Engellilerin sessiz çığlığına kulak verin!

Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş Millî Gazete’ye konuştu.

SAĞLIK 16.05.2022, 06:10
7
Engellilerin sessiz çığlığına kulak verin!
Türkiye’de Engelliler Haftası kapsamında engelli vatandaşlara yönelik birçok çalışma ve organizasyon yürütülmeye devam ediliyor. Engellilerin ve engelli ailelerinin çözüm bekleyen onlarca sorununa dikkat çekmek amacıyla gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, “Engellilerin çözüm bekleyen birçok sorunu var. Ancak vurgulamak istediğim konu, engelli ve engelli yakınlarının sessiz çığlığıdır. Engelli yakınlarının sosyal güvence altına alınıp sigortalı olması gerek” dedi.

Engelliler Haftası kapsamında tüm Türkiye’de engelli vatandaşlara yönelik birçok çalışmaya ve organizasyona imza atılıyor. Ancak engellilerin ve engelli ailelerinin çözüm bekleyen onlarca sorunu var. Bu kapsamda Millî Gazete’ye özel açıklamalarda bulunan Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, engellilerin ve engelli ailelerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Derneğin faaliyetlerine dikkat çeken Hasan Çatalbaş, özellikle de engelliye bakan engelli yakınlarının sosyal güvence altına alınması gerektiğinin altını çizdi.

Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş Millî Gazete’ye özel yaptığı açıklamalarda, bu yılki Engelliler Haftası’nda engelli sporculara dikkat çekmek istediklerini belirterek, “2022 yılından sonra engelli bireylerin spora yönlendirilmesi için daha büyük bir çaba sarf edeceğiz. Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği olarak bizim de satranç, atletizm ve golbol gibi spor türlerinde engelli bireylere yönelik önemli çalışmalarımız var. Biz engelli sporcular için antrenör, spor salonu ve ekipman gibi imkânlar sağlıyoruz. Spor faaliyetlerinin dışında dernek olarak 2013 yılından bugüne kadar eğitim, kültürel eğitim ve manevi eğitim alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Kabartma yazı, kabartma Kur’an-ı Kerim eğitimi, bilgisayar kursu, işaret dili kursu ve kamuoyunu bilinçlendirme gibi birçok alanda çalışmalarımız var” ifadelerini kullandı.

Türkiye özelinde engellilerin en büyük sorununun iletişim eksikliği olduğunu belirten Hasan Çatalbaş, “Maalesef kimse engellilerin sorunlarını, engelli ailelerin beklentilerini anlayamıyor. Bizim yetkililerden ve icra makamından beklentilerimiz var. Mesela engelliye bakan engelli yakınlarının sosyal güvenlik çatısı altına alınmasını bekliyoruz. Çünkü hayatını engellisine ayıran bir engelli yakını onu kaybettikten sonra büyük bir yıkım yaşıyor ve bir de ekonomik bir güvencesi olmadığı için maddi zorluklar yaşıyor. Bu sorunun giderilmesi için ivedilikle bir çözüm üretilmesi lazım. Bir de engelli ve engelli yakınlarına verilen aylıklarda eve giren aylık para baz alınıyor. Günümüzde artık bireysel bir hayat söz konusu ve bu yüzden hane halkı kazandığı parayı bölüşmek istemiyor. Burada engelli ve engelli yakınları geçimini sağlamakta güçlük çekiyor. Buna da yetkililerin yeni bir çözüm getirmesi gerek” şeklinde konuştu.

Hasan Çatalbaş, engellilerin rapor sorununa da değinerek, “Tam donanımlı sağlık raporu almak artık çok zor. İstanbul’da neden tam donanımlı sağlık raporu almadığımızı sorunca, ‘Ankara’ya gidin” diyorlar. Ankara’daki yetkililer de böyle bir noktada kendilerinin bir kısıtlama yaptığını kabul etmiyor. Birbirlerine suç atıyorlar ve olan engellilere oluyor. Engelliler birçok hak kaybına uğruyor. Bunun dışında engellilerin çözüm bekleyen daha birçok sorunu var. Ancak tekrar vurgulamak istediğim konu, engelli yakınlarının sessiz çığlığıdır. Engelli yakınlarının sosyal güvence altına alınıp sigortalı olması gerek” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı