Ekşi Sözlük engele itiraz edemiyor! Peki Ekşi Sözlük ne zaman açılacak

Ekşi Sözlük dün 21.00 itibariyle TR lokasyonundan erişimlere kapatıldı. Yazarlar özellikle Ekşi Sözlük neden kapatıldı merak içerisinde. Peki, Ekşi Sözlük ne zaman açılacak? Ekşi Sözlük açılır mı?

GÜNDEM 22.02.2023, 18:10
6
Ekşi Sözlük engele itiraz edemiyor! Peki Ekşi Sözlük ne zaman açılacak
1999 yılında Sedat Kapanoğlu tarafından kurulan ve yazarların içerik girdiği Ekşi Sözlük internet sitesi dün akşam 21.00 itibariyle Türkiye’den girişlere erişim engeli getirildi. Bu gelişme sonrası Ekşi Sözlük neden kapatıldı? Ekşi Sözlük’e ne oldu? gibi soruların cevapları aranıyor. Konuya ilişkin Ekşi Sözlük ortağı ve CEO’su Başak Purut’tan yeni bir açıklama var…

Ekşi Sözlük neden kapatıldı sorusu herkesin cevabını aradığı bir konu fakat kararın içeriği henüz bilinmiyor... Ekşi Sözlük’e dün BTK tarafından erişim engeli getirilmesi sonrası saat 21.35 itibariyle platformdan bir açıklama yapılmıştı. Söz konusu Twitter açıklamasında, “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. Bilgi aldıkça paylaşacağız.” ifadelerine yer verilmişti.

Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut’tan ise, “Biraz önce @sozluk hakkında bir engelleme kararı olduğunu öğrendik, konuyu araştırıyoruz, bilgi edindikçe paylaşacağız.” açıklaması yapılmıştı.
1999 yılında Ekşi Sözlük platformunu yayın hayatına alan -sözlükte ssg- Sedat Kapanoğlu, İngilizce attığı tweete, “Türk makamları, dünyanın en popüler türk sosyal platformu olan Ekşi Sözlük’e erişimi kesti. Ekşi Sözlük, Türkiye'de son depremlerden etkilenen bölgelerde yardım çağrıları ve yardım sağlamak için yoğun bir şekilde kullanılmıştır.” dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) internet sitesinden yapılan Ekşi Sözlük platformuna dair yapılan sorgulamada, “eksisozluk.com, 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-100029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir.” ifadeleriyle karşılaşılıyor.
Ekşi Sözlük platformuna erişim engeli getirilmesi başta kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılanırken bazı kullanıcıları tarafından da desteklendi. Bazı siyasi isimlerde Ekşi Sözlük’ün erişime kapatılmasına sert ifadelerle tepki gösterdiği görüldü.
Ekşi Sözlük’ün kapatılmasına diğer rakipleri İnci Sözlük ve Uludağ Sözlük yönetimlerinden de tepkiler geldi.

22 Şubat saat 17.00 itibariyle Ekşi Sözlük’e Türkiye lokasyonundan halen girişler yapılamıyor. Ekşi Sözlük internet sitesinin erişime kapatılmasına dair kararın içeriği bilinmiyor. Konuyla ilgili, Ekşi Sözlük avukatlarının çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.
Ekşi Sözlük’ün kapatılmasına ilişkin sosyal medya platformu Twitter hesabından değerlendirmede bulunan Hukukçu, Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Ekşi Sözlük, BTK kararıyla erişime engellendi. BTK'nın yasadaki yetkisi 8/A maddesindeki milli güvenlik & kamu düzeni gibi sebeplerle birlikte 8. maddede yer alan çocukların korunması ile ilgili sebepler ve son eklenen MİT Kanunda yer alan bazı maddelere ilişkin. Ekşi Sözlük ekibine haber verilmeden, gerekçesi açıklanmadan, herhangi bir yurt dışındaki web sitesiymiş gibi BTK tarafından Ekşi Sözlük platformunun erişime engellenmesi asla kabul edilemez. Düpedüz sansür bu. Kaldı ki Erişim Sağlayıcıları Birliği'nden gönderilen kararları Ekşi Sözlük yıllardır uyguluyor, temsilcileri, hukuk ekibi belli. BTK mı bilmiyor kiminle iletişime geçmesi gerektiğini? BTK'dan "istersem kapatırım" hamlesi bu. Seçim sürecinde daha çok platform engellenecek.” dedi.

Ekşi Sözlük neden kapatıldı sorusuna ilişkin resmi kurumlardan halen bir açıklama yapılmazken bugün MedyaScope’tan, Ruşen Çakır’ın oğlu Ali Deniz Çakır’a konuşan Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut’ta bir değerlendirme geldi.
Ekşi Sözlük’e verilen erişim kararının arka planına ilişkin konuşan Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut, “BTK’nın erişimi engelleme yetkisi 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesiyle sonradan eklenmiştir. O maddeye dayanarak BTK herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın erişim engelleme kararı verebiliyor ama kanuna göre bu erişim engelleme kararının belirli bir içeriğe dayalı olması ve sitenin tamamını içermemesi gerekiyor. Bize kararı söylemediler ama bizim anladığımız kararın 8/A maddesine dayalı olduğu. Karar da sitenin tamamına ilişkin. Biz de kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremediğimiz için herhangi bir itirazda bulunamıyoruz ancak karar mahkemeye gittiğinde itirazda bulunabileceğiz. Bir siteyi tamamen herkesin erişiminden uzaklaştırmak anayasaya aykırıdır. Kanunlarda da görülen husus değil çünkü fonksiyonu tamamen ortadan kaldırmış olursunuz. Bu hem Avrupa İnsan Hakları’na aykırı hem anayasaya hem de mevcut yasaya aykırı.” diye konuştu.Daha önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ekşi Sözlük hakkında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmaya konu olan “Halkın ayaklanması için daha ne olması gerekiyor” başlığı, Ekşi Sözlük'ün soruşturmayı basından öğrenmesiyle kaldırılmıştı. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı