Son Dakika

EYT'de prime takılanlar dikkat! SGK uzmanı acil yapın diyerek uyardı

EYT düzenlemesinin TBMM'ye gelmesi beklenirken, milyonlarca kişi sigorta girişi olsa dahi primi yatamadığı için yasadan faydalanamayacak. Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, acil yapın diyerek uyardı.

EKONOMİ 19.01.2023, 21:50
2
EYT'de prime takılanlar dikkat! SGK uzmanı acil yapın diyerek uyardı
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ( EYT) sorunu AKP iktidarı tarafından yılan hikayesine döndü. 2018 seçimleri öncesinde "kimse erken emekli olmayı beklemesin" diyerek EYT'ye kapılarını kapatan Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 seçimleri öncesinde EYT sorununu çözmek için kolları sıvadı. Uzun bir zamandır Türkiye gündemindeki EYT sorunu için ilk olarak Aralık ayını işaret eden iktidar ardından Ocak ayında gerekli düzenlemenin Meclise geleceğini duyurmuştu. 
Milyonlarca EYT'li aylardır kendilerine söz verilen düzenlemelerin TBMM'ye gelerek yasalaşmasını beklerken, dün Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine Bakanı Nurettin Nebati topun kendilerinden çıktığını açıkladı. Vedat Bilgin, önce aralık sonra ocak ayında TBMM'de olacağını belirttiği EYT düzenlemesinin “Mart ayında neticeleneceğini" düşündüğünü aktardı. 
EYT'nin ne zaman Meclis'e geleceği bilmecesinin ne zaman çözüleceği merakla beklenirken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal'dan sigorta girişi olsa dahi prime takılan EYT'lileri uyardı. Bal, "Acilen hizmet tespit davaları açması gerekiyor" dedi.

"08 Eylül 1999'dan önce işe girişi yapılmış, primi yatırılmamış işe girişleri var hiçbir günleri gözükmüyor. EYT'li oldukları halde, işe girişleri gözüktüğü halde günleri gözükmediği için bu haliyle EYT'den faydalanamıyorlar. Bu insanların acilen hizmet tespit davaları açması gerekiyor.
Kişi farz edelim ki Haziran 1999'da normal olarak çalışmaya başladı. Bu insanın aslında işe girişi yapılmış olsaydı EYT'liydi. Haziran ayında bu insan gerçek fiili çalışmasına başladı. Ama bu insanın işe girişi örnek veriyorum 2000 yılının Ocak ayında yapıldı. Dolayısıyla işe girişi resmi olarak 2000 Ocak ayı olduğu için bu kişi şu anda EYT'den faydalanamıyor. Bu şekilde çok fazla insan var. Bu insanlar geçmişe dönük olarak hizmet tespit davalarını açabilirler.

O tarihlerde çalışmış ama sigorta girişi hiç yapılmamış olanlar ne yapmalı?
"İşten çıkıştan itibaren 5 sene içinde hizmet tespit davası açmazsa tekrar hizmet tespit davasını açma hakkı kalmıyor. Bu 5 sene hak düşürücü süre olarak geçiyor. Aradan geçmiş 20 sene geçmiş olsun. Bu konuda hiçbir şey yapılamaz."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı