Erdoğan'a Joe Biden uyarısı: Canlı yayında diplomatik hata yaptı

Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında 14 Haziran'da gerçekleştirilecek görüşme hakkında önemli bir yazı kaleme aldı.

GÜNDEM 04.06.2021, 15:20
2
Erdoğan'a Joe Biden uyarısı: Canlı yayında diplomatik hata yaptı
Gazeteci Murat Yetkin,  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılacak görüşmeye ilişkin "Biden’ın üç görüşmesi: Johnson, Erdoğan, Putin" başlıklı yazı kaleme aldı.
Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün TRT özel canlı yayınında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşememekten yakınmasının diplomatik açıdan hata olduğunu belirtti.
Erdoğan'ın Biden ile gerçekleştireceği görüşmenin içeriğinin nasıl olması gerektiği konusunda önemli aktarımlar yapan Yetkin, “Türkiye’nin ABD ile ilişkilerine ne aşağılık kompleksine kapılmış bir amir-memur ilişkisi içinde ne de ‘yumruğu masaya vurdum’ boş hamasetiyle bakmak lazım. Uluslararası ilişkileri belirleyen, karşılıklı çıkarlar olduğu kadar karşılıklı muhtemel zararlardır” ifadelerini kullandı.
İşte Yetkin’in yazı şu şekilde:
“Biden ile görüşmesi öncesinde Erdoğan’ın muhatabına önemli bir zaafını açık ederek diplomatik hata yaptığını söylememiz gerekiyor. Erdoğan 1 Haziran’da TRT’de yayınlanan programda, kendisi için en önemli unsurların başında liderlerle bire bir görüşmenin geldiğini söyledi ve Biden ile görüşememekten yakındı. Bu aslında ‘devletten devlete ilişkileri Dışişleri gibi kurumlar yerine benimle konuşarak daha kolay halledebilirsiniz’ demektir. Bu sadece Biden değil, Türkiye’den istediğini almak isteyen hangi lider varsa, Türk Dışişleri yerine doğrudan Erdoğan’ı arayarak kestirmeden sonuca gideceği algısına yol açar. Erdoğan şahsen muhatap alıma arzusunu açık ederek diplomatik zafiyet göstermiştir.
Ankara’daki etkili şahıslara sorsanız, Nasreddin Hoca’nın ‘Zaten inecektim’ fıkrasında olduğu gibi Biden görüşmesinden ‘Beklentimiz’ yok yanıtını alabilirsiniz. Karşılıklı beklenti NATO işbirliğinin devamı kaldıktan sonra, hâlâ ‘ticareti 100 milyar dolara çıkaracağız’ hayalini bekleseniz ne olacak zaten?Gerçekçi olalım, o yeter.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı