Ekonomist Zelyut, dolar kurunu bekleyen tehlikeyi anlatıp tahmin verdi

Ekonomist Evren Devrim Zelyut dolar kuru fiyatı için direnç seviyelerini paylaşarak yatırımcıyı uyardı. Dolar kurunu bekleyen tehlikeleri sıralayan Zelyut dolar kuru, altın fiyatları için tahmin verdi

EKONOMİ 16.09.2021, 12:35
39
Ekonomist Zelyut, dolar kurunu bekleyen tehlikeyi anlatıp tahmin verdi
Dolar kuru fiyatı 16 Eylül sabahına 8,43 TL seviyesinde başladı. Serbest piyasada işlemlerine devam eden dolar kuru 11.30 itibariyle 8,4473 seviyesinde işlem görüyor. Dolar ne olacak sorusunun cevabı yatırımcı için daha fazla önem arz ediyor. Merkez Bankası’nın 23 Eylül’deki para kurulu toplantısında faiz kararı çıkacak. Piyasalar bir yandan buna odaklanırken diğer yandan dolar kuru için hamlelerini yapıyor.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, FITCH gelen rapor üzerinden dolar kuru fiyatı için değerlendirmelerde bulundu. Dolar kuru için tahminde bulunan Zelyut, “Altta 8,30 yukarıda 8,50 dar alanda kısa paslaşma var. 8,50’yi geçersek 8,70’e kapı açılacak ama 8,30’un altına inme ihtimali ne yazık ki diyorum düşmeye başladı. Birazcık daha bir ay önceye göre daha zor gibi bir ihtimal.” dedi.

Dolarizasyon için uyarıda bulunan ekonomist Zelyut, dolar kuru için de seviyesini verdi. Zelyut’un dolar kuru yorumu şöyle:
“En son Fitch Ratings’in bir raporu geldi. Diyor ki bankalarla ilgili bir rapordu. Bankaların faaliyet karlılıkları güçlü kalacak diyor ama negatif reel mevduat faizi, enflasyon baskısı ve düşük güven dolarizasyonu yukarıya doğru çıkartacaktır diyor.
Yani o muhteşem üçlü. Negatif reel faiz onu da çok anlattım. Burada AKP’nin kendisini kurtarması için vermek zorunda olduğu bir şey. Çünkü bakın piyasayı stop etmiş durumda. Stop ettiği içinde çarkları tekrar çevirmek için yeni bir kredi pompalamasına ihtiyaçları var ve önümüzdeki dönemde faizi aşağı indirecekler. Artık davul çaldım. Bu konuda sağır sultan bile duydu ama bu iş dönüp doları vuracak aynısını Fitch söylüyor.
Ne olur işin sonunda. Negatif reel mevduat faizi, enflasyon baskısı ve düşük güven dolarizasyon artıracak. Türkçe tercümesi dolar/TL ufak ufak yukarıya götürecek. Altta 8,30 yukarıda 8,50 dar alanda kısa paslaşma var. 8,50’yi geçersek 8,70’e kapı açılacak ama 8,30’un altına inme ihtimali ne yazık ki diyorum düşmeye başladı. Birazcık daha bir ay önceye göre daha zor gibi bir ihtimal.”

Altın fiyatları için beklentisinin dile getiren Zelyut, ONS altın tarafında seviye vererek, Amerikan Merkez Bankası FED’in açıklamalarına dikkat çekti. Zelyut, “Altında sert yukarı hareketler beklemeyin. Destek bölgelerinde alım direnç bölgelerinde yaklaştıkça da FED'i izleyerek ve dinleyerek düşünebilirsiniz. Altın fiyatlarında konu FED yani Amerikan Merkez Bankası para musluğunu kısmaya başladığında haliyle altın fiyatlarının da düşmesini bekliyor olacağız. Burada altını ben çok rağbet edilecek bir yatırım aracı olarak görmüyorum.” dedi.

Evren Devrim Zelyut’un altın fiyatları yorumu şöyle oldu:
“ONS altında teknik olarak benim beklentim 1800’den geçiyor. Fiyat onun altında kaldığı sürece altında yukarı potansiyelin biraz zor olduğunu düşünüyorum. O zaman ilk şartımız 1800 doların yukarıya doğru kırılması 1800 dolar yukarıya geçen bir altın görürsek 1834 ve 1870 mavi çizginin üstündeki yatay kırmızı çizgilerimiz direnç oluyor. Bu bölgeler hedef haline gelecek. Düşüşün devam etmesi 1780 ve 1750 dolarları karşımıza getirecek.
Altında bence en iyi strateji 1750 ve 1700 seviyesine yaklaştığında buralarda alım yapılması ve kademeli olarak yine 1830, 1870 ve olursa 1900 gibi rakamlarda bu malın satılması mantıklı olacaktır diye düşünüyorum. Ama burada hayati bir konu var. Bir kez daha altını çizip kesinlikle Amerikan Merkez Bankası'nın söylemlerini gözden kaçırmamak lazım. Yani fiyat 1700’e yüzeyinde ya da 1750’ye indi diye burda alım yapalım demiyoruz zaten. Bütün bu kararları verirken lütfen yatırım uzmanlarımız da istişare ederek verin. Biz burada şahsi görüşlerimizi dile getiriyoruz ama Amerikan Merkez Bankası şunu derse yani biz bu piyasaya verdiğimiz 120 milyar doları çok daha sert bir şekilde geri çekeceğiz ve akabinde faiz artırımları gündeme gelecek derse o zaman bu 1700’de durmaz, 1750’de durmaz altın daha da aşağıya ama bu şu an için mümkün değil. Neden? Çünkü ortada bir delta denilen bela var ve bu beladan dolayı hala altın revaçta Amerikan Merkez Bankası da bu bela ortada olduğu için parayı geri çekemiyor. Nedir işin sonucu özeti. Altında sert yukarı hareketler beklemeyin. Destek bölgelerinde alım direnç bölgelerinde yaklaştıkça da FED'i izleyerek ve dinleyerek düşünebilirsiniz. Altın fiyatlarında konu FED yani Amerikan Merkez Bankası para musluğunu kısmaya başladığında haliyle altın fiyatlarının da düşmesini bekliyor olacağız. Burada altını ben çok rağbet edilecek bir yatırım aracı olarak görmüyorum ama dünyada ve Türkiye'de çok büyük majör negatif olaylar gelişirse, işte deltanın kontrolden çıkması, risklerin artması o ayrı bir analiz konusu.”

Konut fiyatları için de değerlendirmelerini paylaşan Ekonomist Zelyut, “Yüzde 200’den fazla çimentoya, çimento üreticileri tarafından zam yapıldığını söylüyorlar ve burada sektör birbirine düşmüş durumda. Bir tarafta müteahhitler öbür tarafta çimento üreticileri. Bu AKP’nin betona, konut üretimine dayalı ekonomik stratejisinin tamamen çöktüğünü gösteriyor. Model çöktü. Bu model Türkiye'de artık milli gelir yaratamıyor. Yapılan satışlar orta gelir ve alt gelir gruplarına değil çok yukarıdaki kazanç gruplarına doğru yapılmaya başlanıyor. Bu nedenle bu konutların bir katma değer yaratma şansı hele artan maliyetlerden sonra kalmadı. O yüzden kendi içinde sıkıntıları olan bir sektörün bu sıkıntıları çözmeden düşük maliyetli konut üretmesi önümüzdeki dönemde zor.” ifadelerini kullandı.
Elinde doları olanlara yatırım tavsiyesi vermeden görüşlerini paylaşan Zelyut, “Benim tavsiyem elinde 100 bin dolar olan bir  insan ne yapmalı, konut almalı mı? Eğer konutumuz yoksa ihtiyaçlar hiyerarşisinde şöyle gider; en önemli ana ihtiyaçlarımız karnımızı doyurmak ve barınma dolayısıyla barınma konusunda hala bir barınağınız yoksa ilk önce o barınağı alın derim. Yani ev fiyatlarının düşmesini beklemeyin. Çünkü girdi maliyetleri arttıkça ekonomimiz dışarıya bağımlı. Çimento üretiminde, çimento üreticilerinin dediklerine göre dışarıdan gelen girdilerin fiyatı yukarı çektiğini söylüyorlar. Hani öyle olmasa da ne var? Bu sefer müteahhitlerin iddia ettiği gibi fahiş bir zam yapılıyor. Her ikisinde de neticede ekonomi yönetiminin zafiyeti karşımıza çıkıyor. Sen bir sektörü dışarıya bağlamışsın ya da sektörü denetlemiyorsun sonunda olan alt gelir ve orta gelir grubuna oluyor. Niye ev alamıyorlar? Ev kiralayamıyorlar. O yüzden diyorum ki elinizde paranız varsa bekletmeyin. Konutumuz alın. Bu temel bir ihtiyaçtır.” diye konuştu.Editörün Notu: Haber, yorumcunun kendi görüşlerini yansıtır, Haber yatırım tavsiyesi veya yönlendirmesi amacı taşımaz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı