En zenginler de dertli! Fakir ne yapsın?

Çarşı-pazar yangın yeri. Fakirin sofrasındaki ekmek 5 lira, başka söze hacet yok. Dernek başkanları da, “Enflasyon-kur-faiz sarmalına düştük, zorlanıyoruz” diyor.

EKONOMİ 25.09.2022, 04:35
4
En zenginler de dertli! Fakir ne yapsın?
Bastırılan ve büyük eleştiri alan resmi enflasyon rakamları dahi yüzde 80’lerde seyrederken market raflarında ve pazar tezgâhlarında karşımıza çıkan enflasyon ise ilan edilen rakamların birkaç katı. Vatandaş, tarihte görülmemiş bir ekonomik krizin tam göbeğinde. Özet olarak, fakir gün geçtikçe daha da fakirleşiyor. Ülkemizin en zengin kesimini oluşturan TÜSİAD’dan da şikâyetler yükselmeye başladı.
“Bırakın uzun vadeyi, kısa vadeyi dahi tahmin edemiyoruz... Merkez Bankasının açıkladığı faiz ile uygulamadaki faiz bir birinden koptu.”
TüSİAD Başkanı Orhan Turan, ülkemizdeki en büyük sorunun yüksek enflasyon olduğunu belirterek, “Bir taraftan, bırakınız uzun vadeli plan yapmayı, kısa vadeyi tahmin etmekte bile zorlanıyoruz. Bu koşullar, yatırım yapma imkânını da sınırlamakta. Bu denli faiz düşüşüne rağmen reel kesim kaynak bulmakta zorlanmakta” dedi.

* Faiz indiriminin sadece kâğıt üzerinde olduğu eleştirilerine bir destek de TÜSİAD Başkanı Turan’dan geldi. Turan, Merkez Bankası faizi ile kredi faizleri arasındaki bağlantının koptuğunu, reel kesimin kredi bulmakta zorlandığını söyledi.
“Ekonomimizde son dönemde önemli refah kaybı ve enflasyon artışı ile yüz yüzeyiz”
Sözlerinin devamında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Turan, şunları kaydetti:
“Hepimizin bildiği gibi ekonomimizde son dönemde önemli refah kaybı ve enflasyon artışı ile yüz yüzeyiz. Enflasyonun yüksek olduğu bir ekonomi, hiçbir paydaşa; ne hane halkına, ne reel kesime, ne de finans sektörüne fayda sağlar. Hane halkının alım gücündeki şiddetli düşüş, zamanla tüm ekonomiye sirayet eder. Büyümenin sağlıklı sürdürülemediği, oldukça uzun, zorlu ekonomik dönemlere sebep olur.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı