Erdoğan, o açıklamasıyla doların pimini çekti! Ortalık fena karışacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam katıldığı canlı yayında, “Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil..” dedi. Erdoğan bu açıklaması sonrası 'dolar kurunun pimi çekildi' yorumu yapıldı.

GÜNDEM 05.08.2021, 01:00
15
Erdoğan, o açıklamasıyla doların pimini çekti! Ortalık fena karışacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu, doların pimini çekti! Ah dolar vah dolar... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı A Haber canlı yayınında, “Buradan ben de herhalde sinyalimi belli yerlere vermiş oluyorum. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir.” dedi. Erdoğan’ın bu açıklamaları tedirginliğe neden olurken ‘doların pimini çektiler’ yorumları yapıldı. Peki bundan sonra dolar kuru ne olur? Enflasyon düşürülmeden faiz düşürülürse dolar ne olur?
Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Youtube kanalında Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu açıklamalarının ardından dolar kuru hakkında kritik yorumlarda bulundu. Twitter hesabından paylaşım yapan Zelyut, “Erdoğan faiz açıklaması ile doların pimini çekti, parmağı mandalda bekliyor. Bu sefer de enflasyon düşmeden faiz düşürülürse ortalık fena karışır. Ah dolar vah dolar.” dedi.
Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren Evren Devrim Zelyut, “AKP yönetimi seçimi düşünüyor, seçimi kurtarmaya çalışıyor ve ekonomide sahte bir cennet ama ondan sonra benden sonrası tufan daha sonra çakışırsa çakılır, batarsa batar. Bir şekilde seçilirsek kurtarırız. Seçilemezsekte yeni gelen millet ittifakının eline bir güzel enkazı veririz düşüncesidir bu. Bunun başka bir tercümesi yok ve an itibariyle hani bugün yarın olmasa da bu zihniyet eğer ciddi bir şekilde eyleme dönüşecek olursa burada Dolar/TL’de ne yazık ki, ne yazık ki çok ama çok sıkıntılı noktaları göreceğiz diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Evren Devrim Zelyut’un değerlendirmesi şöyle:
“Dolar/TL’yi, borsayı, bütün finansal piyasaları, faizi, kredi akışlarını her şeyi ilgilendiren çok önemli bir haber var. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan televizyona çıktı ve gerçekten finansal piyasaları önümüzdeki dönemde sallayacak açıklamalar yaptı buna geçmeden önce. Şu ön bilgiyi vermek istiyorum. İki  tane öngörümüz vardı. Bunlardan birincisi Dolar/TL’nin bu düşüşüne aldanmayın. Bu düşüş geçici bir düşüştür ve kalıcı bir düşüşün sağlanması için Türkiye'de enflasyonun bir şekilde düşürülmesi lazım. Enflasyonu düşürmek için de yapısal reformlar gerekli eğitimde, tarımda, hukukta, adalette, sosyal hayatta ama AKP hükümetleri bunu yapmadığı için enflasyon düşmeyecek ve liranın değer kaybı devam edecek.
Dolar/TL’nin düşüşünde etkili olarak Türkiye'ye giriş yapan geçici unsurları saymıştık işte Rus parası, Çin parası, yurt dışındaki gelişmeler vs puanlık bir düşüş sağlar demiştik. Şimdi bakın bu öngörümüz çıktı. Bizi sürekli eleştiren trollere burada bir kapak daha yaptık. Gelelim ikinci öngörümüze. AKP sıkışmış bir durumda, Cumhur İttifakı'nın oy oranına baktığımızda Millet İttifakı'nın altına gerilediğini görüyoruz. Dolayısıyla bu kötü gidişata Erdoğan'ın dur demesi için yeni bir kredi genişlemesine ihtiyacı var. Yani ekonomi o kadar kötü ki firmalar kapanıyor, karları düşüyor, işsizlik artıyor, fiyatlar yukarıya gidiyor. Peki nasıl düzelteceksiniz bunu. İşte AKP ekonomi yönetiminin geçmişte başvurduğu bir yolla yani sahte bir cennet yaratarak sahte cennetten kastım da şu; kredi arzını yani piyasaya para pompalayarak faizleri düşürerek yapay bir canlılık yaratarak 2023 seçimlerine girerken ekonomik atmosferi düzeltmek.
Bakın enflasyon geçtiğimiz gün açıklandı ve o kadar yukarıya doğru gidiyor ki bütün piyasa bütün piyasa şunu konuşuyordu diyorlardı ki işte kesinlikle faiz indirimi olmaz ama çıktık biz dedik. Bizim video silmek gibi bir huyumuz yok dedi ki. AKP buna mecbur. AKP faiz indirmek zorunda. AKP kredi arzı ile basmak zorunda. Yoksa seçimi kaybedecek ve bu bir tercih. Eğer AKP kredi arzını artırırsa ekonomi iki yıl öncesinden bir yıl öncesinden çok daha kötü bir şekilde çakılacak. Neden şunu anlattık faizleri siz enflasyonun altında indirdiğiniz zaman hatırlayın Berat Albayrak dönemine oldu. Bütün millet dolara hücum etti. O günden bugüne bir farkı var, o gün de satacak 128 milyar dolar rezerv vardı. 6,85’te Berat Albayrak yönetimi habire dolar satıyordu. En sonunda 6,85 kırıldı 8,50’ye gittik. Yani demek istediğim nokta şu; siz faizi indirdiğiniz zaman enflasyon yukarıya doğru giderken o aradaki makası hiçbir yatırımcı vatandaş kabul etmez ve parasının değerini korumak için ne yaparlar. Dolara, Euro’ya geçerler ve bakın şimdi artık elimizde rezerv yok. Yani bu politikayı savunacak yani kuru bir şekilde dengede tutabilecek. Merkez Bankası’nda Hazine’de atacak mermide kalmadı ve rezervler boş, rezervler eksi 50 milyar dolar dedik.
Sayın Cumhurbaşkanı 4 Ağustos çarşamba günü bir ortak yayına katıldı ve aynen şunu söyledi; “Ağustos ile birlikte enflasyonda da düşüşü göreceğiz.” Allah aşkına enflasyon nasıl düşecek? Petrol fiyatları yukarı gitmiş, doğal gaz fiyatları yukarı gitmiş, gıda fiyatları yukarı gidiyor. Bugün açıklanan bütün raporlarda Türkiye'nin yaşadığı kuraklığın oldukça büyük olduğunu, bırakın AKP’nin tarım politikasının yanlışlığını, sırf yaşanan kuraklıktan bile buğdayda, arpada rekolte de korkunç düşüşler olacak arkadaşlar ve gıda fiyatları yukarı gidecek. Yani burada sayın Cumhurbaşkanı ağustosla birlikte enflasyonda düşüşü göreceğiz diyor. Bu imkânsız arkadaşlar ve 8’in üzerindeki kurla hep söyledik. Bunu KOBİ'lerin yarı mamül stokları bitti, dışarıdan yarı mamül aldıkları zaman ne olacak arkadaşlar? Bu firmalar mal üretirken aynı zamanda pahalı dış girdi ile enflasyonda üretmiş olacaklar. Dolayısıyla ağustosta enflasyonda düşüşü göreceğiz. Reel piyasalarda görülmeyecek ama siz TÜİK’e talimat verip rakamlarda oyun oynarsanız ama bunu da piyasa hiçbir şekilde yutmaz ve bakın esas bomba kısma gelelim. Neresi, diyor ki Cumhurbaşkanı ekonomideki öncü göstergelere baktığımızda büyüme eğiliminin sürdüğünü görüyoruz. Yüzde 7’nin üzerindeki bir büyümeyi yakalayacağız. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Bu kesinlikle konuşamazsınız.
Dünyada enflasyon artıyor gıda ve imalat sanayinde çok net gelişmeler var ve bakın esas can alıcı noktaya yine gelelim diyor ki faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz. Yüksek faiz yok çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Bakın hala Berat Bey döneminde yapılan hata aynen devam ediyor. Enflasyonu düşürmeden yani enflasyonu düşürmek için reform yapmak gerekiyor. Mal arzını artırmak gerekiyor. Piyasayı mala boğmak gerekiyor. Enflasyonu düşürmeden siz talimatla faiz oranlarını düşürdüğünüz zaman ne oldu? Bakın yukarıda yüzde 19 enflasyon, siz faizi 15 çektiğiniz zaman arada 4 puan makas olacak ve hiç kimse gidip türk lirasında durmayacak. Berat Bey döneminde bunu yaşadık ve önümüzdeki dönemde kuvvetle muhtemel bu ifadeye baktığımda yine aynısı olacak ve bunun tek bir açıklaması var burada AKP yönetimi seçimi düşünüyor, seçimi kurtarmaya çalışıyor ve ekonomide sahte bir cennet ama ondan sonra benden sonrası tufan daha sonra çakışırsa çakılır, batarsa batar. Bir şekilde seçilirsek kurtarırız. Seçilemezsekte yeni gelen millet ittifakının eline bir güzel enkazı veririz düşüncesidir bu. Bunun başka bir tercümesi yok ve an itibariyle hani bugün yarın olmasa da bu zihniyet eğer ciddi bir şekilde eyleme dönüşecek olursa burada Dolar/TL’de ne yazık ki, ne yazık ki çok ama çok sıkıntılı noktaları göreceğiz diye düşünüyorum.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı