EYT'li emekliye, ev hanımına vergi indirimi! Başvuru ve şartlar neler?

EYT yasasıyla birlikte emekli olan kişiler için yeni gelişme yaşandı. EYT'li emekli ve ev hanımla için emlak vergisi indirimi geldi. Emlak vergisi indirimiyle ilgili merak edilen soruların cevapları

EKONOMİ 25.05.2023, 16:20
1
EYT'li emekliye, ev hanımına vergi indirimi! Başvuru ve şartlar neler?
EYT yasasıyla birlikte emekli olan milyonlarca kişi için bir yeni gelişme yaşandı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için emlak vergisi indirimi geldi. Emekli olanlar, aylık bağlanma tarihinden itibaren indirimli emlak vergisi ödeyecekler. Bu indirimden ev hanımları da faydalanabilecek. Ayrıca, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene ait vergi oranı sıfır olarak uygulanacak. İşte emlak vergisi indirimiyle ilgili merak edilen soruların yanıtları...
Milyonlarca EYT'li ve ev hanımına emlak vergisi muafiyeti haberi verildi. Bu kişilere, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene ait vergi oranı sıfır olarak uygulanacak. Ancak emlak vergisi muafiyeti için başvuru nasıl yapılacağı ve hangi şartların geçerli olduğu merak ediliyor. İşte emlak vergi indirimiyle ilgili soruların cevapları...
Sabah gazetesinde yer alan bir habere göre, gelir getirmeyen arsa, arazi veya işyeri sahibi olanlar da indirimli vergi oranından faydalanabilir. Evini kiraya veren ve kirada oturanlar da bu avantajdan yararlanabilir. Ayrıca, emekli olan ve sürekli ikamet ettiği tek bir yazlık evi olanlar vergi ödemek zorunda değiller. Bu yıl emekli olan EYT'liler, gelecek yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için 150 bin lirayı aşmayan menkul sermaye iradı geliri şartını taşımaları gerekmektedir.
EYT'lilerin emlak vergisiyle ilgili sorularının yanıtları şu şekildedir:
1- Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için oturma şartı var mı?
Hayır, böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Brüt 200 metrekareyi geçmeyen konut boş olması veya kiraya verilip kişinin kendisi kirada oturması durumunda emlak vergisi ödenmez. Ayrıca, bedelsiz olarak çocukları veya diğer aile bireyleri tarafından sürekli kullanılan bir konut da muafiyet kapsamına girer. Eşlerden her ikisinin de adına gayrimenkul bulunuyorsa ve biri konutta oturuyor diğeri ise boşta duruyorsa, her iki konut için de indirimli emlak vergisi uygulanır.
EYT'lilerin emlak vergisiyle ilgili sorularının yanıtları şu şekildedir:
2- Hem kendisinin hem eşinin evi olan emekli vergi öder mi?
Hayır, ödemez. Bu haktan yararlanacak olan emeklinin üzerinde sadece bir adet konut bulunması gerekmektedir.
3- Hisseli konutta da vergi muafiyeti var mı?
Evet, 200 metrekareyi geçmeyen hisseli konutlarda hisse oranıyla muafiyet uygulanır. Emekliler, kendi hisselerine düşen kısım için vergi muafiyetinden yararlanır. Ayrıca, kat irtifakı tapusuna sahip olanlar da diğer şartları sağladıklarında emlak vergisi ödemezler.
4- Emekli olan ancak çalışanlar da emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir mi?
Hayır, emekli olan ve aynı zamanda bir işte çalışanlar emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar. Emeklilerin emlak vergisi muafiyeti için çalışmıyor olmaları gerekmektedir. Ayrıca, sermaye iradı gelirlerinin önceki yıl uygulanan gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması şartı bulunmaktadır. Bu tutar 150 bin lira olarak belirlenmiştir. Gelir getirmeyen arsa, arazi ve işyerine sahip olanlar ise emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler.
5- EYT kapsamında emeklilik hakkı kazanan dul ve yetim aylığı alanlar da emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir mi?
Evet, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. Bu muafiyet, yetim aylığı alanların yanı sıra boşandığı eşinden nafaka alanlar için de geçerlidir. Ayrıca, emlak vergisi muafiyetinden 18 yaşından büyük işsizler, gaziler, engelliler, ev hanımları ve şehitlerin dul ve yetimleri de faydalanabilirler.
6- Yazlık evler için emlak vergisi muafiyeti var mı?
Evet, tek mesken olarak kullanılan yazlık evler için emlak vergisi muafiyeti uygulanmaktadır. Ancak bu muafiyetten yararlanabilmek için yazlık evin sürekli ikamet edilen bir konut olarak kullanılması gerekmektedir. Bu durumda, emlak vergisi muafiyeti yazlık ev için geçerli olacaktır. Ancak, kişinin başka bir konutu bulunuyorsa bu konut için muafiyetten yararlanamaz.
7- Emekli olanların emlak vergisi durumu nasıl?
Emekli olanlar, aylık bağlandığı tarihi izleyen yıldan itibaren indirimli emlak vergisi ödeyecek. Sadece bir evi olanlar için vergi muafiyeti ise 2024 yılında başlayacak. Muafiyetten yararlanmak için hak sahiplerinin bağlı bulundukları belediyeye dilekçeyle başvurması gerekmektedir. Gelir elde etmeyen arazisi olan emekliler vergi muafiyetinden yararlanabilirken, emekli aylığı dışında gelir elde edenlerin vergi ödemesi gerekmektedir.
8- Emlak vergisi nasıl hesaplanıyor?
Emlak vergisi değeri dört yılda bir takdir komisyonları tarafından belirlenir. Geçen yıl takdir komisyonları 2022-2025 dönemi için geçerli olacak değerleri belirledi. Bu yıl ise ödemeler yeni değerlere göre yapılıyor. Ara yıllarda ise rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı eklenir. Gayrimenkulün çeşidine göre belirlenen oranlar da bu tutara eklenir. Konutlar için büyükşehir sınırlarında binde 2, diğer yerlerde ise binde 1 eklenir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı