Ekonomist Mustafa Sönmez açıkladı: Dolar enflasyonu yükseltecek!

Ekonomist Mustafa Sönmez, sosyal medya hesabı üzerinden doların yükselmesinin doğuracağı sonuçlara dikkat çekerek "Kara kış hüküm sürecektir" dedi.

EKONOMİ 10.06.2023, 15:15
2
Ekonomist Mustafa Sönmez açıkladı: Dolar enflasyonu yükseltecek!
Son dönemde doların sürekli olarak rekorlar kırması ve Türk lirasının birçok para birimi karşısında değer kaybetmesiyle birlikte zamlar ardı ardına geldi. Bu zamların etkisiyle vatandaşların alım gücü de düşüş yaşadı.
Ekonomist Mustafa Sönmez, yeni ekonomi politikaları ve piyasalardaki güvensizlik ortamına dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Sönmez, son bir haftada Türk lirası karşısında yüzde 10 değer kazanan ABD Doları'nın önümüzdeki hafta 24-25 lira seviyesine ulaşabileceğini belirtti.
Yabancı yatırımcıları çekmek için artan faiz politikasının iç piyasada daralmaya neden olabileceğine işaret eden Sönmez, "Artan dolar ve faiz maliyetleri ve enflasyonu yükseltir. Gelirler enflasyonun gerisinde kalırken, işsizlik de eklenince ağır bir geçim sorunu ortaya çıkar. Bütçe açığını daraltmak kaçınılmaz bir operasyondur" şeklinde konuştu.
osyal medya hesabından paylaşım yapan Sönmez'in açıklamaları şöyle:
"Bir haftada %10 artan dolar, önümüzdeki hafta 24-25TL’yi görür. Yabancıları iştahlandırır. İçeride de TL faizleri artırılmalıdır ki gelsinler. Faizler artarken kredi faizleri yükselir, piyasa buz keser. Bankalar kredileri geri toplamakta zorlanır, yatırım başlamaz, iç piyasa daralır.
Talep düşünce buna dayanamayan firmalar işçi çıkarmaya başlar. Artmış dolar ve faiz, maliyetleri, enflasyonu yükseltir. Gelirler, enflasyonun gerisinde kalınca, bir de işsizlik eklenince ağır bir geçim sorunu yeniden boy atar. Bütçe açığını daraltmak, kaçınılmaz bir operasyondur
Bütçe açığı karşısında yeni vergiler gelir, sosyal harcamalar kısılır. Erdoğan, Şimşek'i bu operasyon için görevlendirdi ve yerel seçimlere 2-3 ay kalana kadar bu kara kış hüküm sürecektir. Kitlelerin yapacakları şey, partilerini "adam" etmek, sokakta, sendikada örgütlenmektir.
Bu ağır operasyon, seçim öncesinde halı altına itilmişti, bugün bir mecburiyet. Olacaklara seyirce kalınırsa, herkese ağır bir ekonomik ve siyasi tokada dönüşür. Direniş bugünden örgütlenirse, 2024 yerel seçimleri için anlamlı bir yığınağa dönüşür, Saray rejiminin ömrünü kısaltır."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı