Dolara müdahale... İki isim uyardı! Dolar kuru şimdi ne olacak?

Merkez Bankası 2014 yılında sonra ilk dolar kuruna doğruda müdahale etti. Dolar kuru bir indi daha sonra hızla çıktı. Ekonomistler, TCMB'nin dolar kuru müdahalesine ilk tepkisini verdi.

EKONOMİ 01.12.2021, 15:50
15
Dolara müdahale... İki isim uyardı! Dolar kuru şimdi ne olacak?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 7 yıl sonra dövize müdahale etti. Dolar kuru indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı’nda konuştuktan sonra dolar kuru yeniden çıktı. Türk Lirasında devam eden değer kayıpları sonrası Merkez Bankası bugün doğrudan müdahale ettiğini açıkladı. Merkez Bankası son olarak doğrudan döviz müdahalesini Ocak 2014'te 3,15 milyar dolarlık satışla yapmıştı.
TCMB'den yapılan açıklamada, “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir.” ifadeleri kullanıldı. Merkez Bankası’nın dolar satış haberi öncesi 13,8 seviyelerinde yer alan dolar kuru, açıklama sonrası yüzde 10'a ulaşan düşüşle 12,40 seviyelerine kadar düştü. Dolar kuru ardından tekrar 13 liranın üzerine çıktı.

Ekonomistler, TCMB’nin dolara doğrudan müdahalesini “Merkez Bankasının ben buradayım” şeklinde yorumluyor. Merkez Bankası’nın dolara müdahalesi için İslam Memiş ve Mustafa Sönmez’in ilk yorumlar geldi. Sönmez, “Kaç dolar satışla hangi hedefe ulaşacak? O doları nereden buluyor? Kendi dövizi yok ki? Bankaların emanetini mi satacak?” diye sordu.
Merkez Bankası’nın dolara müdahalesine ilişkin ilk tepkiler şöyle:

Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş: “Piyasa kurtlar vadisi gibi. İzle, panik yapma.”
İktisatçı Mustafa Sönmez: “Bunu da gördük. Satıyorum diye duyuru mu olur? Nereden buluyorsun da satıyorsun? Bankaların zorunlu karşılıklarını satarsın ancak. Bu da ateşle oynamaktır ayrıca bu yangına yetişmez. TCMB müdahale ile doları kaça indirmeyi hedefliyor acaba? Nereye gelirse satışı durduracak?  13 tl normal mi mesela?  Yoksa 12 mi? Hangisi? Kaç dolar satışla hangi hedefe ulaşacak? O doları nereden buluyor? Kendi dövizi yok ki? Bankaların emanetini mi satacak?”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı