Fatih Altaylı bugüne kadar duymadığınız olayı anlattı! Zılgıt yediler

Gazeteci yazar Fatih Altaylı, 'Bugüne kadar duymadığınız olayı anlatayım' deyip Ankaralı bir grup müteahhitin gizlice konsorsiyum kurduğunu ve bakandan zılgıt yediğini söyledi.

GÜNDEM 26.07.2022, 13:15
3
Fatih Altaylı bugüne kadar duymadığınız olayı anlattı! Zılgıt yediler
Gazeteci Fatih Altaylı bugünkü köşe yazısında 'bugüne kadar duymadığınız olayı anlatayım' diyerek Ankaralı bir grup müteahhitin gizlice konsorsiyum kurduğunu ve bakandan ağır zılgıt yediğini ifade etti.
Habertürk yazarı Fatih Altaylı, İstanbul - İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü'yle ilgili ihalenin perde arkasında yaşananları paylaştı. Altaylı, İstanbul - İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü’nü yapan, işleten konsorsiyumun 3 büyük ortağından biri olan Nurol İnşaat’ın Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı'nın “Yatırdığımız 400 milyon doları veren çıkarsa, 2036’ya kadar devam edecek olan işletme hakkımızı devrederiz.” sözlerini köşesine taşıdı.
Fatih Altaylı, “Şimdi size belki de bugüne kadar duymadığınız bir şey anlatayım. Osmangazi ve İstanbul-İzmir Otoyolu projesi aslında mevcut müteahhit ve işletmeci işi alsın diye organize edilmemişti. Bu köprü ve otoyolun YİD ihalesini kimin alacağı aslında iktidarın kafasında belliydi.” dedi.
Fatih Altaylı şöyle devam etti:
“Ancak Ankaralı bir grup müteahhit gizlice bir konsorsiyum kurarak, son derece gizli bir şekilde ihaleye hazırlandılar ve son anda ihaleyi alıverdiler. (İşi aslında kimlerin alacağını tahmin etmek zor değil sizler için.) O dönem bu müteahhit grubunun bir bakandan ağır zılgıt yediği konuşuldu iş çevrelerinde. Zaten bu grubun büyük bölümü daha sonra hiçbir kamu ihalesini alamadı. O kadar kızdırmışlardı yani. Ama bir şikayetleri yoktu. Bu işten büyük para kazandılar. Kendi tabirleri ile kazandıkları paraya inanamıyorlardı.Çünkü sadece işletmeden değil, asıl parayı inşaattan götürmüşlerdi. Özel olarak hazırlanan bu işin asıl ballı tarafı “fiyattı”. İşin gerçek maliyeti ile işletme bedeli ve süresine esas olan fiyat arasında büyük uçurum vardı. Diyeceksiniz ki, “Yahu yap işlet devret işinde maliyetten sana ne?” İş öyle değil ve bunu müteahhit camiasında bilmeyen yok.
Maliyet daha baştan öyle yüksek gösteriliyor ki, hem geçiş ücretleri hem de geçiş süreleri bu “sözde maliyete” göre hesaplanıyor. Gerçekte kendini 5 yılda amorti edecek iş sanki 20 yılda amorti edecekmiş gibi görünüyor. İş kredi ile yapıldığı için, gerçek maliyetin 2 katından fazla bir kredi kullanılıyor. İşletmeci ile inşaatı yapan yüklenici firmalar aynı olduğu için zaten inşaat aşamasında kâr baştan realize ediliyor. Daha anlaşılır olması için diyelim ki, bu işin gerçek maliyeti 2 lira. Ama bu maliyet şişirilerek 6 lira gibi gösteriliyor.
'BEDAVA BİLE BU İŞTEN ÇIKARLAR'
İşletmeci şirket buna göre kredi alıyor, inşaatçı şirkete buna göre ödeme yapıyor, devletten de buna göre işletme süresi ve fiyatı alıyor. Hal böyle olunca inşaatçı şirket daha baştan maliyetin iki katı olan kârı cebe indiriyor. İşletmeden kazanılacak para da ekmek kadayıfının üzerindeki duble kaymak oluyor. Ama şu anda olduğu gibi döviz kuru hızlı yükselip, sene başında belirlenen fiyat yıl içinde dolar bazında geri kalınca, duble kaymağın bir bölümü eriyor. Hal böyle olunca “400 milyon dolara satarım” demeye başlıyorlar. TL’nin değer kaybı yavaşlasa satar mı satmaz mı bir daha sorun. Üstelik bu durum sadece Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir Otoyolu için geçerli değil, tüm YDİ ya da KÖİ projelerinde durum bu.
3. Havalimanında da, Kuzey Marmara, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Anadolu Otoyolu’nda da, Kuzey Ege Otoyolu'nda da ve bilumum bu tip projelerde de durum farklı değil. Yani yarın öbür gün devlet “Bu kazık ne kadar daha girecek” diye çok da dert etmesin. Bedavaya bile bu işten çıkarlar. Ne de olsa 2 liralık işi 6 liraya yaparak kârlarını inşaatçı olarak çoktan ceplerine koydular. Şimdi borçlu görünen işletmeci şirketleri geri vermek için can bile atarlar.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı