EYT'lilere Albaylar da eklendi! Maaş alacakları günü bekliyor

EYT'lilere Albaylar da eklendi. Kadrosuzluktan emekli edilen Albaylar, yaşa takıldılar ve maaşları bağlanmadı.

GÜNDEM 22.09.2021, 10:00
21
EYT'lilere Albaylar da eklendi! Maaş alacakları günü bekliyor
Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) milyonlarca vatandaşa Albaylar da eklendi. Albaylar hem SGK'nın hem de TSK'nın yaşına takılan askerler oldu. 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası KHK ile generalliğe terfi için 5 yıl bekleme şartı kaldırıldı. 1 yıllık Albaylar da artık Yüksek Askeri Şura'ya (YAŞ) girebiliyorlar. Bazı Albaylar generalliğe yükselirken bazıları da kadro alamayarak YAŞ kararı ile emekliliğe sevk ediliyor. YAŞ kararı ile emekli edilen Albaylar, SGK'ya takılıyor. SGK kadro alamayarak emekli edilen Albaylara yaşları erken diye emeklilik maaşı ödemiyor. İçlerinde görevlerinde başarı göstererek erken yaşta Albay rütbesine yükselenler YAŞ kararı ile emekli olduktan sonra yıllarca SGK tarafından maaş almayı bekleyecekler.
Öte yandan erken emekli edilen Albaylar gelirsiz kalıyor. 100 gün sonunsa sağlık güvencesi biten Albayların eşleri çalışmıyorsa kendileri ile birlikte ailelerininde sağlık güvencesi de kalmıyor

FOX Haber'e konuşan emekli Albay Erkan Büyükköprü, 2020 yılında Kara Kuvvetleri'nde 650 civarında Albay emekli edildiğini belirterek bu sene bu rakamın 113 civarında olduğunu söyledi. Zorunlu olarak emekli edilen Albaylara maaş bağlanmadığını belirten Büyükköprü, "SGK "sen yaşa takıldın diyerek maaş ödeyemem" diyor. 40 yaşında 41, 42, 43, 44 yaşında emekli edilen Albaylar var" dedi.
Şu anda zincir marketlerde kasiyerlik yapan Albayların olduğunu söyleyen Büyükköprü, "Alışveriş merkezlerinde güvenlik görevlisi olarak çalışan veya güvenlik amirliği yapanlar onlar iş bulabildikleri için şanşlı" dedi.
Erken emekli edilen Albayların kendi şahsi silahlarını taşıdıklarını ve emekli subay kimliğini taşıklarını söyleyen Avukat Ümit Ercan ise "Erken yaşta emekli edilen Albayların neden emekli edildikleri konusunu açıklayamadıkları için mahcubiyet hissediyorlar" dedi.

Son 4 yılda 1200 ile 1500 arasında emekliğe sevk edilen Albayların olduğunu açıklayan Ercan, "Yüzde 20'si emekli maaşını elde edemeyen genç Albaylar oluşturuyor ve bunu konu yargıya taşındı" ifadelerini kullandı.
Konunun Anayasa Mahkemesi'nde olduğu ve duyumlarının Milli Savunma Bakanlığı'nın EYT'li Albaylar üzerinde çalıştığını yönünde olduğunu açıklayan Ercan, "Ancak bu düzenlemenin Meclis gündemine gelemediğini" söyledi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı