EYT maaş çilesi başladı: Aylarca beklenecek! EYT'li yandı

EYT düzenlemesi Meclis'ten geçerek yasalaştı ve bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi fakat şimdi de EYT'de maaş çilesi başladı. EYT maaş ne zaman alır diye beklenirken kötü haber geldi.

EKONOMİ 03.03.2023, 10:10
2
EYT maaş çilesi başladı: Aylarca beklenecek! EYT'li yandı
Yıllarca bekleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) nihayet yasanın TBMM’den geçmesinde sonra derin nefes aldı. EYT düzenlemesi 03 Mart 2023 Tarihli ve 32121 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. EYT’lileri şimdi ise maaş telaşı sardı. Fakat bazı EYT’lilerin maaş almak için aylarca bekleyecek.
Mart ayının son gününe kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuru yapan tüm EYT'liler nisan ayından itibaren emekli aylığını almaya hak kazanacak.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, personel yetersizliği nedeniyle, Nisanda emekli aylığı bağlanıp ödeme yapılacak EYT'li sayısının 100 bin civarında kalacağı, geri kalan yüz binlerce EYT'linin maaşa kavuşmak için aylarca bekleyeceği bildirildi. Dosyası aylar sonra onaylanan EYT'lilere geriye dönük toplu ödeme yapılacak.
SGK kaynakları, kurumun her yıl ortalama 400 ila 450 bin kişiyi emekli ettiğini, bunun da ayda ortalama 33 bin ila 37 bin emekliye karşılık geldiğini söylediler. Gece gündüz fazla mesai yapılarak ayda belki 100 bin EYT'linin emeklilik işleminin tamamlanabileceğini belirten SGK yetkilileri, ilk etapta başvurması beklenen 1 milyonu aşkın EYT'linin dosya incelemesinin yıl sonuna, hatta gelecek yılın başına kadar sürebileceğini ifade ettiler.

SGK yetkilileri süreci şöyle anlattılar:

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde çalışan EYT'liler emekli aylığına kavuşmak için küçük illerde çalışanlara göre çok daha uzun süre beklemek zorunda kalacak. Çünkü emeklilik başvurusu, en son kayıtlı olunan SGK il müdürlüğüne yapılıyor.
Nüfusu kalabalık illerdeki yığılma nedeniyle bekleme süresi uzayacak. Ramazanda çalışma performansının düşmesi, önümüzdeki iki bayram izniyle yaz tatilinin de işleri yavaşlatacak olması nedeniyle, EYT'lilerin bekleme süresinin daha da uzayacağı düşünülüyor.
“İlk etapta emekliliğe hak kazanacak 2 milyon 250 bin kişiden en az 1 milyonunun emeklilik dilekçesi vereceğini tahmin ediyoruz. Diyelim ki Mart’ta 1 milyon kişi başvurdu. Mevcut personelle bunlardan belki 100 bininin dosyası Nisan/da tamamlanıp aylık bağlama işlemi sonuçlandırılabilir. Geri kalan 900 binden fazla EYT'linin dosyası sonraki aylara kalır. 100 bin de Mayıs’ta bağlanırsa Haziran’a 800 bin kişi devreder. İşlem ne zaman tamamlanırsa geriye dönük aylık toplu ödenir. Örneğin Ekim’de dosyası tamamlanan EYT'linin hesabına Nisan’dan başlayarak 7 aylık birikmiş aylığı yatar.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı