Dolar şaşırttı! Akıllardaki soru: Dolar kuru neden düştü, düşüyor?

Dolar kuru dün akşam itibariyle 1 liradan fazla düşüşle şaşırttı. Akıllardaki soru ise Dolar neden düştü? Dolar neden düşüyor? İşte dolar uzmanı Remzi Özdemir'den dolardaki düşüşün nedeni...

EKONOMİ 25.06.2022, 11:25
3
Dolar şaşırttı! Akıllardaki soru: Dolar kuru neden düştü, düşüyor?
Dolar kuru dün akşam saatlerinde sert bir düşüş yaşadı. Dolar kuru 17.45 TL'den bir anda 16.40 sevilerine kadar geriledi. Dolar neden düştü? Dolar neden düşüyor? soruları için hemen yanıtlar aranmaya başladı. Dolar kuru yaklaşık 1 lira 5 kuruş geri çekildi. Bu gelişme dolar kurundaki hareketliliği de merak ettirdi. Dolar uzmanı Remzi Özdemir doların neden düştüğünü açıkladı.  Dolar kuru şu dakikalarda 16,92 TL seviyelerinde işlem görüyor. 
BDDK’nın açıkladığı kararlar sonrası dolar düştü. Dolar kurundaki sürpriz gerileme sonrası Remzi Özdemir’den ilk açıklama geldi. Dolar uzmanı Remzi Özdemir, “BDDK kasasında 15 milyon dolar bulunduran şirketlere kredi yasağı getirdi. Bu şu anlama geliyor, paraya ihtiyacın varsa dolarlarını sat.” ifadelerini kullandı. Dolar kuru üzerinde sert düşüşün etkisinin piyasaların açıldığı zaman yani Pazartesi günü saat 10'dan sonra görülebileceği ifade ediliyor.
Dolar kuru neden düştü, dolar neden düşüyor sorularına cevaben olarak Remzi Özdemir’in açıklamaları şöyle oldu:
“BDDK kasasında 15 milyon dolar bulunduran şirketlere kredi yasağı getirdi. Bu şu anlama geliyor, “Paraya ihtiyacın varsa dolarlarını sat”
İşte bu açıklamayı BDDK piyasalar kapandıktan sonra yaptı. İlk dakikalarda kimse bunun dövize etkisini düşünemedi. Ancak özellikle kredi kullanan şirketler için hayati bir karardı. Çünkü şirketler 50 puanlık negatif faizin getirdiği büyük kazançtan dolayı dövizini bozmayıp tam tersi kredi kullanıyordu.
Hatta bazı şirketler nakdi ile döviz alıp, işletme sermayesi için yüzde 25 faizle kredi alıyordu.
Bu yüzde 73 enflasyonun olduğu bir ülkede yaklaşık 50 puanlık bir kar anlamına geliyordu.
BDDK’nın böyle bir hamlesi aslında uzun süredir bekleniyordu.
Nitekim dolara talebin arttığı şu günlerde ansızın bu düzenlemeyi yaptı.
Bugün saat 18.00’de 17.365 lira seviyesinde olan dolar yüzde 3’ün üzerinde bir düşüşle 16.800’ün bile altına geriledi.
ŞİRKETLER SATIYOR
BDDK’nın bu hamlesine hazırlıksız yakalanan şirketler kredilerini kapatmak amacıyla dolar satmaya başladı. Bu satışla birlikte dolar tıpkı Kur Korumalı Mevduat’ın açıklandığı gece gibi sert bir düşüş yaşıyor.
Bazı şirketlerin panik satışlarına vatandaşlarda katılınca düşüş hızlandı.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı