Eğitimde de deprem oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından özellikle eğitim alanında da deprem yaşandı. Depremin ardından eğitimin başlangıç tarihi ertelendi.

EĞİTİM 13.03.2023, 04:35
9
Eğitimde de deprem oldu
Kahramanmaraş merkez üstü olarak 6 Şubat’ta yaşanan iki depremin ardından eğitim sürecine bir süre ara verildi. Afet bölgesi dışındaki öğrenciler, 20 Şubat’ta ders başı yaptı. Deprem bölgesindeki üç ilde eğitim 1 Mart’ta başladı. Ancak depremlerin ağır yıkıma uğrattığı Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’da eğitimin yeniden başlaması için 27 Mart işaret edilirken, deprem bölgelerindeki okullar ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalarına devam ediyor.

Deprem bölgelerinde toplamda 3 milyon 600 bin 891 öğrenci bulunurken, öğrencilerin bir kısmı deprem bölgelerinden uzaklaşmak için farklı illere nakil oldu. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in duyurduğu rakamlara göre deprem nedeniyle nakil talebinde bulunan 217 bin 246 öğrencinin nakil işlemleri gerçekleştirildi. Bölgeden uzaklaşan fakat henüz nakil talebinde bulunmayan öğrenci sayıları ise bilinmezken, son olarak deprem bölgesinde kalan öğrenci sayılarında da kesin bilgiler yer almıyor.

Deprem bölgesinde zarar gören veya yıkılan okullara ilişkin henüz bir veri paylaşılmazken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen hasar tespit çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, bölgede eğitime yönelik olarak çadır, konteyner okul ve konteyner sınıflarda eğitimlerin devam ettiği kaydedildi. Bakan Özer tarafından açıklanan verilere göre, deprem bölgesinde 396 ana sınıfı, 127 ilkokul, 168 ortaokul, 277 lise, 32 özel eğitim okulu, LGS ve YKS’ye hazırlanan öğrencilere destek amacıyla açılan 717 DYK noktasında toplamda ise bin 717 noktada eğitim çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Eğitim sürecinin başlayabilmesi için çadır ve konteyner sınıfların kurulmaya çalışıldığının da altı çizildi. 

Deprem bölgesinden ayrılmak için başvuran öğretmenlerin sayılarına ilişkin resmi bir veri paylaşılmadı. Tayin başvuruları 17 Mart’a kadar uzatılırken, diğer illere tayin olmak için başvuruda bulunan öğretmenlerin bin 80’inin tayinlerinin gerçekleştirildiği duyuruldu. Deprem bölgesinde bulunan Adıyaman’da ise var olan öğretmen sayıları ile ilgili veri paylaşılmazken, öğretmen ihtiyacına yönelik olarak ücretli öğretmen duyurusuna çıkılmıştı.

Deprem bölgelerinde yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Hamdi Sürücü, bölgede yürütülen çalışmaların yeterince hızlı olmadığını belirterek, öğretmenlerin de unutulmaması için çağrıda bulundu. Sürücü, “Deprem bölgesinde kurulan çadır ve konteyner sınıflar ile kaç öğrenci eğitime ulaşabiliyor? Bu sınıflar kaç öğrencinin ihtiyacını karşılayacak? Bölgede hazırda 3 milyon civarında öğrenci eğitim için bekliyor, bunun için bu soruların cevaplandırılması gerekli. Yapılanlar güzel çalışmalar olsa da süreç ihtiyaca uygun bir hızda ilerlemiyor. Bunların yanı sıra öğrenciler kadar öğretmenler de unutulmamalı. Bölgede ne kadar öğretmen var? Ne kadarı nakil için başvurdu? Bunların bilinmesi gerekiyor. Depremzede öğretmenlerin de ihtiyaçları karşılanarak bölgede yaşanacak öğretmen ihtiyacı karşılanmalı” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı