EYT'liler için kritik gün bugün! Gözler saat 11.00'de

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), önemli konuları ele alacağı yoğun bir haftaya giriyor. Meclis'te ele alınacak konular arasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi de bulunuyor.

EKONOMİ 30.01.2023, 06:45
EYT'liler için kritik gün bugün! Gözler saat 11.00'de
Haftalık çalışmasına yarın başlayacak Genel Kurulda, sözleşmeli araştırma görevlilerinin kadroya alınması ve Milli İstihbarat Akademisi kurulmasını da içeren Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alınacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu, bugün toplanarak borçların yapılandırılarak ödenmesini içeren düzenlemeye yönelik teklifi görüşecek.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini içeren kanun teklifinin de Meclis Başkanlığı'na bugün sunulması bekleniyor. Düzenlemenin detaylarının saat 11.00'de gerçekleştirilecek basın toplantısı ile duyurulması bekleniyor.
Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemenin hayata geçmesine kısa bir süre kaldı. Milyonları ilgilendiren EYT teklifi, bugün Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Yetkililer teklif metni üzerinde son rötuşları yaptı. Hafta başında teklifi sunmak üzere hazırlıklar tamamlandı.
Düzenlemenin Meclis'teki ilk adresi Plan ve Bütçe Komisyonu olacak. Daha sonra Genel Kurul'da ele alınacak.

Teklifinin Şubat ayında yasalaştırılması, EYT'lilerin ilk maaşlarının da mart ayında ödenmesi planlanıyor.
Düzenlemeden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi yararlanacak. EYT'de yaş sınırı aranmayacak. 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi olanlar için, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ayrımı gözetilmeyecek.

Bakan Bilgin yaptığı açıklamada EYT'den faydalanacakların yaş ortalamasının 49.9 olduğunu belirtmiş ve şunları söylemişti:
"Bizim açımızdan avantaj ve sürdürülebilir bir durum. EYT'den faydalanacak kişi sayısı şu anda 2 milyonun üzerinde. Şubat sonu itibarıyla bu sayı 2 milyon 250 bin kişiye ulaşacak. Bunların yaklaşık 600 bini kamu görevlisi.
Kamu görevlilerinin maaş ortalaması en düşük 11 bin lira. Şimdi ortalaması 13 bin civarında olacak. Yani hemen emekli olmak için cazip bir sebebi yok. İlk etapta kamuda 51 bin kişinin emekli olacağını düşünüyoruz. Yani kamuda 500 bin kişinin emekli olmayacağını düşünürsek aylık bağlanacak EYT'li rakamı inecek."
Bilgin, kamu çalışanlarının yanı sıra bir de EYT'ye hak kazanan ancak aldığı yüksek aylıkları kaybetmemek için emekli olmayı istemeyecek kalifiye işçilerin olduğunu belirtti. Bilgin, şunları kaydetti:
"Büyük kuruluşlarda çalışan kalifiye işçiler, işverenleri ile oturup anlaşacaklar.
Bunlar ya emekli olmayacaklar ya da işveren onlara diyecek ki 'emekli olduğunuz tarihteki rakamlar üzerinden kıdem tazminatınızı vereceğiz, şimdi emekli olmayın' oradan da emekli olmayacak olanlar olabilir. Dolayısıyla emekli olacak sayının yarı yarıya inmese bile ona yaklaşacağını düşünüyoruz."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:53
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:23
Yatsı 20:43
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı