aşikâr olan açıklamalar neden yapılıyor? Bile bile Türk lirasının değer kaybetmesine neden göz yumuyor, bu iktidar, neden teşvik ediyor? İktidar neden göz yumuyor? Kimler bu dolarları alıyor? Kimler zenginleşiyor, iktidarın bu söylemleri sonucunda? Fakirleşenler belli. Halk, toplum, emekçiler, emekliler, esnaf fakirleşiyor ama birileri zenginleşiyor. Kim bunlar? Maliye Bakanı nerede? Maliye Bakanı’nı duyan gören var mı? Susuyor. Ortada yok. Neden? Doların zirve yaptığı günlerde Maliye Bakanı neden susuyor? Faiz çok şükür cumhurbaşkanı sıfatıyla Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı’nın iki dudağı arasında indiriyor. O enstrüman Merkez Bankası’nın elinden alınmış vaziyette. İkinci enstrüman döviz. Dövize müdahale edecek durumda değil, çünkü rezervler ekside, iktidar tüketti. Neredesiniz, niye susuyorsunuz Maliye Bakanı?”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı