Erdoğan, ''Sığınmacılar kalacak'' diyor ama AKP seçmeni ne düşünüyor?

Gazeteci Kemal Can, konuk olduğu programda mülteci meselesini kastederek "Çıkıp çıkıp 'Göndermeyeceğiz' demesinin içeride bir karşılığı yok, kendi seçmeninde de bir karşılığı yok" ifadesini kullandı.

GÜNDEM 11.05.2022, 19:25
14
Erdoğan, ''Sığınmacılar kalacak'' diyor ama AKP seçmeni ne düşünüyor?
Halk TV'de yayınlanan Kadraj programında gazeteci İpek Özbey'in konuğu gazeteci Kemal Can oldu.
Türkiye'deki sığınmacıların durumunun konuşulduğu programda Can, göç meselesinin bütün dünya için çok önemli problemlerden biri olduğunu söyledi. Gelir ve refah dağılımındaki adaletsizliğin büyük kitleleri doğal olarak harekete geçirdiğini ve göçe neden olduğunu belirtti.
Mültecilerin sağ popülist dalgada çok önemli bir motivasyon damarı olduğunu sözlerine ekleyen Can, pek çok ülkede bu sağ popülist dalganın siyasette etkili olduğunun altını çizdi.
Türkiye açısından özel bir takım koşullar olduğunu ifade eden Can sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yer aldığı bölge itibariyle ve şu anda özellikle Suriye ve şimdi giderek daha da doğudan Afganistan ve Pakistan üzerinden çok yüksek bir göç almaya başlayan ve nüfusuna ve ekonomik gücüne oranla kaldıramayacağı bir takım yüklerle karşı karşıya kalan bir ülke. Dolayısıyla hızlı cereyan eden ve dar bir zaman sıkışmış büyük bir sorunla karşı karşıyayız"
Ülkedeki iktidarın bu soruna 'araçsal' yaklaştığını ve bunu başından beri yaptığını söyleyen Can, iktidarın bu ülkeye gelen göçmenleri 'komşu ülkedeki savaşın nedeni geçici bir durum' olarak görmediğini belirtti.
"Türkiye'deki iş gücünü ucuzlatmanın bir aracı olarak özellikle belirli bir ekonomik çevrenin bunu talep ettiğini biliyoruz" diyen Can, dış politikada da göçmenleri iktidarın önemli bir enstrüman olarak kullandığını ifade etti.
Buna ek olarak, mülteci sorununu iç politikada da 'tansiyon' oluşturmak için iktidarın kullandığını aktaran Can, sözlerine şöyle devam etti:
"İktidar ve özellikle de Erdoğan, acaba politika mı değiştiriyor, dedirten bir takım çıkışlar yaptı. Daha önce biliyorsunuz otobüslere bindirip Edirne kapısına götürmüşlerdi. Suriye'ye otobüslerle götürmüyorlar ama Edirne'ye devlet operasyonuyla götürmesini izlemiştik. Aslında iktidarın bir politika değişikliği değil, süreklilik kazanan bu araçsal kullanımı iç politkada da gerilim ayarlama aracı olarak kullandığını görüyoruz. Çünkü, Erdoğan'ın çıkıp çıkıp göçmen meselesinde bu tür bir gerilimi yükseltecek açıklamalar yapmasını gerektiren bir şey yok. Çıkıp çıkıp 'Göndermeyeceğiz' demesinin içeride bir karşılığı yok, kendi seçmeninde de bir karşılığı yok"

Erdoğan'ın 'Ensar' söylemi dahil olmak üzere bu politikalarının kamuoyu araştırmalarına göre iktidar seçmeninde bir karşılığı olmadığını da söyleyen Can, "Tam tersine reaksiyona neden oluyor" dedi.
Can ayrıca, her ne kadar seçmeninde karşılığı olmasa da iktidarın bu davranışının iç politikadaki gerilimi yönetmede faydası olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı