Dolar rekoruna rekor kattı! Dolar kuru 10 TL'ye çıkar mı, alalım mı?

Dolar kuru 9.08 TL seviyesini geçerek rekoruna rekor kattı. Dolar kuru fiyatları piyasaları hareketlendirirken vatandaşlar dolar kuru 10 liraya kadar çıkar mı, dolar alalım mı? diye merak ediyor...

EKONOMİ 13.10.2021, 16:05
20
Dolar rekoruna rekor kattı! Dolar kuru 10 TL'ye çıkar mı, alalım mı?
Dolar kuru fiyatının yükselmesiyle Türk Lirası’nın değer kaybını sürdürüyor. Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından dolar kuru, TL karşısında rekor üstüne rekor tazeliyor. Peki, dolar kuru ne oldu da 9 TL’yi aştı? Yatırımcılar ise dolar alalım mı? Dolar 10 TL olur mu veya dolar kuru 10 TL'ye kadar çıkar mı? tarzında sorularına cevaplar aramaya başladı. İşte ekonomist Mert Yılmaz’ın dolar kuru değerlendirmesi…
Dolar kuru hareketli seyrine devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Faiz indirimi sonrasında kurda hareketlenme oldu ama küresel gelişmeleri değerlendirince bunun direkt bizim faiz indirimi ile ilgisi olmadığını görürüz.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz pazartesi günü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalar sırasında dolar kuru 9,0013 seviyesine çıkarak tarihi rekorunu kırdı. Dolar kuru bugün ise 9,08 TL seviyesini aşarak rekoruna rekor kattı
Ekonomist Mert Yılmaz, katıldığı “Ekonomi Tube” yayınında Dolar alalım mı? Dolar kuru 10 TL olur mu? sorusuna cevaplar verdi.  Dolar kuru için dikkat çeken yorumlarda bulunan Yılmaz, “Bence soru şu, herkes bu sorunun cevabını kendi versin. Merkez Bankası faiz indirmeye devam eder diyenler bence döviz alsınlar.” dedi.

Ekonomist Mert Yılmaz’ın  “Dolar 10 TL'ye kadar çıkar mı, dolar alalım mı? Bekleyelim mi?” sorusuna verdiği cevap şöyle:
“Dolar kuru bir yere kadar geldi. Sonrasında siyasi otorite bir pozisyon aldı ya da bir pozisyon görev değişikliği yaptı ve çok ciddi geri dönüşler söz konusu oldu. Oransal olarak haftalık getiri şu an itibariyle dolar/TL'de 1,86 yani bir aylık Türk Lirası getirisinden daha yüksek. Aylık getiri 6,73. Muazzam getiri. 3 aylık getiri 4,61. 3 aylık getiride nerdeyse TL mevduatta kafa kafaya yani 3 ay önce dolar alan vatandaş aslında karda değil. Yani sen parayı mevduata koydun. Ben dolar aldım ikimizinde getirisi aşağı yukarı aynı. 6 aylık getiri yüzde 10,81 bakıldığında iyi oran ama 6 aylık da baktığında banka mevduatı ile döviz tarafında çok majör bir şey yok, fark yok.
Şimdi anlatmaya çalıştığım şey şu. Buradan 10 liraya gider mi dediği yerde soruyu soran arkadaşlar abi buradan döviz bir yüzde 10 daha yukarı gider mi? Şimdi bakıldığında yüzde 10 çok ciddi oraya gitmez olur mu Allah aşkına? Buradan yüzde 10’a falan demek geliyor içinden ama diğer taraftan şunu görüyorsun 8,30’ların altında 9 liraya gelmiş bir kur görüyorsun, neredeyse aynı getirir ya da aynı yükseliş çok kısa sürede oldu. Ben kişisel fikrimi söyleyeyim. Merkez Bankası'nın 21 Ekim'deki toplantısında bir faiz indirimi yapmayacağı, pas geçeceğini ve bunun kurun bir miktar sakinleştireceğini düşünüyorum. Dolar kuru eğer 10 liraya giderse bunun birilerine bir fatura kesme yönünde bir karşılığı mutlaka olur bence.
Onun için bir daha söyleyeyim. Kimse şımarıklık, ukalalık olarak lütfen değerlendirmesin. 8,30 gibi dediğimde dolar kuru 5 kuruş aşağı geldiğinde bana laf eden arkadaşlar vardı. Şimdi orada almayan vatandaşın bugün bu yani o gün orada alma cesaretini göstermeyenin bugün burada alma cesaretini göstermesi çok doğru bulmam. Çünkü, evet faiz indirimi söylesem, mevduat faizlerinde bir miktar küçük şeyler de olsa marjlar da olsa bir gerileme var ama bugün itibarıyla neredeyse 13-14 kuruşluk bir marj yakalaman lazım bir ayda. 1 ay sonra 9,20 olursa TLde kalmışsın, dolarda kalmıştı fark yok faizi bir tur daha indirdi buraya gider mi gider?
Bence soru şu, herkes bu sorunun cevabını kendi versin. Merkez Bankası faiz indirmeye devam eder diyenler bence döviz alsınlar.
Yok artık buraya kadar geldi, burada bir duracak bence Merkez Bankası diyenler için bence TL tarafında kalma potansiyeli ve senaryosu daha doğru senaryo. Orada da tabii şunu soracağım. Merkez Bankası 21 Ekim'deki toplantıda pas geçerse iki  metre önüne koyacağım ve diyeceğim ki arkadaş bana bir anlatın. O toplantıdan bu toplantıya ne değişti ki, hangi risk arttı ki faiz indiriminden vazgeçti.
Birisi değişmediyse riskler aynı duruyorsa o zaman şu soruyu soracağım, bu adamı niye erken attın?
Ekim, Kasım, Aralık 3 tane 50 yapsa zaten piyasada fiyatladı. 3 tane 50 yapmakla Aralık'ta bir tane 150 yapmak aynı şey olmaz. Yıl sonu faizi aynı yerde kapatırsın ama fiyatlamaya bozarsın diye dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Benim bildiğim doğru falan böyle bir iddiam da yok ama kimse gözünü seveyim biz piyasaya hazırlamıştık, buradaki yol haritamız pırıldı, piyasa açısından sürprizdi falan demesin. Önümüzde anketler var, olur mu öyle şey. Neredeyse bu ankete katılan bir sürü meslektaşımın beklentisinin faiz indirim olmadığı yerde nasıl piyasa bekliyormuş canım olur mu öyle şey... Sayın başkan diyor ki, biz ağustos eylül aylarında yol haritamızı belirledik, paylaştık diyor.
Ben etrafıma soruyorum kimsenin böyle bir paylaşımdan haberi yok. Kim ne paylaşmış ben anlamadım. Yani diyorsun ki sayın başkan, sayın Cumhurbaşkanı katılmış olduğu bir televizyon programında söyledi. Yol haritası orasıydı. Peki o zaman ona bir şey söyleyeceğim.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı