Erdoğan Rusya’dan ne istedi? İstediğini alabildi mi?

BirGün gazetesi yazarı İbrahim Varlı, Erdoğan'ın Soçi ziyaretinde istediğini alamadığını, Suriye'ye operasyon konusunda Putin'den sert bir karşılık geldiğini yazdı.

GÜNDEM 09.08.2022, 20:25
11
Erdoğan Rusya’dan ne istedi? İstediğini alabildi mi?
BirGün gazetesi yazarı İbrahim Varlı, Soçi ziyaretine ilişkin kulis bilgilerini paylaştığı yazısında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istediğini alamadığını, özellikle Suriye'ye harekât konusunda Putin'den sert bir karşılık gördüğünü yazdı.
dünyada dengeler değişirken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi'deki diplomasi hamlelerini "uçurum diplomasisi" olarak niteleyen Varlı, Türkiye'nin Rusya ile ilişkisinin denge değil bağımlılık temelinde ilerlediğine de dikkat çekti. 
İbrahim Varlı'nın "Soçi Erdoğan’ın ölüm saltosu mu?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şu şekilde: 
"Erdoğan Soçi dönüşü katıldığı Büyükelçiler Konferansı'nda bir kez daha Suriye'ye yeni operasyon mesajını verirken Putin ile görüşmenin tüm aksi iddialara rağmen iyi gitmediği ileri sürülüyor. Zirve sonrası ortak açıklamanın yapılmaması Çeçen lider Kadirov ile yapılan gayri resmi görüşme bunun işareti.
Suriye’ye operasyon için Rusya’dan ve ABD’den izin şart. Pazar günkü yazımda da değinmiştim, yinelemiş olayım. Soçi’de MİT ve Milli Savunma Bakanlığı ( MSB) raporu doğrultusunda Ankara, Tahran ile birlikte Moskova’ya SDG/YPG’ye karşı ortak operasyon teklifinde bulunur. Bunun için de Suriye ordusu ve aşiretlerle işbirliğine açık olunduğu, Suudi Arabistan, BAE, Katar gibi petro dolar zengini Körfez Arap ülkelerinden de destek alınacağı Rus tarafına iletilir.
Peki bu teklif Rus cephesinde nasıl karşılar? Rus lider Putin’in daha ilk andan itibaren Erdoğan’ın önerilerini sert şekilde reddettiği ileri sürüldü. Konunun uzmanlarından bir eski dışişleri bakanlığı yetkilisi emekli diplomat Soçi’den kendisine aktarılan bilgiyi şu şekilde aktarıyor: 'Toplantı baştan sona Erdoğan’ın ısrarı Putin’in reddi ile geçiyor. Putin, Erdoğan’a harekât da konut da yapmayacaksın, herkes niyetinin farkında diyor. Hatta Erdoğan “Bölgede benden iyi dostun yok deyince', Rus lider, 'Merak etme benim çok dostum var' karşılığı veriyor.
Soçi’deki önemli ayrıntılardan bir diğeri de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Çeçen lider Ramazan Kadirov ile 'gizli' görüşmesi. Dışişleri’nin saklamaya çalıştığı görüşmeden Kadirov’un kendi Telegram kanalında yaptığı açıklamayla haberdar olduk. Kadirov görüşmeyi, 'Türkiye ile Çeçen Cumhuriyeti arasında çeşitli konularda yakın iş birliği kurmanın gerekliliği konusunda ortak bir görüşe vardığımız gayri resmi, zengin ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Çavuşoğlu, bu gayri resmi görüşmenin ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve temasların kurulmasının başlangıcı olmasını umduğunu ifade etti. Çavuşoğlu ile anlaştım ve her iki tarafın da ortak girişimlerden yararlanacağını söyledim' diye konuştu. Kadirov, Fidan ve Çavuşoğlu’nun kendisini Türkiye'ye davet ettiklerini, kendisinin de elbette, bu daveti kabul ettiğini söyledi.
Malum, Putin’in Kafkasya’daki demir yumruğu ve savaş lordu olan Kadirov ile Ankara’nın arası yok. Gizli tutulduğu için de Kadirov ile ne tür pazarlıklar yapıldığını da bilemiyoruz.
Görünen o ki Kafkasya’dan Suriye’ye ve Kuzey Afrika’ya iktidar cenahının bu aralar pek bir sık başvurduğu 'değişen şartlar' doğrultusunda yeni bir döneme girilmek üzere. ABD’nin ardından bir diğer küresel güç merkezi Rusya ile kurulan ilişki bir denge olmaktan çıkıp tek yanlı bir bağımlılık ilişkisine dönüşmüş durumda. Bu durum da Dağlık Karabağ’dan Libya’ya, Suriye’den Doğu Akdeniz’e pek çok cephede Ankara’yı Moskova’ya muhtaç hale getiriyor.
Putin ile pazarlığın, Kadirov ile buluşmanın izlerini seçim sathı mahalline girmişken bu cephelerde göreceğiz. ABD ve Batı cephesi ile ilişkileri rayına sokmakta zorlanan Erdoğan'ın başaşağı giden iktidarını bir son hamleyle kurtarma arzusuyla başvurduğu Soçi'deki 'uçurum diplomasisi'nin işe yaraması için mucizeler gerek. Ama burası Ortadoğu ve gün doğmadan neler doğar!"

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı