"Erdoğan kazansın' diye milli iradeyi by-pass etme girişimi"

Millî Gazete yazarı Şakir Tarım, Madrid'deki NATO kararlarını değerlendirerek "Erdoğan kazansın' diye milli iradeyi by-pass etme girişimi" yorumunda bulundu.

GÜNDEM 05.07.2022, 13:50
2
Millî Gazete yazarı Şakir Tarım, bugünkü köşe yazısında 29 - 30 Haziran’da, İspanya’nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilen "32. NATO Liderler Zirvesi"nde alınan kararları yorumladı. Madrid kararlarının Türkiye'nin gidişatını etkileyecek boyutta olduğunu belirten Tarım, "Olay, zirve öncesi yaşananlarla birlikte değerlendirilirse, gelişmelerin Türkiye’de milli iradeyi by-pass etme noktasına ulaşacağını gösteriyor." görüşünü savundu.
Hükümetin İsveç ve Finlandiya’nın terörle iç içe olduğu gerekçesiyle NATO’da bu ülkeleri veto etmekte kararlı olduğunu; bu konuda taviz verilmeyeceğini açıkladığını belirten Tarım, şöyle devam etti:

Yöneticilere öneride bulunan Tarım, "Ne olur, iç siyaset ile dış politikayı aynı mantıkla değerlendirmeyin! Dış politikayı içte seçim kazanma malzemesi yapmayın! Bu tutum, dış politikada sizi tutarsız yapıyor. Küresel güçler, yönetim hırsı ağır basan politikacıların tutarsızlıklarını kullanarak Türkiye’yi kolayca tuzağa düşürüyor. Madrid’de yaşanan budur. Yönetici, kendi çıkarını değil; ülkesinin çıkarını önceleyerek, yalnız diplomasi başarısına kilitlenmelidir." dedi.
Hükümetin İsveç ve Finlandiya konusundaki tutarsızlığın ilk olmadığını söyleyen Tarım, geçmişten örnekler vererek "Hükümetin dış politikası tutarsızlıklarla dolu! Aylardır İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini veto edeceğini konuştu. Madrid’deki NATO Liderler Zirvesi öncesi; Erdoğan ile İsveç, Finlandiya, NATO yetkilileri “4’lü zirve” yaptı. Terörle bağlantılarını kesecek gerekçesiyle İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini onayladılar. Cumhurbaşkanı’nın şu sözünü unutmayın: "NATO baştan beri Türkiye’ye verdiği sözleri tutmadı." AKP’li eski milletvekili Turhan Çömez değerlendirdi: “Yine kandırıldık!" diye yazdı.
Dış politikadaki gelişmeleri önceden haber alması ile tanınmış, ABD’de yayınlanan Foreign Policy dergisinin 22 Haziran 2022’de yayınladığı "Batı neden şimdi Erdoğan’la barışmalı" yazısına atıfta bulunarak "Burada yer yer Erdoğan eleştirilse de, diğer taraftan “Türkiye ve Erdoğan’ın önemi” vurgulanıyordu." diyerek şöyle devam etti:

Böylesine bir dış müdahalenin çok tehlikeli gelişme olduğunu vurgalayan Millî Gazete yazarı şu ifadeleri kullandı:

"Bunlar doğru ve haklı sözlerdi. Fakat Madrid’deki diplomasi masasında, içte kahraman edasıyla söylediklerinin gereğini yerine getiremediler. Söz konusu iki ülkenin NATO’ya girmesini onayladılar."
"Yazıda, Batı’nın Türkiye ile daha iyi ilişkiler kurma ihtiyacı anlatılıyor; ABD ve Rusya arasındaki ilişkilerde Türkiye’nin “rol”üne dikkat çekiliyordu. Batı’nın Rusya’ya karşı verdiği ekonomi savaşında Türkiye’nin “kilit oyuncu rolü”nde olduğu belirtiliyordu. Dikkat edin! Türkiye hakkında “oyuncu” ve “rol verme” sözleri kullanılıyor. ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi’ni (BOP) yürüten Türkiye’ye; şimdi de NATO’da ABD çıkarlarını koruma rolü veriliyor; “Erdoğan’ın önemi” hatırlatılıyordu."
"Erdoğan kazansın” diye milli iradeyi by-pass etme girişimidir. AKP sözcüleri geçtiğimiz günlerde, “Kazanmak dışında ihtimalimiz olmayan bir seçime gidiyoruz” sözünü ettiler. Bu, ne demek oluyordu? Seçmen AKP’nin tapulu malı mıydı? Enflasyon, hayat pahalılığı, halkın belini büken ağır vergiler sebebiyle hükümetin, devlet imkânlarından nemalanan bir avuç çığırtkandan başka destekçisi kalmamıştı.
Hal böyleyken, ABD’nin çıkarları uğruna seçimlerde tabii olmayan yöntemler mi denenecekti? Halkımız bu tür baskıcı dayatmalara prim verir mi? Milletimiz, olup biteni çok iyi izlemeli; bire bir “şuur”lanmalıdır. Küresel emperyalistler ve işbirlikçilerinin sinsi oyunlarını “oyları” ile bozma iradesini ortaya koymalıdır."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı