EYT'de flaş ayrıntı: Emekli olmak için bunu yapmanız gerekebilir

'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' (EYT) için yasal düzenleme devam ederken, dikkat çeken iddia ortaya atıldı. Birden fazla statüde çalışanların emekli olabilmesi için dava açması gerekebileceği belirtildi

EKONOMİ 23.10.2022, 15:30
3
EYT'de flaş ayrıntı: Emekli olmak için bunu yapmanız gerekebilir
AKP döneminde bir türlü çözüme kavuşamayan 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) beklentisi sürüyor. Hükümetin seçim yatırımı olarak gördüğü EYT'de kesin çözüm için Aralık ayı işaret edilirken, düzenlemede dikkat çeken iddia ortaya atıldı. Birden fazla statüde çalışanların EYT kapsamında emekli olabilmesi için dava açmaları gerekebileceği öne sürüldü.
Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, "Birden fazla statüde çalışanlar EYT'den nasıl yararlanacak? SSK'deki çalışması emekli olmaya yeten bir EYT'li Bağ-Kur'dan emekliliğe zorlanabilir mi?" sorularına yanıt verdi.
Kanunda farklı statülere tabi çalışmış olanların hizmet sürelerinin, emekliliğe hak kazanıldığı tarihte birleştirilmesinin öngörüldüğünü söyleyen Kıvanç, yine kanuna göre son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde, hizmet süresi fazla olan statüde, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüde emekli aylığı bağlanacağının düzenlendiğini söyledi.
Bu konuda mevcut durumda bir Yargıtay kararına işaret eden Kıvanç, "Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 30 Mart 2012 tarihinde verdiği (Esas No: 2012/21-211, Karar No: 2012/269) karar, hizmet süresi tek başına herhangi bir statüde emekli olmaya yeterli olanların hizmet birleştirmesine zorlanamayacağı şeklinde olmuştur. Söz konusu kararda, “2829 Sayılı Yasanın amacı hiçbir kurumdaki hizmeti aylık bağlanmasına yeterli olmayan sigortalı ve hak sahiplerine aylık bağlanmasını sağlamak ve değişik kurumlardaki hizmetler birleştirilerek ziyan olmasını önlemektir” denildi" diye yazdı.
Bu statüdekilerin EYT düzenlemesi çıktığında öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na, sadece SSK’ye tabi hizmetleriniz dikkate alınarak emeklilik aylığı bağlanması talebinde bulunması gerektiğini belirten Kıvanç, ret cevabı verildiğinde de konunun yargıya taşınabileceğini söyledi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı