"Ekonomideki ateşin yangına dönme ihtimali çok yüksek"

Enflasyon rakamları giderek rekor kırarken piyasaları ise kötü sonlar bekliyor. Cumhuriyet yazarı Erdal Sağlam, mevcut iktidar döneminde ekonomideki bir ateşin yangına dönüşeceği uyarısında bulundu.

EKONOMİ 03.08.2021, 13:35
10
Orman yangınlarının söndürülmekte zorlandığı, enflasyon verilerinin giderek arttığı bir dönemde Merkez Bankası'nın olası faiz indiriminin uzun soluklu ekonomik bir krize neden olacağı düşünülüyor. Cumhuriyet yazarı Erdal Sağlam, mevcut iktidar döneminde ekonomideki bir ateşin yangına dönüşeceği uyarısında bulundu.
Sağlam, bugünkü köşesinde Temmuz ayındaki yaz rehavetinin kısa süreli olacağının herkes tarafından bilindiğini belirtti.
"Ekonomide yılın son çeyreğinde başlaması beklenen bozulmanın nasıl yönetileceği büyük bir soru işareti olarak önümüzde duruyor. Son haftada yangın felaketinde yaşananların, her alanda olduğu gibi ekonomide de ileriye dönük umutları iyice kararttığını söyleyebiliriz" diyen Sağlam yangınlar sırasında yönetim zafiyetinin iyice ortaya çıktığını ifade etti.
İklim değişiklikleri sebebiyle komşu ülkelerde çıkan yangınlara karşı önceden önlem alınmadığı, sonrasında evi yanan kişilere "zararlar karşılanacak" denilerek kredili ev yapımı önerilmesi gibi yanlışları sıralayan Sağlam bu olayların "yönetilemiyoruz" algısını güçlendirdiğini aktardı.
Ekonomide de sorunlar yaşandığından bahseden Sağlam sözlerine şöyle devam etti;

Küresel gelişmeler, ABD ve AB yaptırımları, Halkbank davasında alınacak olası bir ceza ile mevcut yönetim döneminde ekonomideki alevin yangına dönüşeceği uyarısını yapan Erdal Sağlam sözlerini şöyle bitirdi;

"Bu güvensizliğe rağmen temmuzdaki bayram tatilinden itibaren piyasalar bir yaz rehavetine girdi. FED’in varlık alımlarını sürdüreceğini açıklaması, ABD yönetiminin yeni altyapı yatırım hamlesini Cumhuriyetçilere kabul ettirmesi, tüm gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye’deki piyasaları da sevindirdi. TL’nin son günlerdeki değer kazancı dün de devam etti ama temmuz ayında en çok değer kaybeden ikinci paranın TL olduğunu da unutmayalım.
Bugün temmuz enflasyon rakamları açıklanacak ve yıllık enflasyon yüzde 18’in üzerini görecek. Piyasalar yüzde 18’lik seyrin yılsonuna kadar sürmesini beklerken Merkez Bankası Cumhurbaşkanı’nın istediği faiz indirimini yapmak için hâlâ fırsat kolluyor."  
"Bu riskler gerçekleşirse ekonomideki ateşin yangına dönme ihtimali çok yüksek. Mevcut iktidar kapasitesinin ekonomide çıkabilecek yangını yönetme kabiliyeti göstermediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. İşte bu nedenle, en ufak bir kıvılcım bu yönetimle, beklenenden daha önce bir yangına da dönüşebilir."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı