Erdoğan, şoke eden cevabı AK Parti'nin kalesi meydanda aldı: Gidicisin

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran dönüşü “Meydanlar muhalefete gereken cevabı verecektir.” demişti. Mehmet Y. Yılmaz, Erdoğan'ın Kayseri mitingini örnek gösterdi: Eski kalabalıkları toplayamadı

GÜNDEM 25.07.2022, 10:40 25.07.2022, 16:56
10
Erdoğan, şoke eden cevabı AK Parti'nin kalesi meydanda aldı: Gidicisin

Gazeteci yazar Mehmet Y. Yılmaz, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumartesi günü Kayseri’yi ziyaret edeceğim. Meydanlar ve caddeler muhalefete gereken cevabı verecektir.” sözlerini değerlendirdi. Mehmet Y. Yılmaz “AKP ve Erdoğan, kitleler üzerinde eski etkisini kaybetmiş görünüyor. Ve bu artık sadece parti teşkilatındaki yorgunluk ile açıklanabilir bir durum da değil.” dedi.
T24 yazarı Mehmet Y. Yılmaz bugünkü köşe yazısında, “Muhalefet böyle bir yanıt bekliyor muydu bilmiyorum ama “gereken cevap”, önemli bir gösterge olabilirdi ve nitekim öyle de oldu. 20 Temmuz’da T24’te yayımlanan “Onu daha önce hiç böyle görmemiştik” başlıklı yazım, 15 Temmuz’da son derece düşük katılımlı cılız mitingin Erdoğan ve AKP teşkilatında bir “mental yorgunluğa” işaret edip etmediğini sorguluyordu. Kayseri’de bu konuda bir yanıt daha almış olduk: Devletin olanaklarının seferber edilmesine, fabrikaların filan boşaltılarak mitinge insan taşınmasına rağmen, eski havasından çok uzak bir miting gerçekleştirebildi. Kayseri gibi “partinin kalesi” sayılabilecek bir kentte bile eski kalabalıkları toplayamadı.” diye yazdı.
“Erdoğan’ın Kayseri’den bir gün önce İstanbul’da Eyüpsultan’da yaptığı toplu açılış töreni de aynı şekilde sonuçlanmıştı.” diyen Mehmet Y. Yılmaz şöyle devam etti:
“Abdurrahman Dilipak’ın, Eyüpsultan’daki mitingin ardından sosyal medyada yazdığı şu mesaj, mitinglerin cılızlığı ile ilgili tespitlerin sadece muhalefete ait olmadığını da ortaya koyuyordu:
“AK Partide ne oluyor? 15 Temmuz’da Fatih’te, bugün Cuma çıkışı Eyyub sultanda cami çıkışı meydanda bir avuç insan. Ne oluyor, bu olanlara bir anlam veren var mı?” (Orijinal metin böyle, bir düzeltme yapmadım.)
Erdoğan ve partisi için “imaj ve algı”, gerçeğin kendisinden her zaman daha çok önem taşıyor.
Devlet olanaklarının sonuna kadar kullanıldığı mitingler de partinin ve liderinin hâlâ güçlü olduğu, kamuoyunda büyük desteğe sahip olduğu algısını yaratmak için en iyi fırsat.
Böylece Erdoğan’ın sözünü ettiği “gereken cevap” da alınmış oluyor.
AKP ve Erdoğan, kitleler üzerinde eski etkisini kaybetmiş görünüyor.
Ve bu artık sadece parti teşkilatındaki yorgunluk ile açıklanabilir bir durum da değil.
Kayseri Milletvekili ve AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş’ın, Kayseri mitingi öncesinde yerel bir kanalda söyledikleri, durumu daha iyi açıklıyor:
“Şu an AK Parti’ye karşı bir kırgınlık, kızgınlık var. Ekonomik sıkıntılardan kaynaklı ‘niye böyle’ diyenler var. Ama böyle global bazda bir ekonomik sıkıntı ne zaman oldu bilmiyorum ama herhâlde 70’lerde bir petrol kriziyle ortaya çıkan bir sıkıntıydı. O zaman çok önde olan Adalet Partisi’ni ikinci parti haline getirmişti. Tek başına iktidardan almıştı.”
Erdoğan’ın, Kayseri mitingindeki sözleri kendisinin de seçmendeki bu “kırgınlık ve kızgınlığın” farkında olduğunu gösteriyor:
“Varsa yanlışlar düzeltilir, hatalar telafi edilir, kırgınlıklar giderilir. Bırakacağımız en önemli miras geleceğimize halel getirecek nifaklara itibar edilmesin.”
Burada dikkatinizi Erdoğan’ın konuşmasındaki “varsa” ifadesine de çekmek isterim.
Belli ki Erdoğan, bir sabah kendisini iktisatçı zannederek uyanmasının yarattığı sonuçları kabullenmekte zorlanıyor.
Ekonomide yarattığı tahribata kaynaklık eden hataları ve yanlışları kabul etmekte zorlanan birisinin bu “hataları ve yanlışları nasıl düzeltebileceği” de ayrı bir konu tabii.
Muhalefet cephesi, seçmenin önüne etkili olabilecek bir program ve bu programı uygulayabileceği inancını yaratacak ciddi bir aday koyarsa, bugün araştırmalarda az farkla birinci görünen AKP’nin oy kaybının daha da hızlanacağını bugünden söyleyebilirim.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 11 Nisan 2024
İmsak 04:51
Güneş 06:13
Öğle 12:47
İkindi 16:21
Akşam 19:10
Yatsı 20:27
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı