“Erbakan’ın takipçileri Keşmir davasını her zaman destekledi”

Türkiye’nin Keşmir olayına verdiği desteği artırmak için geldiğini belirten Cammu Keşmir Cumhurbaşkanı Sultan Mehmood Chaudry, “Türkiye bu konuyu çok önceden beri destekliyor.

GÜNDEM 20.01.2023, 04:35
2
“Erbakan’ın takipçileri Keşmir davasını her zaman destekledi”
ESAM Çarşamba Konferansları’nın bu haftaki konuğu Azad Cammu Keşmir Cumhurbaşkanı Sultan Mehmood Chaudhry oldu…
Her hafta alanında yetkin isimlerin katıldığı Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM) düzenlediği konferanslar hız kesmeden devam ediyor. Vatandaşların yoğun ilgisiyle devam eden konferansların bu haftaki konuğu “Cammu Keşmir Anlaşmazlığı ve Çözüm Arayışları” başlığıyla Azad Cammu Keşmir Cumhurbaşkanı Sultan Mehmood Chaudry oldu.
Cumhurbaşkanı Chaudhry, 1947 yılından itibaren Keşmir sorununun başladığını ifade ederek, zaman içerisinde öne sürülen çözüm arayışlarının başarısız kaldığını belirtti. Çözüm için Keşmirlilerin karar vermesi gerektiğini belirten Chaudry, “1971 yılında Pakistan ve Hindistan arasında ikili görüşmeler gerçekleştirilmişti, ancak ne yazık ki bu da işe yaramadı. Bu sürece başka devletler de dahil oldu. ABD, Avrupa Birliği ve hatta Japonya’nın dahil olmakla birlikte bu sorun hâlâ çözüme kavuşabilmiş değil. Bunda tabii ki Hindistan’ın katı politikalarının etkisi vardır” dedi.

Chaudhry, “Hindistan’ın katı uygulamaları ciddi boyutlara vardı. Kadın-çocuk demeden 18 binden fazla Keşmirli adeta katledildi” diyerek, bölgede toplu mezarların da ortaya çıktığını söyledi. Chaudhry, “Toplu mezarlar da keşfedilmeye başlandı. Bu keşifler sadece Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından değil, Hindistan İnsan Hakları Komisyonu tarafından da 2018-2019 yıllarında yapılmıştı. Bunun araştırılması için Birleşmiş Milletler kararları da mevcuttur. Hindistan’ın gayri resmi faaliyetlerinden ötürü 4,2 milyon Keşmirli doğrudan etkileniyor. İsrail’in Filistin’de yaptığının bir benzerini Hindistan, Keşmir de yapıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ardından Avrupa ve Amerika’da da temaslarda bulunacağına işaret eden Chaudhry, Hindistan’ın faaliyetlerini anlatacağını vurguladı. Uluslararası toplumun Hindistan üzerinde baskı yapması gerektiğini belirten Chaudhry, “Hindistan 900 bin askerini Keşmir’de konuşlandırdığını görüyoruz ki Avrupa ordularının toplamı dahi bu sayıya ulaşamıyor. Sivil oluşumların üzerinde böyle bir ordunun baskı kurucu şekilde konuşlandırılması kabul edilebilir değildir. Burada sıkıntı çeken sadece Keşmirliler değil, Hindistan içerisinde, Moodi yönetimde azınlıklar ciddi sıkıntılar çekmektedir. Uluslararası toplumu Hindistan’a gözle görülür yaptırımlar yapmaları için davet ediyorum” dedi.

Keşmir olayında karşı karşıya gelen Pakistan ve Hindistan’ın nükleer güç olmalarından dolayı askeri bir çatışmanın, nükleer savaşın başlatabileceğini belirten Chaudhry, “Burada herhangi bir askeri çözümden söz etmemiz mümkün değil. Pakistan ve Hindistan’ın karşı karşıya gelmesi nükleer savaşın kapılarını açacak bir tehlikededir. Bu sadece Güney Asya’yı etkileyen bir olay olmayacak, tüm dünyayı etkileyecek geniş çapta bir gelişme olacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Keşmir olayına verdiği desteği artırmak için geldiğini belirten Chaudhry, “Türkiye, bu konuyu çok önceden beri destekliyor. Sayın Necmettin Erbakan’ın takipçileri ve sevenleri her zaman Keşmir olayını güçlü bir şekilde desteklemiştir. Bu yüzden buradayım, bu desteğin daha fazla olması amacıyla buradayım” sözlerini kullandı.

Türkiye ziyaretinde bir dizi görüşme gerçekleştiren Azad Cammu Keşmir Cumhurbaşkanı Sultan Mehmood Chaudhry, bu kapsamda Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ESAM Genel Başkanı Recai Kutan başta olmak üzere geniş bir heyetle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı