Fatih Altaylı’dan Erdoğan’a sert sözler: Diktatörlükler ihtiyaç duyar

Fatih Altaylı dün TBMM'de kabul edilen ‘Sansür Yasası’ için zehir zemberek sözlerle eleştiriler yöneltti. Fatih Altaylı, “Bu tip yasalara genelde ya devrimler ya da diktatörlükler ihtiyaç duyar” dedi.

GÜNDEM 14.10.2022, 21:45
2
Fatih Altaylı’dan Erdoğan’a sert sözler: Diktatörlükler ihtiyaç duyar
Gazeteci-yazar Fatih Altaylı bugünkü yazısında dün TBMM Genel Kurulu’ndan geçen ‘Sansür Yasası’ olarak adlandırılan “Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin yasalaşmasını değerlendirdi.
Fatih Altaylı, “Sansür yasası TBMM’den geçti. Tarihte böyle yasalar olmuştur. İlk değil. İnşallah son olur. Bu tip yasalara genelde ya devrimler ya da karşı devrimler ihtiyaç duyar. Ya da diktatörlükler. Uzun soluklu, kalıcı olmazlar. Ama bir dönemi karartır, o dönemi yaşayanlara hayatı dar ederler. Farklılaşan, dijitalleşen, sosyalleşen medya Türkiye’de de iktidarın bu medyayı nasıl kontrol ederim, nasıl istediğim gibi yönlendiririm arayışına itmişti.” dedi.
“Eskiden iş kolaydı.” diyen Habertürk yazarı Fatih Altaylı, “Devrimci ya da karşı devrimci, devlet kontrolündeki radyo ya da televizyonu basar, yayınları önce durdurur, sonra kendi istediği doğrultuda yaptırırdı. Gazetelerin önüne ise birer manga asker yollanır, matbaa durdurulur, sansür yapacak ekipler kurulur, sansürden geçmeyen haber kontrol altındaki matbaada basılamazdı. Ancak teknoloji işi zorlaştırdı. Gazetelere el koyup, iktidar kontrolündeki gruplara kamu kaynakları ile vermek yazılı medyayı, devlet televizyonunun yanı sıra özel televizyonları da ya yandaşa vermek ya da gelirlerini engelleyip, cezalar ile canından bezdirmek veya lisanslarını iptal etmek artık iktidarları kesmiyor. Çünkü binlerce, on binlerce internet sitesi, milyonlarca sosyal medya hesabı var. Bunları tek elden ön denetime tabi tutmak, mevcut basın yasasındaki maddeler ile hizaya getirmek mümkün değil. Başka bir şey denemek, farklı bir şey yapmak gerekiyordu. Bu “sansür yasası” tam olarak o başka bir şeydir. Bir denemedir. Çıkaranların işlerine yarar mı, istedikleri amaca hizmet eder mi emin değilim. Dahası ihtiyaçları olduğundan da çok emin değilim. Ve hatta yasa adil bir şekilde uygulanır ise, iktidar yanlısı yayınların bu yasadan olumsuz etkileneceğinden eminim.” ifadelerini kullandı.
Yasanın muhalefetin cılız tepkilerine rağmen Meclis’ten geçtiğini hatırlatan Fatih Altaylı, yazısının bir kısmında şunları yazdı:

“Bu yasa daha çok Sedat Peker ve benzeri sesleri susturmak, sokak röportajlarını engellemek, özellikle seçim atmosferinde Whatsapp, Telegram ve Signal gruplarını denetleyebilmek ve genel olarak herkesi korkutmak için kullanılacak.
Yargının içinde bulunduğu durum dolayısı ile yaydığınız bilginin yanlış olup olmaması değil, bu yanlışın kimin işine yaradığına göre kişiler veya gruplar suçlanacak.
İhtiyaca göre yasa belki başta yumuşak ama sonrasında sertleşen bir tutumla uygulanacak.
Çeşitli iletişim gruplarında şimdiden bir panik olduğunu, pek çoklarının geçmiş mesajları sildiğini duyuyorum.
Zaten yasanın amacı da bu idi.
Bu korkuyu, bu paniği yaratmak.
Benim ise emin olun umurumda değil.
Gazeteci olarak zaman zaman yanlış haberim olmuştur.
Genelde güç odakları tarafından yalanlanan pek çok haberim ilerleyen zamanlarda sapına kadar doğru çıkmıştır.
Bildiğim yoldan dönmem.
Doğru bildiğimi yazmaktan korkmam.
Bundan önce korkmadım, bundan sonra da korkmam.
Her zaman söylediğim gibi.
“Bu da geçer yahu.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı