Dolar ve Türk lirası için korkutan analiz: Tehlikeli sular

Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan istifa etmesiyle yerine yardımcısı Nureddin Nebati getirilmesi olayı ile ilgili çarpıcı bir analize imza attı.

EKONOMİ 03.12.2021, 16:45
15
Dolar ve Türk lirası için korkutan analiz: Tehlikeli sular
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın  Resmi Gazete’de yer alan atama kararına göre görevden affını istemesi sonrasında bakanlığa Nureddin Nebati’yi atanması gündem olmaya devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki bu değişiklik dış basının da gündeminde büyük yer tuttu.
Bloomberg'in, “Türkiye imkansızı istiyor: Daha daha düşük faiz oranları ve istikrarlı bir Türk lirası” başlıklı analizinde Lütfi Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa kararını ve Türk lirasındaki değer kaybı masaya yatırıldı.
Bloomberg analizinde “Erdoğan’ın, en üst düzey ekonomik yöneticilerinden ne istediğine karar vermesi gerekiyor” ifadeleri yer alarak, “Cumhurbaşkanı istediği kadar personelin yerini değiştirebilir, ancak çelişkiler çözülene kadar pek bir şey değişmeyecek” denildi.
Analizin devamında, “ Merkez Bankası, 7 yıl aradan sonra ilk kez piyasalara doğrudan müdahale ederek TL’nin değer kaybetmesini destekledi. Ardından Erdoğan, Maliye Bakanını değiştirdiğini açıklayarak yeni bir düşüşe yol açtı. Para birimi bu yıl dolar karşısında değerinin yüzde 44’ünü şaşırtıcı bir şekilde kaybetti” ifadeleri kullanıldı.
Hükümet içindeki bazı kaynakların “Elvan’ın son faiz indirimlerine karşı çıktı” şeklindeki ifadelerin yer aldığı analizde, “Para otoritesinin, azalan rezervlerinden dolar satma yönündeki sürpriz kararı, politikacıların TL’nin serbest düşüşe geçmesi konusunda endişeli olduklarını gösteriyor; Merkez Bankası elini göstermek istedi. Bunlar tehlikeli sular; Lirayı desteklemek için harcanan muazzam meblağ, 2018’den başlayarak yaklaşık 165 milyar dolara ulaştı. Bu durum ülkede siyasi bir tartışma haline geldi” diye ifade edildi.
Bloomberg analizinde ayrıca, “Erdoğan, düşük oranlara bağlılığına rağmen, yaklaşımının pek çok tatsız sonucu olduğunu fark ettiğinde tavrını değiştirebilir. Mart ayında vali Naci Ağbal’ı faiz oranlarını çok yükselttiği için görevden aldı. Birkaç ay önce Ağbal’ı atadığında ise en azından kısa vadede faiz artışlarını onaylıyor gibi görünüyordu” denildi.
Bloomberg, Türk lirası için ise tedirginden “Politikanın hayati ilkeleri olan faiz oranları ve enflasyon uzlaştırılmadıkça, ülke bir tasfiye, kesinti ve çöküş döngüsünden çıkmakta zorlanacak, ardından borçlanma maliyetlerinde kaçınılmaz artışlar ve daha da fazla personel değişikliği olacak. TL’nin bitmesine şaşmamalı” şeklindeki değerlendirmeyi yaptı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı