Son Dakika

Dolar rekor kırıyor! Erdoğan'ın dediği faiz ucuzluğu gelecek mi?

Dolar rekor kırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dediği "faizler düşerse maliyetler de düşecektir" teorisine dikkat çeken İbrahim Kahveci "Faiz ucuzluğu gelecek mi?" diye sordu.

EKONOMİ 13.10.2021, 16:45
7
Dolar rekor kırıyor! Erdoğan'ın dediği faiz ucuzluğu gelecek mi?
Dolar, Türk Lirası karşısında değer kazanmaya devam ederken fiyatlarda artış da raflara yansıyor. Karar yazarı İbrahim Kahveci ise iktidarın faiz indirimi ısrarının fiyatlara düşüş olarak yansıyıp yansımayacağını sordu.
Kahveci, ücretlere yapılan zammın yüzde 17'de kaldığını ( asgari ücret %21,5), gıda fiyatlarındaki artışın ise yüzde 30 civarında olduğunu aktardı.
Fiyat artışlarının ne kadar gerçeği yansıttığını da sorgulayan Kahveci daha önceki yazılarında aktardığı süt, yoğurt ve buna bağlı peynirlerde fiyat artışının yüzde 35 civarında olurken beyaz peynirdeki artışın yüzde 6,6'da kaldığı yönündeki açıklamayı hatırlattı.
Vatandaşın açıklanan enflasyon ile hissettiği enflasyon arasındaki farkı yaşayarak öğrendiğini aktaran İbrahim Kahveci, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz - enflasyon teorisini bir daha aktardı.

"Hatırlarsanız Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz - enflasyon teorisi ile 2013’ten beri ülkemizin finans sistemini zorlamaktadır. Kendisinin bu düşüncesine göre, faiz bir maliyettir ve yüksek faiz yüksek maliyet oluşturmaktadır.
Faizler düşerse maliyetler de düşecektir ve vatandaş ucuzluk yaşayacaktır.
Ama bu düşüncenin bir kötü tarafı da var. Faizler yetersiz kaldığında tasarruf aracı olarak döviz daha cazip olabiliyor. Yatırımcılar da dövizi tercih edebiliyor.
Nitekim şu anda tasarrufların yarıdan fazlası döviz varlıklarından oluşmaktadır.
Ülke olarak zaten yabancı sermaye bağımlılığımız yüksek. Bunun yanında bir de TL’nin değersiz kılınması bir başka sorunu karşımıza çıkartıyor. Artan kur maliyeti...
Bugüne kadar yapılan zamlarda hiç faiz zammı duydunuz mu? Ama çok sık olarak kurlarda yaşanan yükseliş nedeniyle yapılan zamlarla karşılaştık.
Şimdi konuya tersten bakalım: Acaba Merkez Bankası faiz indirdi diye hangi fiyat düşüşleri yaşanacak? Hangi firmalar ürünlerinde faiz maliyeti azaldı diye indirime gidecek?
Sizce bu sorunun cevabını bilen var mı? Ya da bu konuda bugüne kadar yaşanmış bir örnek var mı?"

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı