Erdoğan kaybederse 711 yönetici gidecek

Seçim atmosferine girildi. Başkanlık sistemi Türk bürokrasi mantığına büyük zarar verdiği ifade edilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetmesi halinde 711 yöneticinin görevinin biteceği söylendi.

GÜNDEM 13.03.2023, 10:00
Erdoğan kaybederse 711 yönetici gidecek
Seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını açıklanması sonrasında Cumhurbaşkanının değişmesi halinde devletin üst düzey görevlerinde bulunan 711 bürokratın görevden alınması bekleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini inceleyen Prof. Dr. Murat Sezginer, “Cumhurbaşkanının tek başına yapması gereken 2 bin 600 idari işlem var. Tek başına atanmasını yaptığı kamu görevlisi sayısı bin 63’dür. Bu bir dünya rekorudur” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Sezginer'in Sözcü'den Saygı Öztürk'e verdiği bilgilere göre; ''Cumhurbaşkanının görev süresi bittiğinde, süreli olarak atananlar dışındaki 711 üst kademe kamu yöneticisinin görevi sona ermektedir. Bir siyasi partinin genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı, seçimi kaybettiğinde, valiler, büyükelçiler, genel müdürler dâhil tüm üst düzey kamu yöneticilerinin görevi bitiyor, devlette yönetici kalmıyor. Böylece siyaset dışı olması gereken idare ve kamu personeli doğrudan siyasetle ilişkilendirilmiştir'' dedi.
İl İdaresi Kanunu'nun da değiştirildiğine dikkat çeken ve Osmanlı Devleti'nden itibaren varlığını devam ettiren idare anlayışının değiştirildiğini kaydeden Sezginer, şu ifadeleri kullandı:
"Cumhurbaşkanının görev süresi bittiğinde, süreli olarak atananlar dışındaki 711 üst kademe kamu yöneticisinin görevi sona ermektedir. Bir siyasi partinin genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı, seçimi kaybettiğinde, valiler, büyükelçiler, genel müdürler dâhil tüm üst düzey kamu yöneticilerinin görevi bitiyor, devlette yönetici kalmıyor. Böylece siyaset dışı olması gereken idare ve kamu personeli doğrudan siyasetle ilişkilendirilmiştir.
İl İdaresi Kanunu değiştirilmiş, valilerin devleti ve hükümeti temsil edeceğine ilişkin hüküm değiştirilerek, valilerin sadece, aynı zamanda bir siyasi parti genel başkanı da olan, Cumhurbaşkanının temsilcisi olacağı belirtilmiştir. Devlet-Hükümet ayırımı mevzuattan çıkarılmıştır.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum amacıyla çıkarılan mevzuatla, sistemle hiç ilgisi olmamasına rağmen, birçoğu Osmanlı devletinden bu yana var olan, Türk İdare Teşkilatı, idari işleyiş ve personel rejimi tamamen değiştirilmiştir."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı