Dünya Gıda Günü’nde israfa dikkat çekildi

Şeker-İş ve TÜRSAB okulları, 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında birlikte bir program gerçekleştirdi.

GÜNDEM 15.10.2022, 06:25
6
Dünya Gıda Günü’nde israfa dikkat çekildi
Şeker-İş ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) öncülüğünde 16 Ekim Dünya Gıda Günü sebebiyle gerçekleştirilen etkinlikte dünyadaki gıda israfına dikkat çekildi. Etkinlikte ana ürün ise şeker pancarı olarak belirlendi.

Dünyada gıda kıtlığından etkilenenlerin sayısının 1 milyar sınırına dayandığını ifade eden Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, dünya nüfusunun artmaya devam ettiğine dikkat çekerek, “2050 yılına kadar dünya nüfusunun 14 milyara ulaşacağı hesap edilerek daha karamsar tablolar şekillenmektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerin çöplüklerine atılan yiyecek maddelerinin, dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olması bir tarafta israfın, diğer tarafta da açlığın korkunç boyutunu ortaya koymaktadır. Bu acı gerçekler ışığında Dünya Gıda Günü kutlamalarına  rağmen dünyada halen daha ölçüsüz ve dengesiz bir gidiş hüküm sürmektedir. Bu sebeple 16 Ekim günü aslında bir kutlama programından çok, yaklaşan tehlikeleri öngörme ve tedbir alma günü olmalıdır” dedi.

Dünya üzerinde kırsal yaşamın öneminin farkına varıldığını ifade eden Gök, kırsal kalkınmanın öneminin yanı sıra yeni desteklerin verilmesi konusunda adımların da atıldığını kaydederek, “Zengin coğrafyası ve toprağına insan eksen biter denilen Türkiye olarak bizler de sorumluluğumuz gereği küresel gıda güvenliği açısından çok önemli bir yere sahip olan aile çiftçiliklerini ve bu bağlamda küçük üretici dediğimiz kesimlerin sayısını çoğaltabilir, bir takım desteklerle GDO’lardan arındırılmış sağlıklı gıda üretimini teşvik edebiliriz. Kısaca ne toprağı, ne ağacı, ne de taşı yiyebiliriz ama yenilenebilir bir dünyayı hep birlikte yeniden baştanbaşa inşa edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde gıda ürünlerinin kullanımında israfın çok yüksek olduğuna dikkat çeken Turizm ve Seyahat Acentaları Vakfı (TÜRSAV) Genel Eğitim Koordinatörü Nuri Uygun, etkinlik kapsamında TÜRSAB okullarındaki öğrencilerin gıda israfına dikkat çekmek için yemek yaptığına dikkat çekerken, “Dünyada hepimizin bildiği gibi gıda ürünleri dikkatli kullanılmıyor. Dünyada bir kesim gıdaya ulaşabilirken bir kesim ise sadece sevdiği kısımları kullanıyor. Tonlarca gıda ürünü çöpe atılıyor. Bugünkü etkinlikte gıda israfına dikkat çekmek istedik. Etkinlik kapsamında şeker pancarına yani Türk şekerine dikkat çekerek, ürünlerimizi yaptık” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı