Erdoğan'dan Merkez Bankası rezervleri için farklı açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün TRT'deki tartışmaya neden olan açıklamalarının yansıması sürüyor.

EKONOMİ 03.06.2021, 11:50
16
Erdoğan'dan Merkez Bankası rezervleri için farklı açıklamalar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın 128 milyar dolar rezervinin akıbeti konusundaki farklı açıklamaları kamuoyunda yeni bir tartışmaya neden oldu.
Erdoğan'ın, TRT'deki canlı yayında Merkez Bankası rezervlerinin yatırımlar için kullanıldığını ifade etmesi kamuoyunda tepkiye ve tartışmaya yol açtı.
128 milyar doların akıbeti hakkında ilk tartışmalar çıktığında Cumhurbaşkanı Erdoğan, rezervlerin Merkez Bankası kasasında olduğunu kamuoyuna duyurmuştu.
Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Nisan'daki parti grup toplantısında ise 128 milyar doların akıbetine ilişkin "Yaygarası yapılan 128 milyar dolar, ne buhar olmuştur, ne de haksız ve hukuksuz yere herhangi birilerinin cebine girmiştir. Bu para ve çok daha fazlası, ekonominin aktörleri ve vatandaşımız arasında dolaşıma girmiş, yani yer değiştirmiş, ama sonuçta çoğu yine ülkemizin değeri olarak yurt içinde kalmıştır" şeklindeki açıklamayı yapılmıştı.
Son olarak TRT'deki canlı yayında 128 milyar doların yatırım ve altyapı giderleri için harcandığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, farklı dönemlerde farklı açıklamalarıyla yaşanan tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı.
Erdoğan tarafından farklı dönemlerde yapılan açıklamalar üzerinden kamuoyunda 128 milyar doların tam olarak nereye haracandığı veya söz konusu rezervlerin Merkez Bankası'nın kasasında olup olmadığı merak ediliyor.
Yasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervlerinin yatırım ve altyapı çalışmaları için harcanmasına imkan vermiyor.
Bu çerçevede Merkez Bankası, rezervlerini resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre de şu amaç doğrultusunda saklı tutuyor:
"-Para ve kur politikalarına olan güveni sağlamak ve bu politikaları desteklemek,
-Hazinenin yabancı para iç ve dış borç ödemelerini gerçekleştirmek için gerekli olan dövizi hazır bulundurmak,
-Ülkemizin ekonomisini yurt içi veya yurt dışında oluşabilecek ani finansal değişimlere karşı dayanıklı hâle getirmek
-Uluslararası piyasalarda ülke ekonomisine duyulan güveni artırmak."
Ortaya çıkan bu bilgiler ışığında Merkez Bankası'nın rezervleri merkezi bütçe haracamaları şeklinde kullanılamayacağı gibi yatırım ve altyapı konusunda da harcanması hükümetlerce ve banka yönetimince mümkün değil.
Bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 128 milyarın akıbeti konusundaki açıklamasını tekrar tartışma konusu haline getiriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Haziran'da TRT'deki canlı yayın özel programında Merkez Bankası'nın 128 milyar doları için şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bunlar diyorlar ya '128 milyar dolar nereye gitti.' Merkez Bankası parasının nereye gittiği sorulur mu? Bu süreçte bir Van depremini, Bingöl depremini geçirdik değil mi? Hiç nereden bu harcamaları yaptınız diye soran oldu mu? Hiç soruyorlar mı ya? Maalesef sorma hakkını kendilerinde bulabiliyorlar ama bizim bütün, şunu unutmayın altyapısı olmayan bir ülkenin üst yapısı her zaman tehdit altındadır. Türkiye altyapısı çürük olan bir ülke konumunda. Altyapıya çok önem veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz ki özgüvenle hayatımızı sürdürebilelim."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı