Erdoğan'ın helallik istemi ne anlama geliyor? Erken seçim olacak mı?

‘Helallik’ açıklaması sonrası erken seçim tartışmaları da Ankara kulislerini hareketlendirdi. Peki muhalefetin erken seçim çağrısı ile Erdoğan'ın helallik istemi ne anlama geliyor?

GÜNDEM 18.05.2021, 13:00
21
Erdoğan'ın helallik istemi ne anlama geliyor? Erken seçim olacak mı?
Erdoğan'ın açıkladığı 18 günlük tam kapanma kararıının ekonomik destek içermemesi büyük tepkilere neden olmuştu.‘Tam kapanma’ olarak duyurulan tedbirler başta esnafı olmak üzere tüm çalışanları sanıldığından daha da çok mağdur etti.Simitçiler, çiçekçiler, ayakkabı boyacıların yanı sıra kafeler restoranlar ve diğer iş yerleri ile birlikte salgında iş ve gelir kaybına uğrayan, geçinme olanağı kalmayan milyonlarca vatandaş ne yapacağını bilmez halde.
İşte tam bu sırada tam kapanma sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Desteklerimize(!) rağmen sıkıntıya düşen olduysa helallik istiyoruz" açıklaması geldi.
Öte yandan tüm bu karışıklıklar sürerken helallik isteyen Erdoğan'a muhalefet liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener tarafından hep tepki geldi hem de erken seçim çağrısı.
Hükümet tarafından ise adeta Ti'ye alırcasına bir açıklama yapıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Yenilen pehlivan güreşe doymazmış” diyerek muhalefetin erken seçim taleplerini hafife aldı.
Muhalefet ise Erdoğan'ın ekonomik sıkıntı çeken vatandaştan 'helallik' istemesini bir itiraf olarak değerlendiriyor.
İlginçtir ki Cumhurbaşkanı Erdoğan  2019 yerel seçim yenilgisine dek ne zaman sıkışsa çareyi ya erken seçim ya halkoylaması yoluyla sandığa gitmekte buldu. Şimdi ise muhalefet erken seçim isterken AK Parti ve ortağı Devlet Bahçeli seçimden kaçıyor.
Sonuç olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın helallik istemi aynı zamanda halkın içine düştüğü sefaletin de itirafı anlamına geliyor.

Yeni sisteme göre erken seçim kararını ya Cumhurbaşkanı ya da Meclis’in beşte üçü alabiliyor.
Eğer şu an bir erken seçim kararı alınırsa  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisi aday olamıyor. Bir başka durumda da AK Parti ve MHP'nin toplamı da beşte üçe ulaşamıyor. Yani Erdoğan bir erken seçim kararı verirse bunu Meclis’ten ve muhalefetin oylarıyla geçirmek zorunda. Sonuçta kan kaybeden bir Erdoğan bu kadar aleyhine olacak bir karara imza atmaz hele de görev süresinin bitmesine 2 yıl daha varken. 
Pandemi sürecindeki başarısızlık, Ticaret Bakanlığı’ndaki yolsuzluk iddiaları, ekonominin giderek daha da kötü bir hal alması vu bu nedenler intihar olaylarının çoğalmasına ek olarak mafya devlet ilişkilerinin bir mafya babasının itiraflarıyla deşifre edilmiş olmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rağmen Ak Parti içinden de tepkiler yükselmeye başladı. 
Duman olan 128 milyar dolarlık rezerv ile ilgili tatmin edici açıklamanın gelmemesi, koronavirüs aşısı ile ilgili skandallar, geçilmeyen yollara ve köprülere aktarılan milyonlarca lira artık AK Partinin meşruiyetinin de sorgulanmasına neden oldu.
Helallik istenen esnafın hali de içler acısı. Her 10 esnaftan 8’i ciddi gelir kaybı yaşadığını yer alıyor.
Kaderine terk edilen vatandaşlardan 'helallik' isteyen Erdoğan'a sosyal medyadan tepki yağdı. Binlerce insanın ‘hakkımızı helal etmiyoruz’ diyerek gösterdiği tepki hala gündemdeki yerini koruyor.
Hükümet her ne kadar ayak diretse de her gün ortaya saçılan skandallar erken seçim kararının kaçınılmaz bir hale geldiğini gösteriyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı