Döndük dolaştık aynı yere geldik!

6 Kasım’da tarihi zirvesini gören dolar kuru, ekonomi yönetiminin değişmesine neden olmuştu.

GÜNDEM 29.05.2021, 04:35
12
Döndük dolaştık aynı yere geldik!
6 Kasım’da tarihi zirvesini gören dolar kuru, ekonomi yönetiminin değişmesine neden olmuştu. Geçen 6 ayda faizler yüzde 10,25’ten yüzde 19’a çıkarılırken, TL’deki değer kaybı ise yüksek faize rağmen sürdü. 6 ay sonra gelinen noktada dolar 8,60’ı, avro ise 10,47’yi görerek rekor tazeledi.
Dolarda birkaç gündür süren yukarı yönlü hareket, dün yeni rekor getirdi. 6 Kasım 2020’de 8,5803 TL ile rekor kıran dolar, dün de 8,5995 TL ile tarihi rekorunu geliştirdi. Aynı şekilde avro da yükselişini sürdürerek 10,4730 ile rekor tazeledi. ABD ekonomisinin hızlı toparlanmasıyla birlikte ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına gideceği beklentisi güçlendi. Bu durum, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde olumsuz bir etkiye neden olurken, Türkiye gibi dış finansman ihtiyacı yüksek olan ülkeler ise bundan çok daha olumsuz etkileniyor.
Dolarda birkaç gündür süren yukarı yönlü hareket, dün yeni rekor getirdi. 6 Kasım 2020’de 8,5803 TL ile rekor kıran dolar, dün de 8,5995 TL ile tarihi rekorunu geliştirdi. Aynı şekilde Avro da, yükselişini sürdürerek 10,4730 ile rekor tazeledi. ABD ekonomisinin hızlı toparlanması ile birlikte ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına gideceği beklentisi güçlendi. Bu durum, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde olumsuz bir etkiye neden olurken, Türkiye gibi dış finansman ihtiyacı yüksek olan ülkeler ise bundan çok daha olumsuz etkileniyor.
Doların ve Avro’nun 6 Kasım 2020’de tarihi seviyelere tırmanması üzerine TCMB Başkanı Murat Uysal görevden alınmış yerine Naci Ağbal getirilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da hemen ertesinde görevinden ayrılırken, onun yerine de Lütfi Elvan atanmıştı. 20 Mart 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Naci Ağbal da görevden alınmış ve yerine Şahap Kavcıoğlu atanmıştı. Geçen süreçte TL’deki değer kaybı, 9 puana yakın faiz artışı ve yüksek faize rağmen giderilemedi ve dolar ve Avro yeniden tarihi seviyelerine tırmandı.
TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, “Sıkı parasal duruş; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir” ifadelerini kullanarak, yüksek faizin süreceği mesajını verdi.
Finansal İstikrar Raporu’nun 32’nci sayısına önsöz yazan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, 2020 yılında küresel ölçekte yaşanan Kovid-19 salgınının seyrine dair belirsizliklerin Finansal İstikrar Raporu’nun son sayısından bugüne kısmen devam ettiğini belirtti. Kavcıoğlu, diğer taraftan sosyal izolasyon önlemlerinin kademeli biçimde hafifletilmesi ve döneme özgü genişleyici maliye ve para politikalarının desteği ile küresel iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin korunduğunu ifade etti.
Türkiye ekonomisinde 2020 yılının üçüncü çeyreğiyle başlayan güçlü seyrin iç ve dış talep ile desteklendiğini vurgulayan Kavıoğlu, “Sanayi üretimi kuvvetli bir seyir izlerken, salgın kaynaklı belirsizlikler ve kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle hizmetler sektöründe kaydedilen toparlanma görece sınırlı kalmıştır. Dış talepteki artışın, altın ithalatındaki gerileme ve kredilerde finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisiyle kaydedilen yavaşlama ile cari işlemler dengesinde gözlenen iyileşmenin önümüzdeki dönemde de süreceği öngörülmektedir. Sıkı parasal duruş; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir” ifadelerini kullandı.
Doların ve avronun 6 Kasım 2020’de tarihi seviyelere tırmanması üzerine TCMB Başkanı Murat Uysal görevden alınmış, yerine Naci Ağbal getirilmişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da hemen ertesinde görevinden ayrılırken, onun yerine de Lütfi Elvan atanmıştı. 20 Mart 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile Naci Ağbal da görevden alınmış ve yerine Şahap Kavcıoğlu atanmıştı. Geçen süreçte TL’deki değer kaybı, 9 puana yakın faiz artışı ve yüksek faize rağmen giderilemedi ve dolar ve avro yeniden tarihi seviyelerine tırmandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı