Donbass'da yükselen gerginlik ABD’den Ukrayna’ya destek

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ile gerçekleştirdiği ilk telefon konuşmasında Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan gerilimde Kiev’e desteğini sundu.

DÜNYA 03.04.2021, 10:15
9
Donbass'da yükselen gerginlik ABD’den Ukrayna’ya destek
Ukrayna ordusuyla, bağımsızlığını ilan eden Donbass bölgesindeki iki cumhuriyetin askeri güçleri arasında bir süredir yükselen gerginlik yer yer çatışmaya dönüşüyor. Donbasslı yetkililer son dönemde Ukrayna ordusunun sınıra yığınak yaptığına ve ateşkesi ihlal ettiklerine dair açıklamalarda bulunuyorlardı. Donetsk’in Şumi köyünde 26 Mart’ta yaşanan çatışmada ise 4 Ukrayna ordusu askerinin öldüğü açıklamıştı.
Ardından Ukrayna Parlamentosu, oy çoğunluğuyla kabul ettiği bildiride “uluslararası toplumu”, Donbass’ta artan çatışmalar nedeniyle Rusya’ya baskıyı artırmaya çağırdı. Rusya, Donbass’taki Donetks ve Luganks Halk Cumhuriyetlerini ekonomik ve siyasi olarak destekliyor. 
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ”Görüşmede Başkan Biden, Rusya’nın Donbass ve Kırım’daki agresif hamlelerinin ışığında ABD’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne karşı sarsılmaz desteğini bir kez daha yineledi” denildi.
Telefon konuşmasının yaklaşık 50 dakika sürdüğü ifade edildi.
Zelenski, ”Donbass’taki durumu detaylı bir biçimde konuştuk. Başkan Biden, bana Ukranyna’nın Rusya’nın agresif hamleleri karşısında asla yalnız kalmayacağına dair güvence verdi” dedi.
Geçen günlerde Rusya’nın Ukrayna ile olan sınırında asker sığınağı yapmaya başladığına dair sosyal medyada doğrulanmamış görüntüler paylaşılmış, Kiev’in tepkisinin ardından bir diplomasi trafiği başlamıştı. Dün birçok Batılı lider ve NATO, konu hakkında endişelerine dile getirdi.
Rusya bu hafta Donbass’ta gerilimin artmasının ”Ukrayna’yı yok edebileceğini” söylemiş ve NATO’yu bölgeye asker göndermemesi konusunda uyarmıştı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı