ESK’dan et fiyatlarına gizli zam!

canlı hayvan ve et ithalatını gizli yürüten Tarım ve Orman Bakanlığının, ESK’nın satışını yaptığı et fiyatlarına da gizli bir şekilde zam yaptığı ortaya çıktı.

GÜNDEM 07.03.2023, 22:15
1
ESK’dan et fiyatlarına gizli zam!
Muhalefete yönelik ‘her şeyi yerlileştirdik, millileştirdik ama muhalefeti yerlileştiremedik, millileştiremedik’ tepkisinde bulunan Kirişçi’nin  diğer yandan Avrupa ve Güney Amerika’yı kapı kapı dolaşarak gizli gizli canlı hayvan ve et ithal etmesi yerli ve millikten ne anladığını gözler önüne seriyor. 
Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarına gizli zam yaptı! Vatandaşın yapılan zammı fark etmemesi için fiyat listesi de yayından kaldırıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı hayvancılık politikası iflas ederken, et fiyatları da sürekli yükseliyor. Karkas kesim fiyatı bazı bölgelerde 190 liraya kadar çıkarken, kıymanın kilosu da 280 liraya kadar çıktı.
Bakanlık sözde et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için Macaristan, Romanya ve Uruguay’dan kasaplık hayvan, Polonya ve Bosna Hersek’ten de et ithal etmeye başladı. Ancak yapılan ithalatlara rağmen karkas kesim fiyatlarının yükselmeye devam etmesi, Bakan Kirişçi ve ekibinin yönetim zafiyetini gözler önüne seriyor.
Ülke hayvancılığı uygulanan yanlış politikalardan dolayı göz göre göre büyük bir krizin içine sürüklenirken, diğer yandan vatandaşın 1 kg et alabilmek için satış mağazalarının önünde uzun kuyruklar oluşturduğu Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarına gizli zam yaptığı ortaya çıktı.
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, kıyma ve kuşbaşına kiloda 10 lira zam yapan ESK, diğer ürünlere ise yüzde 20 zam yaptı. Yapılan zamla ilgili kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmazken, ESK sürekli yayınladığı satış fiyat listesini de kurumun web sayfasından kaldırdı.
ESK’nın ürün satış fiyat listesini sessiz sedasız yayından kaldırması tepki çekerken, canlı hayvan ve et ithalatına yönelik sözleşmelerin de gizli kapaklı yapılması, kamuoyuna konuyla ilgili hiçbir bilgi verilmemesi manidar bulunuyor. ESK’nın ithalata yönelik bütün süreci gizli yürütmesinin nedeni olarak Bakan, bakan yardımcıları ve ilgili bürokratların kendilerini tartışmalı hale getirmemek için yapıldığı kaydediliyor.
Piyasada et fiyatlarının önüne geçilemezken, ESK uzun bir süredir satışını yaptığı et fiyatlarında bir artışa gitmemişti. Kıyma 89 TL, kuşbaşı 99 TL’den satılırken, yapılan zamla birlikte kıyma 99 TL, kuşbaşı ise 109 lira oldu. Piyasada kıymanın 280 liraya çıktığı düşünülürse, ESK’nın satış fiyatları yine piyasanın çok altında kalıyor. Kıyma ve kuşbaşına yapılan 10 liralık zam, mevcut piyasa fiyatlarına göre bir anlam ifade etmediği halde, burada dikkat çeken yapılan zammın kamuoyundan gizlenmesi ve ESK’nın satış fiyatını yayından kaldırması oldu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı