Dolar: Selçuk Geçer'den dolar kuru için eyvah başa mı dönüyoruz yorumu

Dolar yorumları ile ilgili ekonomistler farklı görüşler yapıyor. Dolar kuru hareketlerini sürdürürken dolar düşer mi, dolar ne olur diye merak ediliyor. Selçuk Geçer'den yeni dolar kuru yorumu geldi.

EKONOMİ 27.07.2021, 11:25
41
Dolar: Selçuk Geçer'den dolar kuru için eyvah başa mı dönüyoruz yorumu
Bayram tatili sonrası piyasalarda hareketlilik başladı. Piyasalarda dolar kuru hakkında farklı yorumlar yapılıyor. Ekonomist Selçuk Geçer de kanalında günlük olarak dolar kuru hakkında son dakika yorumlarda bulunuyor. Alıcı ve satıcısı dolar neden yükseliyor sorusuna cevap aramaya çalışıyor. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dolarla mı maaş alıyorsun diye sorsa da vatandaş için dolar bitti mi? Dolar ne olur? Dolar kuru düşer mi? sorularını sık sık duyuyoruz.
Youtube kanalında dolar kuru tahminlerini, analizlerini sürdüren ekonomist Selçuk Geçer’den dolar kuru hakkında yine kritik ifadeler geldi. “Eyvah! Başa mı dönüyoruz” başlıklı videoda Geçer, kaldıraçlı piyasalardan uzak durun uyarısında bulunurken, “Uzun vadeli işlemler yapmayı tercih edin.” tavsiyesinden de geri durmuyor.
Dolar endeksinin 92’inin üzerinde durduğuna işaret eden Geçer, önümüzdeki dönemde dolara talebin artacağını ifade ediyor. Moody's’in kredi riskinin en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çektiğini hatırlata Selçuk Geçer, “Bu döviz cephesinde altın cephesinde de aynı zamanda borsa cephesinde de çok ciddi dalgalanmalar olacak anlamına gelir.” dedi.
Türkiye’deki doları, dolar endeksinin belirlediğini ifade eden Geçer, “Dolar kuru 8.55, 8.65 aralığına sıkışmış durumda. Bu bir fırtına öncesi sessizlik habercisi. Çok ciddi ataklar gelebilir. Dolar kurunda bu konuyla ilgili sizleri uyarayım, çok ciddi düşüşler gelebilir, gelmez, gelemez mümkün değil. Neden? Bir turizm girdisi var ama dünyanın en ucuz turistini alıyoruz. Bakın İngiliz turistler Türkiye’ye koşa koşa geliyormuş sebebi ne biliyor musunuz? Adamlar ölümü bile göze alıyorlar çünkü neredeyse bedava fiyatlar. Onlar da diyor ki hastalanırsa ki ülkemizi bir şekilde kurtarır, İngiltere’den bahsediyorlar. Hastalanmazsak da bedavaya tatil yapmış oluruz. Dolayısıyla Türkiye bedava turisti Türkiye’ye çekerek cari açığı kapatamaz. Cari açığı kapatamayacak, içinde döviz sıkıntısı tüm hızıyla devam eden, aynı zamanda birde salgını patlatırız İngiltere’den. Çünkü sağlıklı adam değil, sağlıksız adam da Türkiye'ye giriyor. Bu sağlıksız insanların pek çoğu ciddi bir şekilde hastalığı yaymaya devam ediyorlar. Birde onun yayılımı nedeniyle Türkiye ekonomisinin uğrayacağı zarar üst üste koyun. Neler yaptığımızı çok daha net bir şekilde anlamış olursunuz.” değerlendirmesinde bulundu.
Selçuk Geçer’in dolar kuru ve ekonomi değerlendirmesi şöyle:
“Türkiye’den önemli veriler açıklandı. Amerika ile Çin arasında gerilimli görüşmeler devam ediyordu ve Çin çok sert bir açıklama yaptı. Amerika ile ilişkiler büyük bir çıkmazda dedi. Yani ilerleyemiyoruz dedi. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte aynı Trump-Çin döneminde olduğu gibi bu kez de Biden-Çin anlaşmazlıklarını görebiliriz. Amerika ile Çin arasında koronavirüsün yanında ciddi bir ticari savaşta olabilir. Zaten vardı ama bu daha da alevlenebilir dolayısıyla. Piyasalarda ekstra yansımalarını görebiliriz.
Almanya'dan gelen haberde açıkçası üzücü ve rahatsız ediciydi. Ancak şunu söyleyelim, faizlerin artırılmasının öne çekilmesi ya da varlık alımlarının azaltılması öne çekilmesiyle ilgili sürecin gecikeceğini bize gösteriyor. Bu veriler o anlamda önemli, neden önemli? Özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve özellikle Türkiye'de herhangi bir varlık alımını azaltması ya da faizlerin artırılması gibi bir süreç olursa gelişmiş ülkelerde çok ciddi dolar hareketleri gözlenebilir. O anlamda ne kadar ertelenirse o kadar iyi yani. Kötü haberleri bekler hale geldik. Almanya'da iş iklimi endeksi temmuzda geriledi. Özelikle iş ikliminde korona etkisinden dolayı güven kaybedilmiş durumda. Brent petrol fiyatları da yine Covid-19’a bağlı olarak 75 dolardan 73 dolar seviyesine kadar gevşedi. Şu sıralarda tekrar 74 dolara çıktı ama düşüş devam edecek gibi görünüyor. Çünkü rakamlar ve veriler bozulmaya başladı. Ham petrolde 71 dolar seviyesini gördü.
Amerika’da 10 yıllık hazine tahvilleri çok yoğun bir ilgi var ve rekor düşüşler gözleniyor. Bugün 1.25 seviyelerini gördü. Daha sonrasında tekrar toparlandı. 1.20 den işlem görüyor. Ancak son dönemlerin en hızlı düşüşlerinden birisi yaşanıyor. Neden? Çünkü bir kez daha altını çizerek söylüyorum, güvenli limanlara bir kayış var. O nedenle dolara altına ve en çok da Amerikan hazine tahvillerine ilgi her geçen gün biraz daha artıyor.
Dolar endeksi 92’nin üzerinde tutunuyor. 93’ü kıramadı ancak 92.500’ün üzerinde kalıyor olması önemli. Demek ki önümüzdeki dönemde dolar olan talep daha da artacak. Zaten hazine tahvillerinden de bunu çok net bir şekilde görüyoruz. Korona vakalarının artacağını söylüyor. Kim söylüyor Türkiye'den Sağlık Bakanımız Koca söylüyor. Niye artacak sorusunun cevabı ise pek verilmiyor. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim, turizm gelirleri artsın diye kapıları sonuna kadar açmış durumdayız. Avrupa'dan ne kadar net PCR testi sağlıyoruz bilmiyorum bazı dedikodulara göre sahte testlerle Türkiye’ye girenler varmış. Dolayısıyla çok sert bir yükseliş var. Bu yükselişin sebepleri mutlaka yetkililerin açıklaması gerekiyor. Koca’nın çıkıp da vaka sayıları artıyor, artmaya devam edecek demesi bir şey ifade etmiyor. Neden arttığını mutlaka ortaya koymaları lazım. Nitekim son 24 saat içerisinde pozitif sayısı 14.230 kişi. 5 bine düşen sayının tekrar 14 bine çıkması yani üç kat artması çok dikkat çekici. Bunun sebeplerinin tekrar tekrar söylüyorum mutlaka ortaya konulması gerekiyor. Çünkü bu bize şunu işaret ediyor, yarın öbür gün vaka sayıları bu şekilde artmaya devam ederse Türkiye ekonomisi tekrar kapanacak ve bunun bedelini en ağır şekilde esnaf ve sanatkârlarımız ödemek zorunda kalacak. Geçen aydan bu yana bakın geçen aydan bu yana kapanan şirket sayısında yüzde 116’lık bir artış var. Esnaf sanatkâr sicil gazetesinden alınan verilere göre, yani kafamızdan uydurmuyoruz. Yine geçen aydan bu yana iflas eden esnaf sayısı yüzde 94 oranında artmış, 1 ay içerisinde batan esnaf sayısı yüzde 94 oranında artmış. Hele ki bir kez daha kapanmaya gidilirse bu artışların artık kontrolsüzce önümüze düştüğünü görürüz. Eşittir büyük bir işsizlik ve büyük bir yıkım, aynı zamanda ciddi bir ekonomik krizi ve banka batıklarını da işaret eder.
Banka batıkları demişken Türkiye ile ilgili çok önemli bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. Oda Moody's’ten geldi. Kredi batıkların önümüzdeki dönemde kontrolsüzce artabileceğini söylüyor ve gelişmekte olan ülkeler arasında kredi riskinin en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğunu söylüyor. Demek ki bugüne kadar söylediklerimiz öyle çok da fasa fiso mevzular değilmiş. Belli şeylere dayanarak sizlerle konuşuyormuşuz. Eğer ki banka batıkların da ciddi artışlar gözlenirse kredi batıkları önümüzdeki yıldan itibaren ortaya çıkmaya başlarsa, bu döviz cephesinde altın cephesinde de aynı zamanda borsa cephesinde de çok ciddi dalgalanmalar olacak anlamına gelir. Bu uyarıyla özellikle sizlerle paylaşmak istiyorum.
Korona vakaları arttığı için Asya borsaları tepetaklak oldu. Avrupa borsaları tepetaklak oldu bugün öbür taraftan Amerika’da yine satış baskısı bekleniyor ama Türkiye’de BİST'e dönüyorsunuz, bırakın düşmeyi yükselmeye devam ediyor. Düşse de böyle de düşüyor. Her an yükselebilirim havasında bravo. Onları da tebrik etmekte fayda var.
Dolar 8.56’dan işlem görüyor. Şu anda Türkiye’deki doları en azından dolar endeksi daha çok belirliyor. O nedenle de 8.55 8.65 aralığına sıkışmış durumda. Bu önemli bir fırtına öncesi sessizlik habercisi. Çok ciddi ataklar gelebilir. Dolar kurunda bu konuyla ilgili sizleri uyarayım, çok ciddi düşüşler gelebilir, gelmez gelemez mümkün değil. Neden? Bir turizm girdisi var ama dünyanın en ucuz turistini alıyoruz. Bakın İngiliz turistler Türkiye’ye koşa koşa geliyormuş sebebi ne biliyor musunuz? Adamlar ölümü bile göze alıyorlar çünkü neredeyse bedava fiyatlar. Onlar da diyor ki hastalanırsa ki ülkemizi bir şekilde kurtarır, İngiltere’den bahsediyorlar. Hastalanmazsak da bedavaya tatil yapmış oluruz. Dolayısıyla Türkiye bedava turisti Türkiye’ye çekerek cari açığı kapatamaz. Cari açığı kapatamayacak, içinde döviz sıkıntısı tüm hızıyla devam eden, aynı zamanda birde salgını patlatırız İngiltere’den. Çünkü sağlıklı adam değil, sağlıksız adam da Türkiye'ye giriyor. Bu sağlıksız insanların pek çoğu ciddi bir şekilde hastalığı yaymaya devam ediyorlar. Birde onun yayılımı nedeniyle Türkiye ekonomisinin uğrayacağı zarar üst üste koyun. Neler yaptığımızı çok daha net bir şekilde anlamış olursunuz.
Altının onsu 1.800 doların bir tık üzerinde 1803 dolardaydı. En son baktığımda şu anda 1.805 dolar seviyesinde anlayacağınız altından sonra sıkışmış durumda. Gram altın da 495 496 o civarda gidip geliyor. Önümüzdeki aylar kritik hem doların yükselmesi Türkiye’de hem de altın olsun da sıçramalar gram altının çok sert hareketler yapmasını beraberinde getirebilir. Bunu da buradan belirtmiş olalım.
Türkiye'nin cds 374 puan seviyesinde oynaklık endekside 18.39 seviyesinde. Yani weeks oynaklık endeksinden bahsediyorum. Oynaklık endeksi, piyasalardaki hareketliliğin artıp artmadığını bize gösteriyor. Piyasalar sıkışmış durumda ama weeks endeksinde bugün yüzde 6.86 ‘lik bir yükseliş var yani oynaklığın artmaya başladığını işaret ediyor olabilir. Bu endeks dolayısıyla yarın öbür gün hem altın cephesinde. Hem de uluslararası borsa cephesinde ciddi hareketler görebiliriz. Keza dolar endeksinde de görebiliriz bu tür hareketlerde dikkatli olmakta fayda var.
Bir kez daha sizleri uyaracağım arkadaşlar. Lütfen ama lütfen kaldıraçlı işlemlerden uzak durun. Hangi piyasada olursanız olun. İster kripto işlemi yapın, ister dolar işlemi yapın, ister altın işlemi yapın. Mümkün olduğunca kaldıraçlı işlemlerden çok ama çok uzak durun arkadaşlar. Çok büyük para kazanacaksınız diyen herkese kulaklarınızı tıkayın. Büyük yalan. Bakın 100 kişiden ikisi kazanıyorsa 98 kaybediyor. O kazanan ikisi de emin olun sonraki işlemlerde kazandığı tüm parayı kaybediyor. Onun için kaldıraçlı işlemlerden uzak durmakta fayda var. Öbür taraftan arkadaşlar günübirlik işlemler yapabilirsiniz ama dikkatli olun. Piyasalar çok tehlikeli. Yatay piyasalarda çok ciddi paralar kaybedebilirsiniz, ufacık hareketler olur ama o ufacık hareketler paranızın gitmesi beraberinde getirir, zirveden aldırır, dipten sattırır. Bu nedenle de ciddi para kaybedebilirsiniz. Mümkünse yine dediğim gibi uzun vadeli işlemler yapmayı tercih edin. Eğer ki ekran başında değilseniz sabırlı olur, sakin olursanız yılsonu itibarıyla dediğimiz hedeflere adım adım gidildiğinde göreceksiniz.”
Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler yorumcunun kendi görüşlerini belirtir. milligazete.com.tr’de bu ifadelerin yayınlanması yatırım tavsiyesi amacı taşımaz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı