Dolarda 'hesaplar karışıyor' uyarısı: Analistten dolar kuru tahmini

Dolar kuru kritik eşiklerden birine daha girdi. Piyasalar ve yatırımcısı dolar kuru için endişeli bekleyişini sürdürürken teknik analistten FED öncesi dolarda hesaplar karışıyor uyarısı geldi.

EKONOMİ 22.09.2021, 15:45
23
Dolarda 'hesaplar karışıyor' uyarısı: Analistten dolar kuru tahmini
Dolar kuru İstanbul serbest piyasasında güne 8,67 TL’den başlarken şu anda dolar kuru 8,6585 seviyesinden işlem görüyor. Dolar yatırımcısı ve piyasalar Amerikan Merkez Bankası FED’in bugün TSİ 21.00’da açıklanacak faiz kararı ve varlık alımları kararına kilitlenmiş vaziyette. Dolar kuru tarafında yatırımcısını ilgilendiren bir diğer kritik karar ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yarınki faiz kararı olacak. Dolar kuru önce FED sonra TCMB tarafındaki kararlar sonrası yeni yönüne devam edecek. Peki kararlar sonrası dolar kurunda olası beklentiler ne yönde? Dolar kuru ne olacak? FED kararı dolar kurunu nasıl etkileyecek? Merkez Bankası ne karar verecek?

Yatırımcısını yakından ilgilendiren verilerin dolar kuru üzerinde doğrudan etki yapacağı kesin... Uzmanlar ise FED ve Merkez Bankası’nın kararlarını değerlendirmeyi sürdürüyor. Dolar kuru için teknik analizlere yer veren “Oktay Teknik Analiz”kanalı “Dolarda hesaplar karışıyor” başlıklı değerlendirmede dolardaki yeni direnç seviyesi verilerek yatırımcı uyarıldı.

Analist Merkez Bankası’nın faizi sabit bırakmasıyla dolar fiyatlarının 8,50 altına sarkmasının zaman kazandıracağını söyledi. Dolar kurunun 8,30’ların altına kapanış yapmasının ayrı bir önemi olduğuna dikkat çeken analist, bu durumun faiz indirimi, faiz artırımıyla değil de daha çok siyasi olacağına dikkat çekerek erken seçim yorumunda bulundu. Oktay Teknik Analiz kanalında, “Biz bu noktaların altına sarkacaktır, erken seçim diyoruz da neredeyse 2020’yi bitirmek üzereyiz yani 2022’ye gireceğiz, seçime bir sene kalıyor. Daha erkene getirsek de getirmeksekte seçime yaklaşıyoruz. Dolarda sert bir patlama yapmasını gerektirecek ortam azalıyor. Çünkü seçim demek bir başka değişim ortamı ya da Türkiye'nin önünün açılma fırsatı demektir. O yüzden de önemsiyorum.” dedi.

Dolar kuruyla ilgili teknik analiz, değerlendirme şöyle:
“Dolarda son zamanların en kritik iki güne giriyoruz. Çünkü burada dikkat etmemiz gereken hem FED’den gelecek açıklamalar var hemde ardından Merkez Bankası'nın faiz kararı var. Şimdi 8,72’ler civarı görüldükten sonra 8,61’lere kadar dün geri çekilme yaşadık. Günü de 8,63 seviyelerinde kapattık. Daha yukarısı için tabiki piyasa merkezin faiz indirdiğini görmek istiyor. Yani daha yukarı hamleyi denemek isteyip tabiki var ama sonuç itibariyle merkezin almayacağı bir aksiyon içinde risk almanın manası olmadığını düşünen bir piyasa var. Bu ne demektir? Karar açıklandığında herkes ona göre pozisyon alacak. Yani faiz indirirse sert bir fiyatlama. Faiz indirmezlersede ve sabit bırakırlarsa da aşağı yönlü bir geri çekilmeye oyun planı hazır bir şekilde bekleyecek.
FED’ten önce karşımıza çindeki gerilim çıktı. Yani özellikle bu emlak konusundaki gerilimle birlikte ve oradaki batan bir şirketin özellikle bundan sonraki ekonomi politikalarına etkileri tartışılırken, yani üçlü bir gerilimi yaşayan bir hale geldik diyebiliriz. Şimdi burdan nasıl kurtulur? Tabii ki kolay bir şey değil ama sonuç itibariyle de bu 3 günü daha doğrusu bu iki günü yaşayıp bu işin sonucuna varacağız. Benim beklentim Merkez Bankası’nın faizi sabit bırakması. FED'in de burada varlık alımını azaltması. Çin tarafına gelirsek de bir kriz var ama atlamayacak bir kriz değil diye düşünüyorum. Tabi piyasalar bu kadar da sakin karşılamıyor, bir panik olduğunu kabul etmek lazım. En azından bizim borsa tarafında görünen bir panik söz konusu. Öbür taraflarda da faiz indiriminin etkilerini tartışmaya devam edeceğiz diyelim.”
Dolar kuru için teknik analizde bulunan analist şöyle devam etti:
“Çok zor bir piyasada işleyişi görüyoruz ama genelde de kurallara uyuyorlar. Düşüş trendinin tepe noktası olan yani kırılmanın test edildiği noktaya değindikten sonra bir kar satışı ile karşı karşıya kaldık ama sonucu da etkileyecek durum. Merkez Bankasının faiz kararı olacaktır. Dolar kuru 8,702lerin üzerinde kalarak merkez bankası faiz kararını bekleseydi kesin emin bir piyasa ile karşı karşıya olduğunu söylerdim ama piyasa her iki yöne de hazırlıklı olarak hareket ediyor. Bu ne demektir? Birincisi faiz fiyatları zaten oyun planı içerisinde eklemişler ama burada aşağı yönünde kaçınılmaz bir sonuç olacağını sabit bırakırsa bekliyor. Yani burada 8,47’ye kadar bir geri çekilme faizi sabit bırakması durumunda karşımıza çıkabiliyor. Çünkü piyasaya verdiği sinyalle yaptığı hamleler Merkez Bankası'nın bir türlü tutmuyor. Yani piyasaya şunu söylüyor, faizi indirebilirim diyor ama tam kritik noktada dünyada gelişmelere vesaire baktığınız zaman bu gerilimin altından kalkamayacağı düşünüp geri adım atan bir merkez bankası ile karşı karşıyayız. Bu toplantıda da bu şekilde olması ihtimali yüksek. Ama tam tersini yaparlarsa tabiki sonucuna katlanacak var yani doların fiyatlaması kimin işine gelir? Türkiye'de hiç kimsenin işine gelmez ancak inşaat sektörünün işine gelebilir ya da ihracat yapanların işine gelebilir. Ama Türkiye nin genelini fakirleştirecek bir  durumla karşı karşıya bırakmanın da ben hükümete yarayacağını düşünmüyorum.
Hükümete yarayacaksa merkez bankasında yapacağını tahmin etmiyorum. Kısa vadeli ama dediğim gibi burası Türkiye her şeyin olabilme ihtimalini de bir kenara koyuyoruz. Şimdi dikkat edeceğimiz nokta 8,75 civarında direnç olduğunu görürüz. Yani buranın üzerine atmadığı müddetçe halen 8,47 geçerlidir.
Bir diğer taraftaysa haftalıkta 8,53 direncinin kırılması ile birlikte yukarı yönlü bir hamleydi. Geçen haftaki gerilimi biz piyasa olarak çok fazla hissettik aslında o kadar bir gerilime ihtiyaç yoktu çünkü faiz kararını verdiği zaman zaten mevduatların yüzde 54 civarı dolarda yani bu kadar yukarı gitmesini gerektirecek bir durum yok.
Faiz indirim olursa bunu zaten sert fiyatlar piyasa. Yukarı yönlü bu 8,53’e geçmesini çok da mantıklı bulmadım.
Şimdi neye dikkat edicez faiz kararında sabit bırakırsa biz 8,50lerin altına sarkacak mı? Sarkması bize bir ay kazandırır ama sarkma ihtimali de bir sonraki faiz toplantısında yine yukarı hamle gerginliğini yaşayacak piyasa demektir. Bu gerginlikte önümüzdeki süreçlerde elbette ki piyasaları etkileyecek ve bizi de etkileyecektir.
Kendi sistemimde 8,53’ün üzerine atmış olması. Aşağı yönlü harekette benim 7,93 beklentimi sağlayan analizde kırılma yaşamış. Buranın üzerine atması burayla benzer olacak mı biz buna bakacağız. Biz buna 8,53 civarlarında karar vereceğiz. Eğer 8,53’ün altına gelirse yeniden düşüş trendinden bahsedebiliriz. Ama şu artık oturdu herkesin kafasında yerleşti, 8,30’un altına bunu bırakmayacakları mantığı yerleşti. O yüzden her 8,30 a geldiğinde bu şekilde bir tepkiyle karşı karşıya kalıyoruz.
Bunun altına geçmesi yani 8,30’un altında kapanışlar yapması özellikle aylık anlamda bir önemi var. Bu aylık anlamdaki 8,30’un altında sarkma yapması, faiz indirimi faiz artırımıyla değil de daha çok siyasi olacaktır. Yani bir erken seçim. Ancak biz bu noktaların altına sarkacak tır, erken seçim diyoruz da neredeyse 2020 bitirmek üzereyiz yani 2022’ye gireceğiz, seçime bir sene kalıyor. Yani önümüzde daha erkene getirsek de getirmekte seçime yaklaşıyoruz. Dolarda sert bir patlama yapmasını gerektirecek ortam azalıyor. Çünkü seçim demek bir başka değişim ortamı ya da Türkiye'nin önünün açılma fırsatı demektir. O yüzden de önemsiyorum.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı