Son Dakika

Erdoğan-Biden görüşmesi öncesi diplomatik kaynaklar konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Haziran'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere pek çok liderle bir araya gelecek.

DÜNYA 13.06.2021, 02:40
6
Erdoğan-Biden görüşmesi öncesi diplomatik kaynaklar konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'de yapılacak NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere pek çok liderle buluşacak. Gözlerin çevrildiği Biden görüşmesi öncesi diplomatik kaynaklar, "Olumlu bir yaklaşımla gidiyoruz" yorumunu yaptı. Kaynaklar ayrıca, iki ülke arasında krize neden olan S-400 sistemi ile ilgili Türkiye'nin ABD'ye yeni bir teklif yapacağı iddiaları için de "spekülasyon" değerlendirmesini yaptı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Haziran'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere pek çok liderle bir araya gelecek.
Bu temaslarda tüm gözlerse Erdoğan-Biden görüşmesinde olacak. S-400 ve F-35 konuları, ABD'nin terör örgütü PKK/YPG'ye desteği başta olmak üzere pek çok konunun ele alınması bekleniyor.
Zirvedeki liderler buluşması öncesinde Washington-Ankara hattında önemli bir temas vardı. Milli Savunma Bakanı Akar ve Amerikan mevkidaşı Austin'in görüşmesi sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin olumlu gündemle ilerletilmesi ve stratejik işbirliğine odaklanılması gerektiğine vurgu yapıldı.
Biden-Erdoğan görüşmesine ilişkin CNN TÜRK'e konuşan diplomatik kaynaklar, "Olumlu bir yaklaşımla gidiyoruz. Ekonomiden Afganistan'a, Suriye ve Libya'ya dair geniş olumlu gündemimizde etkin işbirliği süreci başlatmak ajandamızın en üstünde yer alıyor" mesajını verdi.
Görüşmede Afganistan, Ankara için özel bir önemde. NATO'nun Kararlı Destek Misyonu'nun Afganistan'dan çıktıktan sonra da Afganistan'da kalma teklifine ilişkin Ankara, "ABD ve NATO'nun gerekli desteği vermesini bekliyor" ve "havalimanın açık kalması herkesin yararına" değerlendirmesi yapılıyor.
Krize neden olan Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 sistemi ile görüşmenin en kritik konusu. Türkiye ABD'ye yeni bir teklif yapacak iddiaları için "spekülasyon" diyen kaynaklar, "Yeni bir önerimiz yok. Tek önerimiz konuyu gerçekçi şekilde görüşüp geride bırakmak" mesajı verdi.
Öte yandan program,  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra yüz yüze katıldığı ilk uluslararası zirve olma özelliği taşıyor. Erdoğan, son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel'in daveti üzerine 19 Ocak 2020'de Almanya'da Libya konusunda gerçekleştirilen zirveye katılmış, bu tarihten sonra gerçekleştirilen D-8 Zirvesi, 14. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi, İklim Zirvesi gibi pek çok uluslararası programa çevrim içi iştirak etmişti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı