Evren Devrim Zelyut net konuştu: MB ateş ediyor, dolar kuru fırlayacak

Dolar kurunda yaşanan bir miktar geri çekilme doların fiyatı ne oluyor sorusunu sordurtuyor. Evren Devrim Zelyut, MB'nin dolar kuru üzerine ateş ettiğini söyleyerek dolar kuru için net konuştu.

EKONOMİ 30.07.2021, 16:45
18
Evren Devrim Zelyut net konuştu: MB ateş ediyor, dolar kuru fırlayacak
Dolar kuru şu dakika itibarıyla 8.40 TL’ye kadar geriledi. Euro fiyatı ise 9,99 TL’den işlem görüyor. Dolar fiyatı FED’in faiz kararı sonrası bir miktar geri çekilmeler yaşıyor. Dolar kuru gün içerisinde en düşük seviyesini 8,40’da görürken en yüksek seviyesini ise 8,56 olarak konumlandırdı. Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Avrasya Yatırım isimli Youtube kanalında, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun dünkü açıklamalarını ele aldı. değerlendirdi. Zelyut, dolar kurunda yaşananları ve beklentiler hakkında değerlendirmelerde bulundu.  

Evren Devrim Zelyut, Dolar/TL kurunda piyasada çok büyük bir çatışma olduğunu savunarak, Merkez Bankası, kamu bankaları ile doların üstüne yüklenmeye çalıştıklarını söyledi. Zelyut, TCMB’nin dolara adeta ateş edildiğini ifade ediyor.  

Zelyut, Merkez Bankası’nın eksi 52,5 milyar dolar içerde olduğunu söyleyerek, “Durum sıkıntılı. O zaman nedir bu Dolar/TL'deki düşüş. Bir pansuman. Allah ne verdiyse kamu bankaları merkez, hazine şuan doların üstüne gelen sıcak paralarla yükleniyor ama gönül isterdi ki bu düşüş kalıcı olsun ama sonbahar kışa doğru bunun kalıcı olmayacağını göreceğiz. Merkez Bankası Başkanı dün konuştu dedi ki. Merkez Bankası önceki raporda yüzde 12.2 olan enflasyon tahminini 14.1’e yükselttik dedi, hayatın gerçekliğinden koptu. Şuan piyasadaki en mütevazı tahmin yüzde 16. Dolayısıyla sizin tahminleriniz tutmuyor, petrol tahminleriniz tutmuyor, enflasyon önemli. Enflasyon konusunda merkez bankası bir şekilde bilerek yürümezse bu Dolar/TL’deki düşüş kalıcı olmaz. O yüzden Merkez Bankası'nın enflasyon konusundaki söyledikleri çok önemli ve Merkez Bankası'nın enflasyon hedefleri tutmayacak.” dedi.

Evrim Devrim Zelyut, MB Başkanı Kavcıoğlu’nun açıklamalarına tepki göstererek, “Merkez Bankası Başkanı, AKP ekonomi yönetimine dönüp; tarımda reformlar yapın, yargıda, demokraside, insan haklarında ülkeyi bir tık daha iki tık daha üç tık daha yukarıya götürün ki dış sermaye korkmadan gelsin ve dış komşularla kavgayı artık kesin diyecek ki bu enflasyon böyle düşün. Yani burada konuyu içselleştirmesi gereken Merkez Bankası. Başkanın dediği gibi firmalar ve biz yorumcular değiliz. Konuyu içselleştirmesi gereken AKP yönetimidir. Dolayısıyla burada somut veriler varken hiç kimse havaya girmesin. Bu Dolar/TL’deki düşüş 1 ay, 2 ay 2,5 ay maksimum ondan sonra yön yukarı ve bu düşüşü de benim izlediğim gördüğüm insanlar bir alım fırsatı olarak kullanıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Evren Devrim Zelyut’un konuşması şöyle:
“Son 4 aya baktığımız zaman bizim ısrarla vurguladığımız nokta eğer Türkiye Sinovac aşısında ısrar ederse aşıyı Türkiye’ye getirmezse turizm gelirlerimiz çakılacak. Turizm gelirlerinin çakılması demek doların 10 lira, 10,5 lira olması demektir dedik ve ısrarla hükümete aşıyı getirmelerini söyledik ve aşının gelmesiyle beraber turizm gelirlerinde bir rahatlama gördük. Bizim yaptığımız yorumlarda yaz aylarında dolarda kısa vadeli bir düşüş olacak dedik. 8,50’ye dikkat dedik 8.50’nin altına geldiği zaman 8,37 - 8,18 ve 8,00 seviyelerinden hane halkının ve firma sahiplerinin alım yapmaya başlayacağını söyledik. Çünkü Türkiye’nin dış borcu çok fazla firmalar borçlu rezervler çok dolu değil. Bu yüzden vatandaş yine alım yapacak dedik. Çünkü Türkiye’de enflasyonun düşmeyeceğini, liranın değer kaybetmeye devam edeceğini, vatandaşımız çok iyi biliyor ve bu düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendirecekler dedik ve neden düşecek Dolar/TL’ye dediğimizde… Bayram öncesinde satan hane halkı var dedik. Turizm gelirleri var dedik, Çin’den SWAP geliyor dedik. IMF parası geliyor dedik. Türk firmaları Euro Bond ihraç etti, 6-7 milyar dolar Türkiye’ye sıcak para geri dedik ve bütün bunlar kuru aşağıya çekecek dedik. Bizim bu dememize rağmen bakıyorum yorumlarda hükümetin politikalarını haliyle eleştirdiğimiz için bize çok kızgın bir trol grubu var ve bu trol grubu kendilerince bir algı yapmaya çalışıyorlar ve diyorlar ki sizin dedikleriniz çıkmadı. Bakın Remzi Bey’in de benim de bütün dediklerim hamdolsun çıktı.
Şöyle bir özet geçeyim. Berat Bey döneminde 6,85’i savunurken dedik ki yapmayın burada mermi harcamayın. 128 milyar dolar parayı batırdılar ve kur 8,5 gitti on ikiden vurduk. Sonra dedik ki faizi yükseltmezseniz bir şekilde bu kur 9 ona gider. Naci Bey geldi faizi yükseltti, kur aşağıya bastılar. Kur aşağıya bastıklarında yine bu grup sizi kandırmak için dedi ki Dolar/TL 6,5 olacak dedi. Remzi Özdemir çıktı dedi ki, hayır, Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş yayınlarımıza çıktı dedi ki, hayır. Ben çıktım dedim ki, hayır tuzağa düşmeyin. Ne oldu dolar 6,40 oldu mu? Olmadı. Tekrar yukarı gidecek dedik ve 8,5 doğru gitti.
Şimdi, Bitcoin sadece dolarda konuşmuyoruz. Bitcoin'de 65 bin dolardayken dedik ki Yahu Bitcoin'e dikkat edin, sıkıntı var, burada yine bir oyun var. Biz bu açıklamayı yaptıktan sonra o videoda Çin ve Amerikan Merkez Bankası şunu yapacak, şunu yapacak, şunu yapacak demişiz. Harfiyen yaptılar, Bitcoin 30 bin dolara düştü. Dolayısıyla bizim hayatımız bizi böyle üzmeye çalışan trollere kapak yaparak geçti. Bakın bir kapak daha yapacağım, aynen hiç merak etmeyin. Nasıl biliyor musunuz?
Şimdi gelin size TÜİK rakamları göstereyim. Ben öyle işkembeden sallamayı sevmem. TÜİK rakamlarına gösterip merkez bankasını gösterim ve dolar tl'deki bu düşüş kalıcı olacak mı olmayacak mı? Sonbaharda bizi neler bekliyor? Şuan kademeli bir şekilde alım yapan hane halkı ve firma sahibi görüyorum. Acaba bunlar yaş tahtaya basıyorlar. Yoksa sonbaharda ekimde kasımda aldıkları dolarları kaçtan satacaklar hep beraber göreceğiz.
TÜİK’in Haziran 2021’e ait dış ticaret istatistikleri görüyorsunuz zaten. Şimdi bu raporun önemi şu. Bu rapora baktığımız zaman Türkiye’deki rezervlerin olup olmayacağını göreceğiz. Şimdi bu raporu yandaş gazetelerde, televizyonlarda size nasıl anlatıyorlar, ihracatımız patladı diye. Evet, gerçekten raporunu ilk başına baktığınızda Haziran ayında ihracatın yüzde 46.9. İthalatın da yüzde 38.7 arttığını görüyoruz. Ama burada şunu unutmayalım. Türkiye'nin ihracatı nasıl arttı. Türkiye'nin ihracatı acaba böyle yüksek teknoloji içeren bilgisayardı, işte yüksek kimya ürünleriydi, havacılık sanayiydi, bununla mı arttı? Hayır. Ne yazık ki Türkiye’nin ihracatı düşük teknoloji içeren malları üreterek arttı ve bunu da nasıl artırdık biliyor musunuz? TL değersiz kılarak yani çok büyük bir bedel ödeyerek biz bu gördüğünüz ihracat rakamını elde ettik ama bu ihracat rakamı acaba dertlere derman oldu mu? Rezerv bir şekilde doldurdu mu? Biraz da Merkez Bankası'na baktığımızda onun cevabını da vereceğiz. Yani derde derman oldu mu? Ama ben size söyleyeyim olmadı. İspatlı bir şekilde merkez bankasının rezervi ne baktığımızda göreceğiz. Rapor, Haziran ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat yüzde 48 arttı, ithalatın yüzde 48. 9 arttı. Bakın enerji ve altın hariç ne demektir bu. Yani sizin dışa bağlı sisteminiz çalıştıkça ithalatı da patlatır. Elinizde avucunuzda ne varsa siz ihracat yaparken aynı zamanda bunları götürdünüz Çin’e Almanya'da verdiniz. Yani soldan girdi, sahadan çıktı. Yüksek teknoloji içeren malların yoğunluğu nedir dediğimizde, işte yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 2.8 oldu.
Bakın tabloyu umarım göre biliyorsunuzdur. Burada arkadaşlar biz düşük teknolojili mallar satarak bu ihracat rakamına ulaşıyoruz. Çıkan sonuç nedir? Peki, onu söyleyeyim, bu düşük teknolojili malları satarak rezervi dolduramaz. Sınıf refahı artıramaz mısınız? Ve daima dolar büyük bir risk olarak, kur riski olarak Euro karşımızda durmaya devam eder. Çünkü sizin rezervini dolduracak çok büyük miktarda para getirecek malları satamıyorsunuz demektir.
Burada bizim rezervlerimizi kalıcı bir şekilde dolduran ihracat geliri ne yazık ki yok. Gelen para direkt hammadde ve yarı mamul ile gittiği için rezervler dolmuyor.
Merkez Bankası'nın şuan an itibariyle 12,5 milyar dolarlık bir rezervi olduğunu görüyoruz ama iş bitti mi bitmedi, neye bakacağız. Birde merkez Bankası'nın SWAP yoluyla aldığı borçlar var. Bunun içinde gördüğünüz gibi uluslararası rezervler ve döviz likiditesi tablosuna giriyoruz. Bu tabloya girdiğimizde bakın 2 numarada 59.7 milyar dolarlık bir SWAP miktarı var. Bunlar para cinsinden. 3 numaralı başlıkta diğer başlığında da gördüğünüz gibi 5.4 milyar dolarlık altın sıvı var. O zaman şu hesabı yapalım, 65 milyar dolarlık bir ödünç alınmış. Merkez Bankamız da para var. 12,5 milyar dolar da bizim rezervimiz vardı. Analitik bilançodan hesaplamıştı. Hatırlayın. Borçtan bu 12,5 milyar doları çıkartalım. 65 eksi 12,5 milyar dolar dediğimiz zaman ne oluyor? Eksi 52,5 milyar dolar Merkez Bankası'nın içerde olduğunu görüyoruz. Merkez Bankası'nın rezervini gördünüz. 52,5 milyar dolar, yani durum sıkıntılı. O zaman nedir bu Dolar/TL'deki düşüş bir pansuman. Allah ne verdiyse kamu bankaları merkez, hazine şuan doların üstüne gelen sıcak paralarla yükleniyor ama gönül isterdi ki bu düşüş kalıcı olsun ama sonbahar kışa doğru bunun kalıcı olmayacağını göreceğiz.
Merkez Bankası Başkanı dün konuştu dedi ki. Önceki raporda yüzde 12.2 olan enflasyon tahminini 14.1’e yükselttik dedi. Merkez Bankası kıymetli arkadaşlarım hayatın gerçekliğinden koptu. Şuan piyasadaki en mütevazı tahmin yüzde 16. Dolayısıyla sizin tahminleriniz tutmuyor, petrol tahminleriniz tutmuyor, enflasyon önemli. Enflasyon konusunda merkez bankası 1 şekilde bilerek yürümezse bu Dolar/TL’deki düşüş kalıcı olmaz. O yüzden Merkez Bankası'nın enflasyon konusundaki söyledikleri çok önemli ve Merkez Bankası'nın enflasyon hedefleri tutmayacak. Neden tutmayacak basit? Çünkü 8’in üzerinde kalan bir kurla şuan kobilerimiz ithalat yapmaya başladılar. Yarı mamul ithal ediyorlar ve ne olacak pahalı ürünler üretecek.
Petrol fiyatları 70 doların üstündeki yolculuğuna devam ediyor. 74.8 dolar enerji maliyetleri. Yukarıya gittikçe Türkiye’de enflasyon artacak. Bir kez daha altını çizin enflasyon yukarı gittikçe lira değer kaybedecek. Anlık olarak değer kazanmasına bakmayın diyorum ve doğalgaza bakın yüzde 35 arttı. Hepinizin elektrik faturası geliyor. Elektrik faturaları nasıl geliyor Allah aşkına bana bir söyleyin ve devam edelim salgında bir dördüncü dalga var diyoruz. Delta vakaları sürekli artıyor. Bu ne olacak? Tedarik zincirlerine yine baskı yapacak arz azaltacak ve gıda fiyat artışlarına bakın. Enflasyonu etkileyen en önemli sebep yüzde 35 Temmuz'da yıllık gıda fiyatı artmış. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın enflasyon hedefleri tutmayacak, tutmayacağı içinde Dolar/TL böyle tatlı tatlı buralarda kalmayacak. Neden gıda fiyatları yukarı gidiyor? Çünkü AKP’nin bir gıda politikası, bir tarım politikası yok. Kooperatifçilik tabanlı bir çözüm oluşturulmadı.
Merkez Bankası Başkanı çıkıyor diyor ki; enflasyonla mücadeleyi herkes içselleştirmeli merkez bankası olarak hazine olarak biz çok çalışıyoruz diyor. Lütfen firmalar daha duyarlı olsun, makul oranlarda zam yapsın. Ya böyle bir şeyi ben anlayamıyorum inanın anlayamıyorum neden biliyor musunuz? Firmalar, firma sahibi arkadaşlarım zevkten mi zam yapıyorlar? Bugün üretici fiyat endeksi yani malların firmalar ayken zammı oranı yüzde 42 olmuş, yüzde 42.1 ÜFE ne demek? Bu firmaların kullandığı girdi maliyetleri deli gibi yukarı gitmiş demek. Adam zevkten bir zam yapıyor zaten zam yapmaya korkuyor, zam yapsa ürettiği ürünlerin satılmayacağını biliyor. Piyasada durgunluk oluşacağını bildiği için yansıtmıyor ürünlerine bu zammı dolayısıyla burada makul oranda zam yaptın diyeceğine, merkez bankası başkanı dönüp AKP ekonomi yönetimine bir şekilde ne yapması gerekirdi. Şu öneriyi şu mektubu getirmesi gerekirdi, yani siz tarımı ve imalat sanayi düzeltin imalat sanayinde bizi bağımsızların, tarımda reformlar yapın, yargıda, demokraside, insan haklarında ülkeyi bir tık daha iki tık daha üç tık daha yukarıya götürün ki dış sermaye korkmadan gelsin ve dış komşularla kavgayı artık kesin diyecek ki bu enflasyon böyle düşün. Yani burada konuyu içselleştirmesi gereken Merkez Bankası. Başkanın dediği gibi firmalar ve biz yorumcular değiliz. Konuyu içselleştirmesi gereken AKP yönetimidir. Dolayısıyla burada somut veriler varken hiç kimse havaya girmesin. Bu Dolar/TL’deki düşüş 1 ay, 2 ay 2,5 ay maksimum ondan sonra yön yukarı ve bu düşüşü de benim izlediğim gördüğüm insanlar bir alım fırsatı olarak kullanıyorlar.”
Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler yatırım tavsiye değildir. Yorumcunun kendi görüşlerini ifade etmektedir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı