Faik Öztrak'tan kapanma açıklaması: Ekonomik yıkım çok büyük olur

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP MYK toplantısı sonunda açıklamalarda bulundu. Öztrak, vaka sayılarına bağlı olarak kapanma gerçekleşirse ekonomik yıkımın büyük olacağını söyledi.

SİYASET 27.07.2021, 09:40
12
Faik Öztrak'tan kapanma açıklaması: Ekonomik yıkım çok büyük olur
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.
Faik Öztrak konuşmasının bir bölümünde vaka sayıları ve olası tam kapanmayla ilgili görüşlerini dile getirdi. Öztrak, “Aşılama ve tedbirlere gereken özen gösterilmezse, eylül-ekim aylarında yeni bir kapanma yaşanırsa bunun yaratacağı ekonomik ve sosyal yıkım çok daha büyük olur.” dedi.

“Bayramın sonunda, yeniden salgınla yüzleşmek zorunda kaldık.” diyen Faik Öztrak, “10 günlük uzun bayram tatilinde hükümet salgını unuttu, millete de unutturdu. Plajlarda, mesire yerlerinde, maske de mesafe de kalmadı. Sonuç: Temmuz ayı başında 4 binlere kadar düşen vaka sayısı, dün itibariyle 14 binin üzerine çıktı. Dünyada en yüksek günlük vaka sayısına sahip 15 ülkeden biri olduk.” değerlendirmesinde bulundu.
Öztrak’ın ilgili konuşması şöyle:
“Bayramın sonunda, yeniden salgınla yüzleşmek zorunda kaldık. 10 günlük uzun bayram tatilinde hükümet salgını unuttu, millete de unutturdu. Plajlarda, mesire yerlerinde, maske de mesafe de kalmadı. Sonuç: Temmuz ayı başında 4 binlere kadar düşen vaka sayısı, dün itibariyle 14 binin üzerine çıktı. Dünyada en yüksek günlük vaka sayısına sahip 15 ülkeden biri olduk. TÜİK hala, 2020 Ölüm ve Ölüm Nedeni istatistiklerini yayımlayamıyor. Yine hastane yatış sayıları, üç haftadır nedense yayınlanmıyor.  Diğer taraftan bugüne kadar aşı yaptıranlardan kaçı koronavirüs’e yakalandı? Bunlardan kaçı Çin aşısı, kaçı Alman aşısı oldu? Kaçı hastaneye yatırıldı? Kaçı yaşamını yitirdi? Bunları öğrenmek milletimizin hakkı. Aşılamada da hızımız neden düştü? Şu ana kadar nüfusumuzun ancak yüzde 27’sini iki doz aşılayabildik. İsrail’de nüfusun yüzde 61’i, Kanada’da yüzde 55’i, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 49’u, Avrupa Birliği’nde yüzde 46’sı iki doz aşılandı. Salgının başından bu yana milletimiz, canıyla cüzdanı arasına sıkıştırıldı. Erdoğan şahsım hükümeti, nüfusun yüzde 50’sini iki doz aşılayamadı. Ama can yerine, yine cüzdan tercihinde bulundu ve bir kez daha kontrolsüz bir şekilde açıldık. Şimdi, dördüncü zirvenin hemen başında olduğumuzu söyleyen bilim insanları var. Aşılama ve tedbirlere gereken özen gösterilmezse, eylül-ekim aylarında yeni bir kapanma yaşanırsa bunun yaratacağı ekonomik ve sosyal yıkım çok daha büyük olur. Salgın sadece bugünümüzü, sağlığımızı, cüzdanımızı, işimizi, gücümüzü tehdit etmiyor. Geleceğimizi de tehdit ediyor.”

Vakaların artması ve yeni dalga tehlikesi için Sağlık Bakanlığı’nın açıklama yapmamasına ilişkin Faik Öztrak, “Salgının en başından itibaren Bilim Kurulu’nun sözcü aracılığıyla salgını ve salgında alınacak tedbirleri değerlendirmesi gerektiğini savunduk. Ama bu açıklamaları Sağlık Bakanı yaptı. Bakanın çelişkili açıklamaları, vaka ve hasta sayılarını karartması, Çin aşısında ısrar ederek 6 ay gibi çok önemli zamanı kaybettirmesi, Sağlık Bakanı’na olan güveni olumsuz etkiledi. Salgında mücadelede en önemli sermaye güvendir. Güven kaybının yarattığı acı ve sıkıntılarını milletçe yaşıyoruz.” dedi.

İşsizlik ile ilgili bir soru üzerine Faik Öztrak, “TÜİK’in resmi rakamları var. 10 milyon civarında işsizimiz var. Bu işsizliğin çok daha derin ve yakıcı olduğunu da sahada görme imkânını buluyoruz. Bu açılma sürecinde daha önce devlet, esnafa doğru düzgün yardım vermedi, sadece borç verdi. Esnafımız da elinde avucunda ne varsa sattı, dükkânını açtı. Dükkânı bir daha kapanırsa elinde avucunda bir şey kalmadı. Dolayısıyla bunun faturası son derece ağır olur. Bu nedenle hükümeti uyarıyoruz. Vatandaşı maske, mesafe ve temizlik konusunda uyarın. Ne yapıldığını takip edin. Verileri doğru düzgün açıklayın. Vatandaşımız ona göre kendi tedbirini alsın. Aşılama konusunda yavaşlama söz konusudur. Aşılama ile ilgili faaliyetler yeniden hızlanmalıdır. Türkiye, yeni bir kapanma sürecini yaşamamalıdır. Bunun sonuçlarının çok ağır olacağını ifade etmek isterim.” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı