'Endişe verici' diye rapor edildi: Türkiye rüşvetle savaşmıyor

OECD Rüşvet Çalışma Grubu, Türkiye ile ilgili çok sert eleştiriler içeren bir bildiri yayımladı. Raporda ciddi endişelerin olduğu vurgulandı.

GÜNDEM 12.11.2022, 12:00
'Endişe verici' diye rapor edildi: Türkiye rüşvetle savaşmıyor
OECD Rüşvet Çalışma Grubu, Türkiye'nin 2014'teki 3. Aşama değerlendirmesinden bu tarihe kadar yurt dışı merkezli kişi ve kuruluşlardan gelen rüşvetle mücadele için önemli alanlarda göze çarpan eksiklikleri gideremediğini açıkladı.
Rüşvet konusunda Türkiye'nin bu zafiyetinden ciddi şekilde endişe duyulduğunun vurgulandığı OECD Rüşvet Çalışma Grubu açıklamasında "Türkiye'nin, tüzel kişilerin yabancı rüşvet, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığına ilişkin sorumluluklarına ilişkin uzun süredir devam eden tavsiyelere ilişkin olarak devam eden eylemsizliği ve Türkiye'nin yabancı rüşvet yasalarını uygulamaması, OECD Rüşvet Çalışma Grubu'nun yüksek düzeyli bir heyet göndermesine yol açtı denildi.
Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre Çalışma grubu özellikle kamu kuruluşlarında rüşveti engellemek, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığı yolunda Mart 2023'e kadar Türkiye'nin acil gelişim raporu hazırlamasını, bu arada OECD'nin ek önlemleri uygulamaya alabileceğini de bildirdi.
Açıklamada Türkiye'de rüşvetle mücadelenin hükümetin takviminde yer aldığının belirtilmesinin memnuniyetle karşılandığı ancak bugüne kadar bu hedef doğrultusunda hiçbir net adım atılmamasının ciddi bir endişe yarattığı vurgulandı.
Açıklamada “Türkiye'nin, tüzel kişilerin yabancı rüşvet, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığına ilişkin sorumluluklarına ilişkin uzun süredir devam eden tavsiyelere ilişkin olarak devam eden eylemsizliği ve Türkiye'nin yabancı rüşvet yasalarını uygulamaması, OECD Rüşvet Çalışma Grubu'nun yüksek düzeyli bir heyet göndermesine yol açtı” denildi. Çalışma Grubu son açıklamasında Türkiye'yi rüşvete karşı “acil harekete” geçmeye çağırdı.
38 OECD Üye ülkesi ve Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Peru, Rusya ve Güney Afrika'dan oluşan Rüşvet Çalışma Grubu, adli ve kolluk kuvvetleri görevlilerinin art arda geniş çaplı bir şekilde görevden uzaklaştırılması ışığında, Türkiye'de soruşturma ve kovuşturmaların bağımsızlığının korunması konusunda soru işaretlerini de sürekli ortaya koyuyor.
OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) açıklamasında Türkiye'nin rüşvetle savaş için gerekli adımları atması konusunda sert ifadeler kullandı. Örgüt, 2014 yılındaki 3. Faz aşamasından beri özellikle yurt dışından Türkiye'ye rüşvet akışı konusunda gerekli adımların atılmadığının altını çiziyor.
Türkiye, son olarak yayınlanan Yolsuzluğun İhracı 2022 ilerleme raporunda bu yıl da sözleşmeyle ilgili yasaları “az uygulayan/hiç uygulamayan” kategorisinde yer almıştı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı