Dolar uyarısına kulak kesilin! Dolar kurunda bu rakam aşılmadıkça...

Dolar kuru ülkemizde yeniden yükselişe geçti. Dolar fiyatı Türk Lirası karşısında değer kazanırken iç piyasalarda tedirginlik hakimiyetini sürdüyor. Dolar alacakları Kıdemli Analist uyardı.

EKONOMİ 20.08.2021, 15:45
7
Dolar uyarısına kulak kesilin! Dolar kurunda bu rakam aşılmadıkça...
Dolar/TL kuru serbest piyasada şu an 8,5273 seviyelerinde işlem görüyor. Dolar kuru son günlerde yeniden atağa geçmiş durumda. Dolar yatırımcısı ise dolar kurunu ilerleyen nelerin beklediğini merak ediyor. Ekonomistler ve teknik analiz uzmanları yatırım tavsiye olmadan dolar kuru için tahminlerini veriyor. Piyasalardaki teknik verileri yorumlaran uzmanlar dolar kuru için dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Peki, dolar kuru ne olacak? İşte teknik dolar kuru analizi…
ABD Merkez Bankası FED’in toplantısının ardından çarşamba akşamı FED tutanakları yayımlandı. Tutanaklarda varlık alımlarının azaltılması yönündeki mesajlar karşısında diğer ülke para birimleri karşısında dolar kuru değer kazandı. Yatırım tavsiye vermeden, eğitim amaçlı teknik analizler yapan Kıdemli Analist Youtube kanalı, dolar alacakları uyarıp dolar kuru için tahminde bulundu.
Kıdemli Analist kanalında yapılan analizde, “İlk etapta 8,58 ve onun üzerinde 8,65 bantlarına doğru hareketi takip edeceğiz. Zaten 8,65’in üzeri bizi zorlayacak ve tabi yeni teknik zirveleri de maalesef hedef haline getirdi ama şuan için aldanmamak gerekiyor. Dolar endeksinden kaynaklı bir yükseliş tabi.” ifadelerine yer verildi.
Son yapılan teknik dolar kuru analizi şöyle:
“Dolar/TL’ye baktığımızda 8,50’nin üzerinde hareketlilik başladı ve bölgenin üzerinde kapanışları takip edeceğiz ama genel görüntü itibariyle dikkat etmemiz gereken desteğin altındayız ve yukarıdan gelen düzeltme hattına baktığımızda bölge henüz aşılmış ve yükseliş trendi başlamış değil. Şu an için bu noktada dikkat etmekte fayda var diye düşünüyorum. Özellikle kurdaki bu yükselişin dolar endeksinden kaynaklı olduğunu zaten görebiliyoruz. 93,5 seviyesine dikkat demiştik. Dolar endeksinde şuan o bantta da fiyatlama söz konusu. Dolar tüm dünya genelinde değerleniyor ama içeri tarafa baktığımızda yüzde 1’in üzerinde bir artı da çok da aman aman abartılacak bir seviye değil.
Dolar kuru tarafına bakıldığında 8,30-8,80 bant aralığında dalgalanıyor. Şuan için panik oluşturacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Kısa vadede geçerli bir dolar endeksi var. Dolar endeksine baktığımızda 93,5 seviyesine ulaştık ve bölgenin üzerinde inceledik. Bu da ikili takip edeceğiz diye söylemiştim. Formasyon hedefine ulaşmamız için gerekli teknik hareket bugün başladı. Dolar endeksinde ve bölgenin üzerine ilerledi. Bu da şu demek oluyor ki burada dikkat edeceğiz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta neresi diyecek olursanız tabiki dolar endeksinde 97 seviyeler. Onun da üzerinde kademeli bir şekilde 100 ve en son test ettiği orta vadedeki tepe 103 seviyesinde. Dolar endeksinin gidişatı noktaya ulaşacak gibi duruyor.
8,65 banda aşılmadığı sürece yukarıdan gelen düzeltme hattı düşen tepeler aşılmadığı sürece sıkıntı yok. Kur tarafında kısa vadede ki tepki yükselişleri ve dolar endeksinden kaynaklı yükselişlere dikkat etmekte fayda var. Çünkü bir saatlik bazda geldiğimizde tepede fiyatın sıkıştığı söylüyor. Bölgenin altında dikkatlice takip etmemiz gereken nokta kabaca 8,50’ler. Tabi yukarıda 8,65 seviyesine çok dikkat edeceğiz. Momentum bir miktar daha yukarı destekliyor. İlk etapta 8,58 ve onun üzerinde 8,65 bantlarına doğru hareketi takip edeceğiz. Zaten 8,65’in üzeri bizi zorlayacak ve tabi yeni teknik zirveleri de maalesef hedef haline getirdi ama şuan için aldanmamak gerekiyor. Dolar endeksinden kaynaklı bir yükseliş tabi.
Beklentileri analizler yine havada uçuşacak ama şuan için baktığımızda kısa vardı. Saatlik bazıları da pozitif seyrediyor. O yüzden dikkatli, gözümüzü yukarıdaki dirence çeviriyoruz. Bu noktaya dikkat ama aşağıdan gelen orta vadedeki yükseliş hattında bozulduğunu düşündüğümüzde bu noktada bizim için önemli. Bu da biz şunu söyleriz, baskı devam ediyor, yükselişler şuan için takip edilmeli çünkü bölgenin üzerinde hareket gerçekleşmediği takdirde heyecan verici bir durum oluşmaz.
Şimdi birde Türk Lirasının dolar karşısındaki görüntüsüne bakalım. Son 2 gündür satıcılı seyrediyor. Direncimizi sürekli olarak zorladık ve bulutun üzerinde kapanışlar geldi ve en önemlisi sıfırın üzerinde bir fiyatla var. Türk lirasında bu da kısa vadede baktığımızda bence pozitif bir görüntü. Tabi bu işler sabır işi. O yüzden daha dikkatli olalım. Eğitim amaçlı takiplerimizde bu noktalara önem vermek iyi sonuçlar verecek ama şu an için saatlik bazlar da momentum giderek düşüyor. Türk Lirası'nda bir miktar daha bir değer kaybına göz yumacak gibi duruyor ama bir miktar daha geri çekilmeyi arkadaşlar göreceğiz gibi duruyor. Kabaca 8 60 seviyesine doğru hareketlilik kısa vadede takip ediyoruz. Ola ki dolar endeksinde 93’ün üzerinde. 94-94,5 giderse dolar endeksi de 8,65’lere bir anda ulaşacağız. Bu noktada yine dikkatlice takip etmekte fayda var.
Tepki yükselişleri için bir miktar daha alanımız var ama biraz daha zamana ihtiyacımız olduğu görülüyor. Dolar endeksinde kaynaklı da altına değinecek olduğumuzda 490 lira üzerinde kapanışlara dikkat edeceğimizi söyledik ama ONS altın destekli geri çekilmeleri altın tarafı dikkat etmek zorunda. Çünkü o noktada kısaca baktığımızda dolar endeksi ile ons altının birlikte aynı yönde hareket etmesi mümkün değil. Bunu zaten defalarca kez paylaşmıştık ve görüldüğü gibi bugün satış baskısını görüyoruz. Hatta bu gece yarısına doğru da teknik anlamda takımımızı iyi yaparsak iyi sonuçlar alırız diye düşünüyorum. Trend bozulmuş ve yatayda fiyatlama başlamış. Bu da geri çekilmeler konusunda bize bir sinyal veriyor. Satış sinyalinin habercisi. Bu noktada dikkatli olursak iyi olur diye düşünüyorum. Tabi herkesin kendi kararı kendi fikri saygı duyuyorum ama dikkat edelim çünkü günlük bazda ons altını takip ettiğimizde aşağıdan gelen sert yükseliş açısının bozulduğunu görebiliyoruz. Öyle kolay lokma değil. Burada 2 bin 2 bin 200 dolarlar konuşuluyor. Şuan o dönemde değiliz. O süreçte değiliz. En azından bunun bilincinde olursak daha iyi olur diye düşünüyorum. Bakıldığında tabi trendlere itibar edilmediği sürece teknik anlamda başımıza gelenleri görebilir.
Dolar/TL tarafında baktığımızda dolar endeksinde kaynaklı bir yükseliş çok normal. Bu sadece değer kaybı kısa vadede TL’ye özgü değil. Dünya genelindeki tüm para birimlerinin değer kayıplarını zaten bugün itibariyle hemen hemen takip ediyoruz o yüzden sürpriz bir durum ya da olağanüstü bir durum olduğunu ben şahsen düşünmüyorum ki dolar/TL grafiğinde günlük bazda yine belirteyim, yine üzerinden geçelim.
Baskının devam ettiğini söyleyebiliriz. Eğitim amaçlı yatırım tavsiyesi olmadan söyleyebilirim. Tamamen kendi özgür iradenizle her zaman için kararlar verin. Bizim anlattıklarımız sadece farklı bir bakış açısı, sadece bir, sadece bir beklenti.”
Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler yorumcunun kendi görüşlerini yansıtır. Haber, yatırım tavsiyesi, yönlendirme veya manipülasyon amacı taşımaz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı