Emekli aylığına dikkat! Maaşı yanlış bağlanan EYT’li ne yapacak?

Emekli aylığı bağlama işlemlerinde hatalar oluşması riski, işlemlerin hızlı tamamlanmasından kaynaklı. Yanlış hesaplama ve aylık bağlanması durumunda EYT'liler ne yapacaklarına dair bilgiler burada.

EKONOMİ 08.05.2023, 21:30
1
Emekli aylığına dikkat! Maaşı yanlış bağlanan EYT’li ne yapacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanunu kapsamında hemen emekli olabilecek kişilerin sayısının 2.2 milyon olduğunu açıkladı. Bu kişilerden yaklaşık 1.8 milyonu emeklilik başvurusu yaparken, koşulları sağlamış olmasına rağmen 400 bin kişi başvuru yapmadı. Bakan Bilgin, başvuranlardan yaklaşık 1 milyon kişiye emekli aylığı bağlandığını belirterek, normalde ayda ortalama 35-40 bin kişiye emekli maaşı bağlandığını ancak şimdi iki ayda yaklaşık 1 milyon kişiye aylık bağladıklarını söyledi.
Ancak, hızlı bir şekilde gerçekleştirilen işlemlerin hatalı aylık bağlama riskini artırdığına dikkat çekiliyor. SGK'de uzman personel tarafından yürütülen emekli aylığı bağlama işlemleri, EYT'li işlemlerini hızlandırmak amacıyla uzman olmayan personel tarafından da gerçekleştiriliyor. Sürecin hızlandırılması nedeniyle EYT'lilere hatalı aylık bağlama riski daha da artıyor.
Aylık miktarının yanlış hesaplanması durumunda, bazı hizmetlerin sonradan tespit edilmesi, başka kişilere ait hizmetlerin karışması, aylığın hesaplanmasına esas gün ve kazanç bilgilerinin veya diğer bilgilerin aylık bağlama programlarına yanlış girilmesi gibi sebepler ortaya çıkabiliyor. Bu durumda, emeklilik dilekçesi verilen tarih itibarıyla emekli aylığı yeniden hesaplanarak düzeltiliyor.
SGK'nin 2022 yılında tamamında 302 bin 102 SSK'lı, 40 bin 443 Bağ-Kur'lu ve 27 bin 514 Emekli Sandığı iştirakçisinin emeklilik işlemini gerçekleştirdiği ve ayrıca 11 bin dolayında kişiye de malullük aylığı bağladığı belirtiliyor. Geçen yılın tamamında ise 381 bin kişiye emekli aylığı bağlandı. Kalan 800 bin EYT'linin aylık bağlama işlemlerinin de kısa sürede tamamlanması bekleniyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı