Eğitim fakültelerinin de başarı sıralamaları artırılmalı

Anadolu Eğitim Sendikası öğretmenlik programlarının başarı sıralamalarının 300 bin olarak kalmasına tepki gösterdi.

EĞİTİM 10.03.2021, 05:00
19
Eğitim fakültelerinin de başarı sıralamaları artırılmalı
Anadolu Eğitim Sendikası öğretmenlik programlarının başarı sıralamalarının 300 bin olarak kalmasına tepki göstererek başarı sıralaması sınırının yükseltilmesi ve kontenjanlarının azaltılması için MEB ve YÖK’e başvuruda bulundu.
Geçtiğimiz günlerde YÖK tarafından alınan karar ile bazı bölümlere başarı sıralaması şartı getirildi. Hukuk fakültelerine 2022 yılı itibarı ile bu sınır 100 bin olarak açıklanırken öğretmenlik programları için ise bu sınır 300 bin olarak açıklandı. Öğretmenlik programlarının sıralamasının yükseltilerek 100 bin sıralama şartı olması için Anadolu Eğitim Sendikası (AES) MEB ve YÖK’e başvuruda bulundu.

Başarı sıralaması ile başarılı öğrencilerin bölümleri tercih etmesi sağlanırken, öğretmenlik programlarının 300 bin sıralama alarak tercih edilmesinin verimli olmadığını belirten AES Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, “Başarı sıralamasına yapılacak düzenleme ile öğretmenlik programları daha verimli olacak ve başarılı öğrencilerin tercih etmesini sağlayacak” dedi.

Resmi olmayan rakamlar ile yaklaşık olarak 500 bin atama bekleyen öğretmen olduğu belirtilirken MEB tarafından açıklanan rakamlara göre 100 bin atama bekleyen öğretmen bulunmakta. Türkiye’de eğitim fakültesi sayısındaki fazlalık ve kontenjan sayılarının yüksek olmasından dolayı kontenjan fazlası öğretmen adayı her sene artıyor. Başarı sıralamasında yapılacak düzenleme ile başarı sıralamasını tutturan ve okulu kazanan kişi sayısının azalması bekleniyor.

MEB’in 10 senede ortalama olarak 40 bin atama gerçekleştirdiğini belirten Öğretici, “Her sene ortalama olarak 50 bin yeni mezun ekliyoruz. Bu ihtiyaç kapatılabilirse her sene 50 bin mezun ile yine atama beklemesi sürecek. Biz bu konuda hem kontenjanı azaltma hem de başarı sıralamasının düşürülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı