Erdoğan'ın faiz bilançosu çıkarıldı: Erdoğan sebep, faiz sonuç oldu

CHP Grup Başkanvekili  Engin Altay, Erdoğan'ın faiz bilançosunu çıkardı. Engin Altay, "Devletin borçlarının faiz yükü bir yılda 1 trilyon TL'den 3 trilyon TL'ye çıktı." dedi.

GÜNDEM 22.07.2022, 11:50
3
Erdoğan'ın faiz bilançosu çıkarıldı: Erdoğan sebep, faiz sonuç oldu
CHP Grup Başkanvekili  Engin Altay, “faize karşıymış” gibi bir algı oluşturmaya çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tam bir faiz dostu ve yüksek faizin sebebi olduğunu söyledi. Altay, Erdoğan'ın uygulamakta ısrar ettiği yanlış ekonomi programlarının bir avuç para sahibine, bankalara ve uluslararası finans kuruluşlarına hizmet ettiğini belirterek “Erdoğan sebep, faiz sonuç oldu.  Devletin borçlarının faiz yükü  bir yılda 1 trilyon TL'den 3 Trilyon TL'ye çıktı.” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay yaptığı yazılı açıklamada, faiz indirimi söylemlerinin sadece Merkez Bankasının bankalara verdiği paranın yüzde 19 olan yıllık faizinin yüzde 14’e indirilmesiyle sınırlı kaldığını hatırlattı. Engin Altay, devletin vatandaşların, şirketlerin içeriye ve dışarıya ödediği ekonomideki diğer faizlerin ise arttığını vurguladı. CHP'li Engin Altay, Merkez Bankasını faiz indirmeye zorlayan Erdoğan’ın  kamu alacaklarına ilişkin gecikme zammını ise aylık yüzde 1,6’dan yüzde 2,5’e yani yıllık yüzde 19,2’den yüzde 30’a çıkardığını vurguladı. Aynı şekilde Hazine ve Maliye Bakanlığının da 2019’dan bu yana yıllık yüzde 15 olarak uyguladığı tevil faizini yüzde 24’e yükselttiğini ifade etti.
Engin Altay, Erdoğan’ın faiz indirimi talimatı vermesinden önce Hazinenin 6 yıl vadeli tahville ortalama yüzde 19,13 faiz oranıyla borçlandığını, aynı vadedeki borçlanmanın bu yıl  temmuz ayındaki yıllık faizinin ise yüzde 25,9 olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
CHP’li Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “faize karşı” uyguladığı sözde politikaların, döviz kurunu ve enflasyonu üç haneli oranlarda artırdığını hatırlatarak, bunun da  iktidarın adına faiz dememek için, kira sertifikası, altın tahvili, döviz tahvili, gelire endeksli senet gibi araçlarla yaptığı  borçlanmaların faiz ve kur farkı maliyetini  son bir yılda  enflasyonun yüzde 78,6’ya yükselmesi ve  döviz kurunun yüzde 106 oranında artması yüzünden yüzde 78-106 gibi  oldukça  yüksek oranlara çıkardığını kaydetti.
Engin Altay, faiz oranlarındaki bu gelişmenin   Devletin, vatandaşların ve şirketlerin faiz yükünü artırdığını dolayısıyla bu kesimlerin zarar gördüğünü, kazananın ise bankalar ve Türkiye’ye dış borç veren uluslararası sermayenin  olduğunu belirtti.
2021 yılının ilk beş ayında vatandaşların bankalara  tüketici kredisi için ödediği faiz 44 milyar liraydı, bu yıl aynı dönemde 64 milyar liraya yükseldi.
Geçen yıl ilk beş ayda şirketler kullandıkları krediler için bankalara 117 milyar lira faiz ödemişti, bu yıl aynı dönemde  201 milyar lira ödediler.
2021 yılının bütçeden devlet 180 milyar lira faiz ödemişti bu yılın bütçesinde faiz için  330 milyar lira ayrıldı. Kur korumalı mevduat için devletin bütçeden  şimdiye kadar ödediği 37 milyar lirayı ve bundan sonra ödeyeceklerini de  dikkate alırsak, bu yıl 400 milyar liradan fazla bütçeden faiz ödenecek.
2021  yılı haziran ayında Devletin iç borçlarının toplam faiz yükü  668 milyar liraydı, bu yıl haziranda  bu rakam 2 trilyon 175  milyar liraya ulaştı.
Bir yıl önce devletin dış borçlarının toplam faiz yükü  380 milyar liraydı,  bu yıl 780 milyar lirayı buldu.
Bankalar geçen yıl ilk beş ayda  Devletten ve vatandaşlardan , şirketlerden 221 milyar lira  faiz geliri elde etmişti bu yıl bu rakam 421 milyar lirayı buldu.
Toplam faiz geliri yüzde  90 artan bankaların faiz ödemelerindeki artış yüzde 40’ta kaldı.
Türkiye, uluslararası piyasalardan geçen yıl yüzde 5’le borçlanıyordu, artık yüzde 11-12 yıllık faiz oranıyla borçlanıyor. Gelecek yıllar borç aldığı yabancı bankalara, finans kuruluşlarına, Londra’daki bir avuç bankere çok daha yüksek miktarlarda dış borç faizi servis edecek.
Devletin aldığı gecikme  ve tecil faizleri arttığı için, vatandaşlar devlete daha fazla faiz ödeyecek.
 
 
“Bankalar geçen yıl Merkez Bankasından yüzde 19’la aldığı parayı Hazineye yüzde 19,13 faiz oranıyla borç veriyorlardı. Bu  bu  yıl ise yüzde 14’le aldıkları parayı Devlete yüzde 25,9’la satıyorlar.  Vatandaşlar geçen yıl bankalardan ihtiyaç kredisini yüzde 22 faizle alıyordu. Bu yıl yüzde 33 faizle alıyor. Şirketler ticari krediyi geçen yıl temuzda yüzde 20’yle kullanıylorlardı bu yıl bankalara yüzde 30 faiz ödüyorlar. Sadece içerdeki faiz oranları artmadı  dışardan borçlanmalarınki de bir kattan fazla arttı. Geçen yıl  Türkiye yurt dışından beş yıl vadeli dolar borçlanmasını yıllık yüzde 5 faizle yapıyordu, bu yıl  aynı vadedeki dış borçlanma için yüzde  12’ye yakın dolar faizi ödüyoruz. Erdoğan’ın bir sürü süslü isim koyduğu kerameti kendinden menkul ekonomi programlarının tamamı da yüksek faizle halka ve devlete zarar verdi.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı